Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žena se testovala na koronavirus, skončila v nemocnici v Brně: Operace hlavy!

Autor: Hynek Zdeněk - 
6. února 2021
05:00

Závažné zdravotní problémy hrozí lidem při antigenním testu na covid-19, když ho provádí laik. Ženě z Brna způsobil těžké krvácení. Lékaři proto zdůrazňují: Běžte vždy jen za odborníkem!

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny (FNUSA) v Brně je nyní hospitalizovaná mladá žena. Při nešetrně provedeném „laickém“ odběru došlo u ní k poranění zadní části dutiny nosní s těžším krvácením.

Případů je víc

„Vyžadovalo to chirurgické řešení situace. Nyní je u nás hospitalizována,“ uvedla primářka Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FNUSA v Brně a LF MU Pavla Urbánková.

Podle nemocnice se přitom zdaleka nejedná o první případ, kdy po neodborném testování měli lidé potíže. „Většinou se jednalo o odřenou nosní sliznici. V některých případech šlo ale i o krvácení,“ upřesnila mluvčí FNUSA Dana Lipovská.

Testy by měli dělat odborníci

Lékaři upozorňují, že nejen PCR, ale i antigenní testy by měli provádět výhradně vyškolení zdravotníci na odběrových místech. „U laiků hrozí, že zaviní poranění cév v zadní části dutiny nosní. Ošetření je následně velmi nepříjemné,“ zdůraznila Urbánková.

„V závažnějších případech může dojít až k poranění mozkových plen. Následkem toho by mohlo dojít k výtoku mozkomíšního moku,“ upozornila primářka FNUSA. Lékaři upozorňují, že problematické je testování zejména na pracovištích a v domácnostech lidmi bez řádných zdravotnických znalostí.


Sady na antigenní testy lze koupit v lékárně. Měli by je ale vždy kupovat výhradně lidé s odbornými zdravotními znalostmi. Podle lékařů je běžné, že při správně provedeném testu vyhrknou člověku do očí slzy, bolest by ale cítit neměl.


Video  Blatný o antigenním testování: Máte pozitivní výsledek? Běžte domů, zůstaňte v izolaci  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

 

levandulova ( 7. února 2021 11:05 )

Setkala jsem se se zdravotními sestrami, ktere neznaji anatomii a cpou tycinku namisto dozafu dolu do nosohltanu do nosu smerem vzhuru... ano smerem k mozku. I se sestrami tvrdicimi, ze se voji, aby se jim nekdo pri steru nevrtal v mozku. Kdyby hloupost nadnasela, ze... Ster by mel provadet nekdo, kdo ma alespon priblizneho tucha, jak to v nose vypada. Spravna technika je dozadu sikmo dolu... je to jen lehce neprijemne narozdil od toho, kdyz vam to rvou nekam do dutin.

Pohybovenadany ( 6. února 2021 18:51 )

A už jsi byla na odběru prdem ? Jo...z pouhého prdu!!

Pohybovenadany ( 6. února 2021 18:46 )

A to používali uchošťour nebo hřebík ?

pinda11 ( 6. února 2021 15:49 )

Ten test ze slin se vyhodnocuje ve stejné laboratoři jak stěry, takže nahrabou.

pupak ( 6. února 2021 12:33 )

Ještě, že přežila.
Jinak mohla zhoršit statistiku zemřelých na COVID.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa