Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nová očkovací centra v Praze: Otevřou je na stadionech na Letné a v Edenu. „Zájem je menší, než chceme,“ říká radní

Autor: jza - 
6. ledna 2022
18:51

Celé Česko nejspíše čeká další vlna nákazy koronavirem, která přijde s novou variantou omikron. I právě proto doporučují lékaři třetí posilující dávku vakcíny, která má poskytovat až 70% ochranu proti nové variantě. Právě na třetí dávku vakcíny se primárně zaměřuje nové očkovací centrum na fotbalovém stadionu na Letné, které se příští pondělí otevře v místech, kam si běžně chodí fanoušci prohlížet poháry a památky na slavné hráče do síně slávy a lze tu najít mimo jiné i klíč od hlavního města. Vlastní očkovací centrum v pondělí otevře na svém stadionu v Edenu i fotbalová Slavia.

Očkovací centrum se otevírá ve spolupráci fotbalového klubu AC Sparta Praha a hlavního města. „Jedná se o očkovací centrum primárně určení pro posilovací dávku, tzv. booster,“ řekl generální ředitel klubu František Čupr. Lidé si sem ale mohou přijít i pro první nebo druhou dávku vakcíny. Motivací pro otevření dalšího očkovacího centra je podle šéfa klubu hlavě snaha ulehčit práci lékařům a zdravotníkům. „Nechceme zažívat prázdné stadiony, chceme si užít plnou kapacitu a pevně věřím, že třetí dávka pomůže k tomu, abychom covid vymýtili z našeho života,“ dodal.

Omikron na nic nečeká

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) řekl, že vítá každé nové očkovací centrum, které v Praze vznikne. „Omikron se tu rychle šíří a nic nečeká,“ poznamenal a upozornil na to, že třetí dávka může navýšit ochranu před novou variantou koronaviru až na 70 procent.

Radní Milena Johnová (Praha Sobě) ocenila, že se na zvládnutí epidemie podílí kromě veřejných institucí i právě například fotbalové kluby. Kapacita v Praze je podle ní dostatečná, denně lze po celém městě podat 16 tisíc dávek vakcíny, za celý týden je kapacita 90 tisíc dávek. „Postačuje to zájmu, který je menší, než bychom chtěli,“ podotkla k tomu. 

Třetí dávku může dostat 700 tisíc lidí

Posilující dávku vakcíny už dostalo přes 440 tisíc Pražanů, aktuálně ji ale už může dostat více než polovina lidí s trvalým pobytem v hlavním městě. „Třetí dávkou by mohlo být v Praze očkováno přes 700 tisíc osob,“ uvedla Johnová. Doufá také, že zájem o očkování se bude zvyšovat. Podle primátora je v Praze o něco větší dostupnost očkování než v některých jiných krajích a i proto by lidé neměli na nic čekat. Očkovacích míst je v metropoli už více než 80.

Senioři bez očkování

Posilovací dávku nemá i poměrně velké procento lidí z té nejohroženější skupiny. U Pražanů nad 80 let je to 24 %. V této věkové skupině, která čítá přes 55 tisíc lidí, dokonce přes 11 % lidí nemá žádné očkování. U věkové skupiny nad 65 let nemá žádné očkování 9 % z více než 247 tisíc osob. Celkově v Praze nemá žádné očkování zhruba čtvrtina obyvatel starších 12 let.

Johnová také připomněla, že v Praze mají hlavně senioři nebo lidé, kteří se nemohou sami dopravit do očkovacího centra, k dispozici mobilní tým. „Disponuje 22 praktickými lékaři, kteří jsou schopni zajet někoho očkovat i domů,“ dodala.

Centrum na Letné bude provozovat společnost Clinicum, která očkuje i v kongresovém centru. Přestože je center hodně, podle zástupce společnosti Davida Karáska už tam prostory „praskají ve švech“ a vakcínu v kongresovém centru dostane asi 2500 lidí denně. I proto je podle něj dobré posílit očkovací kapacity co nejvíce. Centra spojená s fotbalovými kluby podle něj také mohou přilákat i lidi, kteří zatím vakcínu nedostali.

Zatím se počítá, že na Spartě bude centrum fungovat do 4. února. Podle šéfa klubu se uvidí, jaký bude zájem, a určitě by se našlo i řešení, jak fungování centra prodloužit.

Na stadionu v Edenu, kde hraje Slavie, se bude očkovat také od pondělí 10. ledna. Poté, co v únoru začne fotbalová liga, se přesune do obchodního centra Eden. „Věřím, že na stadion Slavie přijdou jak lidé, kteří pro vakcínu do této chvíle nebyli definitivně rozhodnutí, tak ti, kteří uvítají polohu místa či příznivou objednací lhůtu. A to nejen z řad fotbalových fanoušků,“ řekl k plánovanému otevření centra radní Prahy 10 Michal Kočí (Piráti).

Fanoušky lákají na odměny

Obě očkovací centra mají kapacitu 200 lidí ve všední dny a 400 o víkendu a očkuje se vakcínou Comirnaty od společnosti Pfizer-BioNTech. Očkovat se bude ve všední dny od 14 do 20 hodin a o víkendu od 8:00 do 20:00. Oba kluby chtějí motivovat lidi k očkování i tím, že připravují různé odměny za očkování například ve formě voucherů na prohlídku stadionu.

Video  „Máme jen týden!“ Smejkal kvůli omikronu vyzývá k rychlému očkování a u klubů se hrozil  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Johan36 ( 6. ledna 2022 20:06 )

Očkovat něčím co vzniklo na wuchanskou mutací něco co už je dávno někde jinde je opravdu terno. Zvýší to prý o 70% ochranu a za 2 měsíce repete. Kšeft se musí hýbat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa