Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Italové zpřísňují: Bez covidového pasu budou smět lidé pouze do lékáren a potravin

Autor: ČTK, mfk - 
6. ledna 2022
11:11

V Itálii budou lidé smět od února chodit bez covidového certifikátu jen do lékáren a obchodů s potravinami a se zbožím pokrývajícím základní potřeby. Informoval o tom dnes deník Corriere della Sera s odkazem na nová opatření, která schválila italská vláda ve středu večer. Ministr zdravotnictví Roberto Speranza uvedl, že Itálie se snaží co nejvíce snížit počet neočkovaných lidí. Už minulý týden kabinet premiéra Maria Draghiho výrazně zpřísnil pravidla ohledně používání covidových pasů.

Vláda ve středu schválila, že od 20. ledna bude nutné se prokázat základním covidovým pasem, který lze obdržet i na základě negativního testu, v provozovnách holičů, kadeřníků a dalších služeb péče o tělo. Od 1. února bude covidový certifikát nutný i pro vstup na úřady, pošty, do bank či obchodů, které nepokrývají základní potřeby. Od tohoto data se tak lidé bez covidového certifikátu dostanou jen do lékáren či obchodů s potravinami.

„Cílem opatření, která jsme schválili, je co nejvíce snížit počet nenaočkovaných lidí, protože ti vytváří tlak na náš nemocniční systém,“ uvedl ministr zdravotnictví Speranza. Podle premiéra Draghiho vláda chce udržet dobré fungování nemocnic a ponechat v provozu školy a firmy. Oba politici přitom zastávali razantnější podobu opatření. Proti nim však byla pravicová Liga a pochybnosti vyjádřilo i populistické Hnutí pěti hvězd, napsala agentura ANSA.

Povinné očkování pro padesátníky a výš 

Hlavním opatřením, které schválila ve středu italská vláda, je povinné očkování pro lidi starší 50 let. Ti bez potvrzení o očkování či prodělané nemoci nebudou smět od 15. února do práce. Zaměstnavatel je po pěti dnech absence nebude muset vyplácet mzdu. Nenaočkované zaměstnance však nesmí propustit. Za porušení povinnosti lidem hrozí také pokuta zhruba 2500 korun a za vstup na pracoviště bez očkování až 37 tisíc korun.

Výrazné zpřísnění pravidel italská vláda schválila už minulý týden. Od 10. ledna zavedla povinnost se prokazovat posíleným covidovým certifikátem, který lze získat jen po očkování či prodělání nemoci, v hromadné dopravě, hotelech, venkovních prostorech barů a restaurací, v lanovkách a vlecích či ve sportovních zařízeních. V současnosti je tento druh pasu nutný například ve vnitřních prostorech gastronomických podniků.

Itálie v posledních dvou týdnech opakovaně zaznamenala nejvyšší denní přírůstky počtu nakažených koronavirem od začátku epidemie. Ve středu úřady ohlásily 189.000 nových případů infekce. V zemi mají dokončené očkování tři čtvrtiny obyvatel.

V sousední Francii o covidovém pasu jednají. Národní shromáždění v úterý debatovalo o změně covidpasu na očkovací pas, který bude platný pouze s potvrzením o očkování, negativní test už tak k návštěvě restaurací a dalších zařízení stačit nebude.

Video  Fiala a spol. vysvětlují: Nová opatření v boji s covidem a proč učitelé dostanou jen drobné?  - ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa