Radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) po jednání řekl, že město ještě bude jednat o tom, v jakém režimu se bude za předzahrádky platit v červnu a dalších měsících. V každém případě by měla být platba výrazně menší než před pandemií. „Budeme fungovat v režimu výrazných slev oproti roku 2019,“ řekl Chabr.

Vedení města podle něj rovnou neprodloužilo odpuštění nájemného do konce roku proto, že si stěžovali zástupci restaurací, které zahrádky nemají a mít nemůžou. Plošné odpouštění podle nich zvýhodňuje jejich konkurenci.

Menší nájmy

Rada také schválila slevy na nájemném pro podnikatele, kteří mají provozovny v městem vlastněných prostorech a v důsledku pandemie museli omezit činnost. Jak řekl Chabr, celková výše slev za třetí čtvrtletí loňského roku byla 20,3 milionu a za čtvrté 33,9 milionu korun. Obdobné slevy zavedly také větší městské části.

Nejvíce restauračních předzahrádek je v Praze 1, zhruba 300. Pro povolení si musí provozovatel podniku pronajmout plochu od Prahy a zároveň získat povolení od městské části. Za pronájem pak za normálních okolností platí oběma. V Pražské památkové rezervaci musí zahrádku schvalovat i památkáři, kteří nepovolují například zastřešení či vyvýšená pódia.

Praha kvůli podpoře podnikatelů kromě slev na nájemném loni spustila například program turistických voucherů, určených k povzbuzení turistického ruchu. Magistrát také uskutečnil vlastní program garance výhodných půjček, kam vložil peníze z evropských fondů.

Fotogalerie
18 fotografií