Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Léky na vysoký cholesterol a cukrovku jako záchrana před covidem? Studie překvapila

Autor: tsv - 
20. října 2021
05:00

Podle výsledků nejnovějšího výzkumu mají některé léky schopnost zabránit hospitalizaci s těžkým covidem. Konkrétně se jedná o léčiva pro lidi s cukrovkou druhého typu a vysokým cholesterolem. Experti ale zdůrazňují, že se nejedná o dokázané zjištění a bude třeba provést další studie.

Statiny, tedy léky snižující úroveň LDL cholesterolu v krvi, podle švédského institutu mírně snižují riziko hospitalizace a smrti spojené s koronavirovou nákazou. Vědci z Karolinska Institutet zkoumali průběh nemoci 963 876 občanů Stockholmu starších 45 let. Data sbírali v období mezi březnem a listopadem loňského roku.

Studie se zaměřovala na analýzu léků na předpis, které pacienti brali dlouhodobě ještě před vznikem pandemie, a úmrtnost spojenou s covidem. V potaz ale nebrali další rizikové faktory, jako je kouření nebo nadváha. V reakci na to vědci dodali, že je potřeba na téma provést další studie s tentokrát náhodným výběrem subjektů.

„Covid-19 může způsobit velmi vážné plicní infekce, stejně tak ale i záněty cév,“ řekl serveru The Guardian profesor kardiovaskulární medicíny Tim Chico, který se na studii aktivně nepodílel. „Protože statiny redukují záněty cév, vzniklo mnoho debat o tom, zda mohou zlepšit důsledky covidu.“

Dodal, že konkrétní výzkum nepřináší žádná neprůstřelná data. „Studie nedokazuje, že statiny snižují riziko smrti způsobené covidem, výsledky to ale naznačují. Bylo vypozorováno, že lidé s předepsanými statiny čelí menší pravděpodobnosti úmrtí než jejich vrstevníci.“

„Tyhle výsledky v žádném případě neobhajují užití statinů při léčbě covidu. Efektivní způsoby, jak snížit riziko smrti, už máme: distancování, mytí rukou, nošení roušek, proočkovanost populace a užití technik a léků s prokázaným účinkem, jako je dexametazon,“ zakončil Chico.

Cukrovka jako výhoda v krizi?

Nezávisle na švédské studii si vědci z americké Pensylvánie všimli pozitivního účinku léku na cukrovku druhého typu – agonistů GLP-1R. Cukrovkáři čelí zvýšenému riziku těžkého průběhu covidu i úmrtí, u těch, kteří ale několik měsíců před nákazou pravidelně berou tento lék, hrozí podle výzkumu o 33 procent nižší pravděpodobnost rozvinutí vážných symptomů. Riziko smrti v jejich případě klesá až o 42 procent.

Vědci studii založili na 33 tisících pacientech s cukrovkou druhého typu, kteří se nakazili koronavirem mezi loňským lednem a zářím. Léky stejně jako statiny redukují záněty a dokážou zmírnit některé z nejzávažnějších příznaků koronavirové nákazy.

I v tomto případě je ale potřeba provést další klinické studie. „Naše výsledky jsou velice slibné, jelikož agonisté GLP-1R se jeví jako vysoce efektivní, je ale potřeba provést další výzkumy, abychom se ujistili o vztahu mezi použitím těchto léků a sníženého rizika těžkého covidu u pacientů s cukrovkou druhého typu,“ řekla serveru DailyMail profesorka Patricia Grigsonová.

Nejlepší prevencí podle expertů nadále zůstává očkování. „Nevíme, jak se tato látka chová u lidí, kteří nemají cukrovku. To, že vakcíny snižují pravděpodobnost hospitalizace a smrti, bylo dokázáno,“ konstatovala asistující profesorka Jennifer Nyland. S ní souhlasí i spoluautorka studie Nazia Raja-Khan: „Očkování je stále nejlepší ochranou před vážnou nemocí.“

Video  Boj o protilátky v Česku: Testy jsou dražší než vakcína, tvrdí viroložka. Nevidí ani vědecké "pro"  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa