Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Průlomová studie z Brna: Třetí dávka vakcíny proti covid-19 je nutná! Protilátky mizí

Autor: Hynek Zdeněk - 
15. listopadu 2021
14:09

Jde o první ucelenou studie. Vědci a lékaři z Brna prezentovali výsledky sledování účinnosti vakcín proti covid-19. Jejich závěr je jednoznačný: Bez třetí dávky vakcíny se neobejdeme.

Odborníci z Brna sledovali 460 lidí, kteří dostali obě dávky vakcíny. „Zaměřili jsme se hlavně na ty nejvíce ohrožené, tedy onkologické pacienty. Pro srovnání byli do výzkumu zařazeni i zdraví lidé,“ uvedl děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Martin Repko.


„Měřili jsme hladinu protilátek, sledovali nežádoucí účinky a příhody a následně incidence onemocnění u vakcinovaných,“ popsala zaměření studie odborná garantka klinické studie Regina Demlová.

Video  Regina Demlová, vedoucí odborný garant klinické studie účinnosti vakcín na covid-19  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Pozitivní zprávou je, že téměř u všech lidí, kteří vakcínu dostali, se vytvořily účinné protilátky proti covid-19. Horší ovšem bylo, že ty postupem času z těla vyprchají. „Za půl roku od druhé dávky poklesly o 50 až 80 %,“ upozornila Demlová.

Zanedbatelné vedlejší účinky

Nežádoucí účinky? „Nejčastěji únava či malátnost. Nic významného jsme nezaznamenali. Třetí dávka je důležitá nejen pro posílení protilátek, ale pomáhá i zabránění dalších mutací koronaviru,“ zdůraznila Demlová.

Studie sledovala 460 lidí naočkovaných proti covid-19. Z toho bylo 380 onkologických pacientů a 80 zdravých lidí. Pouze pět z nich si po vakcinaci nevytvořilo protilátky. Koronavirem covid-19 se nakazili tři ze sledovaných.

Studie se nezaměřila na sledování účinnosti jednotlivých druhů vakcín proti covid-19. Data pocházejí takřka výhradně z vakcinace Pfizer, kterou mělo 96 % studií sledovaných lidí.

Třetí dávka jinou vakcínou?

Odborníci z Brna nedokážou zatím říci, zda je výhodné volit u třetí dávky jiný typ vakcíny. „Má to určitou logiku, ale není to podloženo pevnými daty,“ uvedl Šterba.

Demlová by ponechala stejnou vakcínu. „Nicméně kombinace vakcín je určitě lepší variantou, než vůbec,“ dodala.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa