Logické a rozumné. Tak hovoří o případné předvolební koalici předsedové pražských buněk ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Není se čemu divit. Ačkoliv trojkoalici z větších veřejných předvolebních průzkumů nebylo předpovídáno vítězství, součet voličských hlasů z 9. října ji s necelými 28% vynesl do čela poslanecké sněmovny.

V hlavním městě byla tato dominance dokonce zřetelnější. Pražané trojkoalici podpořili 40% hlasů, což je bezmála dvojnásobek, než měli druzí Piráti + STAN. Rázem už se začíná spekulovat o tom, že by se trojkoalice mohla svézt na vítězné vlně, pokud ta vydrží do komunálních voleb. Proběhnout by měly za rok na podzim. Předsedové regionálních sdružení trojkoalice se pro Blesk nechali slyšet, že spekulace o spolupráci nejsou neopodstatněné. Naopak.

Video
Video se připravuje ...

Jurečka pro Blesk: Historický úspěch lidovců! Politoval Hamáčka, rýpl si do Babiše a bude ministrem zemědělství? Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený

Pospíšil: Byl by to hřích

Pravděpodobnost koalice potvrdil předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil. „Podle mého by byl hřích a neúcta k názoru voličů, kdybychom po velkém vítězství koalice SPOLU zde v Praze, nevyslyšeli jejich vůli a nepokusili se koalici TOP 09, ODS a KDU-ČSL vytvořit i pro komunální volby,“ sdělil Pospíšil, který už třetím rokem vede projekt Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL, LES a SNK ED). Ten je stejnou dobu součástí magistrátní koalice spolu s Prahou Sobě a Piráty.

Přitom právě s Piráty se ohledně mnohých bodů dostávali zástupci Spojených sil do nejrůznějších rozepří a rozmíšek, čehož si je Pospíšil vědom. „Praha nevolila pouze proti Andreji Babišovi, ale výrazně jsme porazili i Piráty. Pražané tím dali jasně najevo, že chtějí pravicová řešení a chtějí strany, které jim tohle řešení poskytnout,“ myslí si Pospíšil, který by se nebránil ani pokračování projektu Spojených sil. „Je ale čestné si přiznat, že programově máme mnohem blíže k ODS než k hnutí STAN,“ dodal.

Benda: Chceme jednat

Nakloněn eventuální spolupráci je také dlouholetý poslanec Marek Benda, který zkraje listopadu v čele pražské ODS vystřídal starostu Prahy 9 Tomáše Portlíka. „Já jsem ve svém projevu na regionálním sněmu pražské ODS  jasně řekl, že pokládám volební výsledek s více než 40 % za obrovský závazek,“ sdělil pro Blesk. „Lidé chtěli volit umírněnou a dohody schopnou pravici. Pokládal bych ze neodpustitelné, kdybych se tento prostor nepokusil využít. Určitě chci jednat s partnery z TOP 09 i KDU-ČSL o možnosti postavit kandidátku SPOLU i pro pražské volby.“

Do těch se nicméně politický matador nehrne. „Osobně vidím svoji úlohu ve sněmovně a nehodlám kandidovat do zastupitelstva hlavního města,“ sdělil Benda. „Chtěl bych pomoci vytvořit i v Praze dohodu stran SPOLU, postavit silnou kandidátku a jednoznačně vyhrát volby. Praha ani zdaleka nevyužívá potenciál, který dnes má. Její prioritou musí být, že je třeba začít naše hlavní město ve spolupráci s představiteli městských částí opět řídit - jde o celkový dojem z Rady hlavního města Prahy. Ta musí táhnout za jeden provaz, komunikovat s městskými částmi a umožnit rozvoj města,“ naráží na častou názorovou nejednotnost vládnoucí koalice.

Spolu s Pospíšilem se shodují na palčivě řešené dopravě. „Bohužel za současné koalice se s dopravou příliš nepohnulo,“ konstatuje Pospíšil. „Stále jsou velké dluhu na straně investic do dopravní infrastruktury, nevyřešil se problém s parkováním, nebyl zaveden bonus pro Pražany, kteří chtějí parkovat i v jiné MČ, než kde mají bydliště, a rekonstrukce, které proběhly, probíhaly kvůli absenci koordinátora, chaoticky.“

O obdobných problémech hovoří i Benda: „dostavbou okruhu počínaje, přes racionalitu oprav městských komunikací, metro D, nešikanování drobných živnostníků, umožnění nové bytové výstavby až po aktuální svoz odpadů,“ vyjmenovává problémy, které by se měly prioritně řešit.

Třetí do party: KDU-ČSL nebo STAN?

Jak Benda, tak i Pospíšil podporují spolupráci s KDU-ČSL, která má magistrátní úrovni jediného zastupitele. Její krajský předseda Vít Šolle k tomu sdělil, že by taková spolupráce dávala smysl. „Podpora pro SPOLU byla v hlavním městě veliká, takže si tuto spolupráci dovedu představit. Za sebe mohu říci, že by to bylo logické a rozumné rozhodnutí, které se nicméně nyní musí řešit na úrovni krajského výboru a předsednictva,“ uvedl s tím, že na stanovení eventuálních priorit je ještě brzy.

„Naše spolupráce se STAN byla v řadě věcí pozitivní. Lidsky to funguje, ale uvědomuji si, že to STAN teď táhne více doleva a směrem k Pirátům. Nikdy jsem se netajil tím, že pro mě koalice s levicovými subjekty - Piráty a Prahou sobě – byla jen cestou, jak v Praze od moci odstavit babišovské hnutí ANO. Osobně proto preferuji předvolební spojení s ODS a KDU-ČSL, které je programově přirozenější,“ navazuje Pospíšil s tím, že by si spolupráci se STAN, eventuálně s Prahou Sobě dokázal představit spíše až po volbách, nežli ve společném předvolebním programu.

Předseda pražského STAN Petr Hlubuček Blesku k tomuto tématu vzkázal, že jsou otázky ohledně voleb, které nastanou až za rok, maličko unáhlené. „Co bude, a jak bude za rok, je zatím předčasné řešit. Máme před sebou celou řadu rozpracovaných úkolů,“ sdělil i na dotaz ohledně případné eventuální koalice s Piráty.

„Jako STAN hodnotíme uplynulou spolupráci s TOP09 v rámci Spojených sil pro Prahu dobře. A povedeme určitě v tomto směru jednání. Nicméně nyní se soustředíme na dotažení rozpracovaných projektů, které mají za cíl zlepšit každodenní život v Praze,” dodal později na sociálních sítích Hlubuček. Co konkrétně tím míní? „Rozbíháme projekt Pražské sluneční elektrárny, pokračujeme v obnově pražských parků, sázíme stovky tisíc stromů, nebo chceme vrátit Pražany do městské dopravy a mnoho dalšího.”

Pod pirátskou vlajkou

Ti se už ústy primátora Hřiba vyjádřili ke změně ve vedení pražské ODS. „Gratulujeme Marku Bendovi a slibujeme, ze uděláme maximum proti návratu do středověku. Jsem rád, že pražská ODS už se nijak netají svým extrémně konzervativním směřováním,“ napsal Zdeněk Hřib na svůj twitterový účet, čímž se zřetelně vymezil proti případné spolupráci Pirátů a ODS.

K případné spolupráci se STAN se pro Blesk vyjádřil předseda pražských Pirátů Daniel Mazur.Dosud návrh na takovou spolupráci nepředložili Piráti Starostům, ani Starostové nám. Někteří z nás si příští vzájemnou spolupráci představit dovedou, jiní ne. Jak vnímám většinový názor pražských Pirátů, měli bychom v dalších, tedy komunálních volbách kandidovat samostatně,“ nechal se slyšet.

Na druhou stranu si však Mazur, na rozdíl od Hřiba, spolupráci s ODS představit dokáže, byť s výhradami. „Pražská ODS má za sebou bohatou historii kauz. Není v opozici už druhé volební období jen tak bez důvodu. Z řad Pirátů vnímám výhrady zejména k některým členům ODS, kteří by tam z našeho pohledu už dávno neměli být, protože Praze vysloveně škodí,“ vnímá.

„Pražská ODS je nicméně nyní rozdělená do několika názorových táborů. Potenciál k povolební spolupráci s ODS pro Piráty vyplyne až z výsledku tohoto souboje,“ dodal s tím, že co se předvolebních koalic týče, stoprocentně ji může vyloučit s SPD: „A s ANO si to upřímně taky moc nedovedu představit,“ dodal Mazur. „O budoucí magistrátní koalici naštěstí rozhodnou hlasy voličů v demokratických volbách, ne političtí matadoři rok před jejich konáním.”

Druhá strana barikády

Vyjma ANO, vůči kterému se ostatní strany vyhraňují, co se spolupráce týče, zbývá na pražském magistrátu koaliční Praha Sobě. „My, tedy Praha Sobě, bychom po příštích volbách moc rádi měnili Prahu k lepšímu se spolehlivým partnerem, který vyznává hodnoty, jež by měly být společné všem slušným lidem. Takový partner může být liberální i konzervativní,“ uvedl předseda Prahy Sobě Jan Čižinský na svém Facebooku.

Jedním dechem ovšem dodal, že „Pražská ODS je z řady naprosto konkrétních důvodů pro nás partner, s nímž si spolupráci umíme představit jen stěží,“ a to i vzdor jejímu novému vedení. „Její koaliční potenciál se v našich očích rozhodně nijak nezlepšil,“ uzavírá s odůvodněním, že závadný je pro Prahu Sobě postoj ODS například k hazardu, privatizacím či k sociálně slabším.

Fotogalerie
40 fotografií