Hasiči tu sídlili v „dočasných podmínkách“ 80 let. Původní budova totiž byla z roku 1942, postavená tedy byla ještě v období protektorátu. Stavba, která tu stála, měla původně životnost 10 let. Na jejím místě už od 5. ledna ve zkušebním provozuje funguje nová moderní budova.

Slavnostního otevření se zúčasnila řada politiků včetně ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nebo starosty Prahy 7 Jan Čižinského (Praha Sobě). „Je to jedno z nejvytíženějších hasičských pracovišť v celé republice a to zázemí si určitě zasloužíte,“ řekl ministr hasičům. „Jsme hrdí na lidi, kteří tady slouží,“ poděkoval Čižinský, jenž stojí v čele Prahy 7, tedy i Holešovic, od roku 2014. Poté se také pomocí historického zvonu vyhlásil symbolický první výjezd hasičů z nové stanice.

Nová dominanta Argentinské

Stavba stála 367 milionů, začala v roce 2019 a trvala celkem 25 měsíců. Zkolaudována byla loni na podzim. Pozemek pro stavbu sboru věnovalo hlavní město. Celý areál čeká ještě další rozvoj.

letos by se tu měla začít stavět nová výjezdová základna Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. Jako nové krajské ředitelství hasičů bude sloužit plánovaná devítipatrová administrativní budova, ze které se má stát nová dominanta Argentinské ulice a Holešovic vůbec.

Šéf pražských hasičů Luděk Prudil poznamenal, že nová stanice je velmi důležitá díky její strategické poloze. Tzv. hasební obvod zahrnuje hlavně oblast Prahy 6, 7 a 8, kde žije celkem 220 tisíc lidí. „Tato stanice průměrně ročně obhospodařuje asi 1 600 mimořádných událostí a vedle standardní zásahově činnosti bude určená i k tomu, aby se zde formovaly odřady pro mezinárodní záchranné operace,“ doplnil.

Budou tu sídlit i potápěči

Vzniknou zde taktéž velkoobjemová čerpadla pro záchranné práce při povodních a do akce odsud budou vyrážet také potápěči. V jedné směně tu bude sloužit 26 hasičů.

Operovat tu bude také velicí důstojník, cože je nejvyšší hasičský důstojník ve směnné službě. „Přebírá velení zásahu při závažných a rozsáhlých mimořádných událostech. Je to projekt, který v Praze funguje už několik let a může být příkladem pro celou republiku,” vysvětlil šéf hasičů jeho funkci. Tento systém funguje jak u hasičů, tak i u policie a záchranky.

Video
Video se připravuje ...

Slavnostní otevření nové hasičské stanice v Argentinské ulici v Praze 7. (18. ledna 2022) HZS Praha

Fotogalerie
50 fotografií