Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kouzelný Lisabon s vůní dálek: 5 věcí, kvůli kterým si ho zamilujete!

/
  • Lisabon nabízí kouzelnou atmosféru i poutavé výhledy.
    11. ledna 2022 ● 14:03

    Hlavní město Portugalska leží tak trochu na konci světa. Může za to poloha na nejzápadnější výspě Evropy, v místě, kde řeka Tejo ústí do Atlantského oceánu. Vůně dálek snad není v jiném městě silnější a hmatatelnější, než tady. Bohatá historie zámořských objevů ale není to jediné, co sem láká stále více turistů. Těchto pět věcí učarovalo redaktorovi Blesku Adamu Jarošovi.

  • 1.

    Výhledy ze sedmi kopců

    Město se rozkládá na sedmi strmých kopcích na obou březích širokého ústí řeky Tejo a nabízí tak nespočet výhledů. Ten nejznámější je od obří sochy Ježíše, která jako by z oka vypadla té v Rio de Janeiru, na most Ponte 25 de Abril, který jako by z oka vypadl tomu v San Francisku. Není divu, stavěla ho americká společnost.

     

    Nádherné výhledy ale poskytují i vyhlídky jako São Pedro de Alcântara na okraji čtvrti Bairro Alto vyhlášené nočním životem nebo vyhlídka Portas do Sol nad starou čtvrtí Alfama. Skvělým vyhlídkovým místem je i vítězný oblouk na největším náměstí v Lisabonu.

     

    Oblouk byl vystaven v roce 1755 jako vzpomínka na ničivé zemětřesení, které srovnalo tuto část města se zemí. Osudnou událostí vás skvěle provede moderní interaktivní muzeum Lisbon Story Centre, které najdete přímo na náměstí nedaleko od oblouku.

    Vyhlídka na most Ponte 25 de Abril.
    Autor: Martin Pekárek

  • 2.

    Skvělé jídlo

    Možná je to trošku přízemní, ale skutečně se sem vyplatí zajet najíst a napít. Nejde jen o to, že je město neustále zásobováno čerstvými mořskými rybami a vínem, které po právu patří k tomu nejlepšímu na světě. Na své si tu přijdou i chuťové pohárky lidí, kteří si zrovna na tyto dvě věci vůbec nepotrpí.

     

    Jen v samotném hlavním městě je devět restaurací s michelinskou hvězdou, tedy několikanásobně víc, než v celé České republice. A kvůli špičkovým pokrmům ani nemusíte sahat výrazně hluboko do peněženky. Skvělým místem je třeba Mercado da Ribeira, stará tržnice, která v jedné z hal nabízí 24 restauračních a 8 barových stánků, které fungují jako pobočky známých podniků z celého města, takže si umění jejich šéfkuchařů můžete vychutnat pěkně na jednom místě.

     

    A dvě z nich jsou ověnčeny michelinskými hvězdami. Skvělé espreso i s legendárním lisabonským koláčkem Pastel de Nata jsme tu dostali za 1,7 eura (43 korun). Tedy zhruba stejně, za kolik u nás běžně dostanete jen samotnou kávu.

    Na trhu Mercado di Ribeira můžete nakoupit čerstvé potraviny nebo se najíst v jednom z dvou desítek podniků včetně těch oceněných v Michelinském průvodci.
    Autor: Martin Pekárek

  • 3.

    Tradice jménem Fado

    Lisabonská obdoba francouzského šansonu je jako součást nehmotného dědictví lidstva chráněna UNESCO. Písně plné emocí za doprovodu dvanáctistrunné kytary jsou plné romantiky i smutku. Stejně jako historie města, které zdecimovalo zemětřesení a cunami i staletí plná koloniálních půtek.

     

    Nejlepším místem, kde tento svérázný hudební žánr můžete poznat, není ani tak Muzeum Fada v romantické čtvrti Alfama, jako jeho okolí či čtvrť Bairro Alto. Tam se s ním totiž můžete setkat naživo. My jsme při procházení lisabonských uliček narazili na podnik Tasca do Chico, malou kavárnu vyhlášenou svou produkcí mezi místními i turisty, kde můžete potkat i ty nejlepší zpěváky ve městě. Stačí si jen objednat něco k jídlu a pití.

     

    Jediný problém byl, že jsme si včas neudělali rezervaci, a tak nás odkázali hned na vedlejší bar. V průběhu večera se v malém podniku vystřídali jeden zpěvák a dvě zpěvačky, z nichž jedna přišla na improvizované podium rovnou zpoza baru, kde obsluhovala. S hlasem tak silným a čistým, že by jí řada profesionálů mohla závidět. Jediné, co se striktně vyžadovalo, byla úcta k umělcům v podobě ticha během produkce.

    Tasca do Chico je jeden z nejvyhlášenějších podniků kam vyrazit na Fado.
    Autor: Martin Pekárek

  • 4.

    Oceanárium

    Lisabonské oceanárium je třetí největší a rozhodně jedno z nejkrásnějších v Evropě. Najdete ho přímo na vodní hladině v Parque das Nações, čtvrti moderních budov, kde se odehrávala světová výstava Expo v roce 1998. Už samotné umístění akvária tak zaručuje příjemnou procházku. Středobodem akvária je obří tank kolem kterého se spirálovitě vinou expozice 450 druhů mořských živočichů z celého světa. A snadno tu strávíte několik hodin pozorováním tvorů, se kterými se v přírodě jen těžko setkáte.

     

    Hlavní hvězdou velkého tanku s kapacitou 5 milionů litrů vody je vzácný měsíčník svítivý, jedna z největších a nejzajímavějších ryb oceánu, ale ke sklu akvária nejen děti spolehlivě přiková i hejna žraloků, rejnoci či manty, které se obrovskou masou vody prohání.

    V lisabonském akváriu se můžete setkat se mořskými živočichy z celého světa.
    Autor: Martin Pekárek

  • 5.

    Kouzelná atmosféra

    Možná je to tím, jak ničivé zemětřesení a cunami zpustošily historické stavby a lidé tak nemohli lpět na původním vzhledu města, ale v Lisabonu je historie živelně prorostlá modernou.

    Skvěle je to vidět třeba na nábřeží v čtvrti Belém, kde se tyčí slavná historická Belémská věž a nádherný klášter Jerónimos, v němž se objevitelé a námořníci včetně Vasco da Gamy modlili za úspěšný návrat ze svých cest. Jen pár kroků od jedněch z nejstarších staveb města stojí supermoderní muzeum architektury MAAT nebo sousoší fungující i jako vyhlídková věž - pomník objevitelů.

    Belémská věž patří k nejstarším památkám města. Bránila vjezd do přístavu.
    Autor: Martin Pekárek

    Při pohledu na hojně posprejované fasády čtvrti Misericórdia, kde podpisům pouličních umělců neunikají ani místa ve vyšších patrech domů, se nemůžete ubránit pocitu, že některé formy moderního vyjadřování na historické stavby nepatří. Je to ale daň za popularitu a pouliční kulturu kterou ulice živelně kypí.

     

    Nejen Rua Nova do Carvalho, ulice natřená na růžovo, plná nespočtu barů a kaváren, by bez originální výzdoby fasád ztratila něco ze svého šarmu. Lisabon má přitom jednu obrovskou výhodu. Z divočiny barev, zvuků a vjemů se můžete kdykoliv vydat na druhou stranu řeky Tejo do čtvrti Caparica, kde na téměř 25 kilometrů dlouhé pláži všechno přehluší nekonečný oceán.

    Fotogalerie
    31 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy