Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

STAN „žehlí“ nejasnosti kolem financování: Vrátí miliony, peníze od firem už nechce

Aktualizováno -
18. ledna 2022
17:17
Autor: ČTK - 
18. ledna 2022
15:26

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) vrátí všechny dary od právnických osob, které dostalo od loňských sněmovních voleb do dneška, celkem 3,42 milionu korun. Novinářům to dnes řekl předseda STAN Vít Rakušan. Hnutí podle něj přijetím darů neporušilo žádný zákon, ale na dnešním jednání vedení dospělo k závěru, že to nestačí. Dary plánuje vládní hnutí přijímat jen od fyzických osob, než se případně změní zákon o financování stran.

Média v posledních týdnech upozorňovala na to, že hnutí STAN dostalo peníze od firem ovládaných společnostmi z Kypru. Další údajně pocházely od firmy s trestně stíhaným spolumajitelem. Rakušan dnes řekl, že financování STAN není v rozporu se zákonem, což lze dokázat. „Byli jsme přesvědčeni, že zákonnost postupu je dostatečným kritériem, ukázalo se, že to v tomto případě nestačí,“ uvedl. STAN podle něj zohlední postoj veřejnosti, aby nepoškozoval pověst vlády. „Žádné peníze nestojí za to, abychom riskovali důvěru lidí,“ dodal.

STAN neví o tom, že by ho prověřovala policie, dary přijímá v souladu s předpisy, uvedl Rakušan. „Přes to všechno si uvědomujeme zátěž, kterou neseme. Že s nástupem vlády se spojuje naděje na změnu politické kultury,“ řekl. STAN tak vrátí 3,42 milionu korun, které dostal od firem od voleb. „Předsednictvo navíc rozhodlo, že se STAN obejde bez firemních darů, a to až do případného projednání novely, která zpřísní zákon o financování politických stran,“ dodal.

Novelu navrhnou Starostové koaličním partnerům. „Budeme iniciovat debatu o úpravě pravidel financování stran. Chceme, aby bylo vyjasněno, jaká mají být. Je-li tu společenská nutnost tyto věci nějak zpřísnit a dále definovat, pojďme debatu otevřít,“ řekl místopředseda poslanců STAN Lukáš Vlček.

Zpochybnitelné totiž nyní podle STAN mohou být z nějakého důvodu všechny firemní dary. „Není možnost, jak zamezit jakýmkoliv pochybnostem, než se bez korporátních peněz zcela obejít,“ uvedl Rakušan. Dosavadním firemním dárcům poděkoval s tím, že rozhodnutí je vedeno společenskou odpovědností. Proces vracení peněz bude nějakou dobu trvat, nelze je pouze poslat zpět na účet. STAN také zpřísní kritéria přijímání darů do fyzických osob. „Každý bude muset čestně prohlásit, že není v té době trestně stíhaný,“ dodal Rakušan.

„Jsem rád, že hnutí STAN situaci rychle vyřešilo,“ sdělil ČTK k rozhodnutí koaličních Starostů premiér a předseda ODS Petr Fiala. Vicepremiér a šéf lidovců Marian Jurečka ocenil rozhodnutí „vrátit finanční dary, u nichž jsou pochybnosti“, na sociálních sítích.

„Dary od problematických zdrojů se musí vrátit. Jen tak lze dělat opravdu otevřenou a čistou politiku, krok STAN je tedy nevyhnutelný. Podpoříme úpravu zákona o financování politických stran. Koneckonců úpravu k větší transparentnosti razíme dlouhodobě,“ uvedl Bartoš na twitteru.

Podle prosincového zjištění Mladé fronty Dnes přišly Starostům na transparentní účet částky od 100.000 až 200.000 korun od firem ovládaných stejnými lidmi a společnostmi, které ovládají firmy z Kypru nebo v minulosti kyperské firmy založily. Server Seznam Zprávy pak minulý týden napsal, že spolumajitel firem, které hnutí STAN darovaly několik milionů korun, je trestně stíhaný v daňové kauze.

Opoziční hnutí ANO a SPD minulý týden neprosadila program mimořádné schůze Sněmovny, která se měla financováním STAN zabývat. Kluby vládní koalice vetovaly i návrh SPD, aby Sněmovna projednala zřízení vyšetřovací komise. Vysvětlení poté po Starostech žádali i koaliční Piráti. Premiér Petr Fiala (ODS) minulý týden řekl, že s Rakušanem téma probíral a shodli se, že je potřeba všechny informace z médií vyjasnit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 19. ledna 2022 14:05 )

Matos7: STAN je strana lhářů a podvodníků

hejhej ( 19. ledna 2022 14:03 )

e.lesanova: Slepenci= politický odpad !

hejhej ( 19. ledna 2022 14:01 )

denisz:
Bylo by slušné zveřejnit financování neziskovky BARMA agenta stb Fialy - Fialky

Alois Stehlík ( 19. ledna 2022 06:31 )

Doufám že skončí zloděj

denisz ( 19. ledna 2022 01:24 )

Jak nemilé a jak symbolické, sešli se dvě „kauzy“. Babiš bude opět sněmovnou vydán za Čapí hnízdo. Když se z toho stala „kauza“, Agrofert peníze vrátil, neboť to nemá zapotřebí. Jen chcíplí psi trapně demonstrovali před sněmovnou. Teď se jasná kauza provalila na STAN, po krátkém zapírání. Vrátili také všechny peníze a to jejako konec? Nálepka příznivců koalice, že je někdo lhář a prospěchář zůstane jen na prozatím nevinném Babišovi, ne na Rakušanovi a Farském? Pro Babiše presumpce neviny neplatila, ale pro podvodné dárce peněz a příjemce STAN to platí ? Pokud by na to reportéři nepřišli, tak je ticho po pěšině a Stan by jel dále jak doposud. . Oni lhali už před volbami. Nikdo z jejich voličů si to ale nepřipouštěl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa