"Oslovili jsme pražské laboratoře a nejlepší nabídku podala EUC. Nakoupili jsme 9000 testů včetně logistiky, která s tím souvisí. Jsou to singlové, nikoliv poolové testy, takže to jsou ty nejpřesnější. Máme spočítáno, že bude objednané množství stačit do konce května. Ale bude záležet, jak se bude situace vyvíjet. Jsme to ale schopni flexibilně vyřešit," řekl Šimral.

Podle radního se vybraná nabídka dostala v podstatě na cenu antigenních testů. "Když to srovnáme, tak to vychází téměř jedna ku jedné. Nejnižší nabídka antigenních testů vychází na 32 korun za kus. Ten se musí testovat dvakrát týdně, zatímco PCR jednou za 14 dní. Takže, když si to spočítáme, je to velmi srovnatelné a odpadá ten ekonomický argument pro testování antigenními testy," řekl.

V pondělí byly děti otestovány na 11 víceletých gymnáziích, kam se v pondělí žáci vrátili. "Od příštího týdne se k nim přidá dalších 14 škol a v dalším týdnu by se měly přidat i ty ostatní," řekl Šimral. Testována byla PCR testy jen část dětí. Při testu se nakládá s osobními informacemi, a ne všem školám se podařilo sehnat podpisy všech rodičů. "Co mám informace z prvního dne, tak vše probíhá bez problémů. Výsledky v tuto chvíli ještě ale nevím," řekla Kateřina Veselá z EUC laboratoře.

Rotační výuka

Vedení města apelovalo na vládu, aby od příštího pondělí skončila rotační výuka. "To se snad podaří s vládou dojednat, aby aspoň ve školách, kde se testuje PCR, mohly děti ve škole zůstat a rotační výuka skončila," řekl Šimral.

Magistrát společně s některými radnicemi v uplynulých týdnech a měsících PCR testování vyzkoušely. Zkušebně byly děti testovány například v Praze 3, 6, 7, 9 a 10. "Piloty dopadly dobře a ukázalo se několik přínosů. Jsou lépe přijímány dětmi, je to i metoda, která je dlouhodobě doporučována odbornými organizacemi. Dokáže zachytit koronavirus v dlouhodobějšího hlediska," řekl Šimral.

Zájem o PCR testy eviduje magistrát podle radního rovněž ze strany městských částí, které jsou zřizovateli základních škol. Vzhledem k tomu, že peníze za testy budou dostávat přímo školy a budou tak objednávat testy samy, magistrát jim pomůže s administrativou veřejných poptávek.

Video
Video se připravuje ...

Tisková konference ministra zdravotnictví Petra Arenbergera. (7.5.2021) ČTK/Blesk

Fotogalerie
21 fotografií