Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zkrácení platnosti testů dopadne hlavně na děti, rodiče se bouří. „Krávovina,“ vzkazují vládě

Autor: for, ČTK - 
14. října 2021
12:51

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že se nejspíše změní platnost testů na koronavirus. Nově by PCR test platil 72 hodin, antigenní test pouze 24 hodin. Návrh projedná v pondělí vláda ještě s další změnou, která se týká karantény, ale i proplácení testů. Vláda chce zkrácením platnosti testů zatlačit na neočkované, aby si došli pro vakcínu. Jenže navrhovaná změna by tvrdě dopadla na děti od 6 do 12 let, a to především ty sportující. Nemohou se očkovat a testy potřebují na sportovní kroužky, zápasy či turnaje. Lidé už se bouří na sociálních sítích.

V současné době platí antigenní test pro prokázání bezinfekčnosti 72 hodin a PCR test týden. „Zkrácení platnosti testů je podle mě motivační i proto, aby se lidé nechali naočkovat,“ uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Nová opatření budou platná od 25. října. 

Neočkovaní se musí negatvním testem prokazovat například při návštěvě bazénů, divadel nebo sportovních akcích.

Lidé mají z veřejného zdravotního pojištění nárok na jeden antigenní test za týden a navíc dva PCR testy do měsíce. Podle premiéra Andreje Babiše se dnes na jednání Rady vlády pro zdravotní rizika mluvilo o tom, zda by hrazených testů nemělo být méně. „Bude potřeba, aby se k tomu vyjádřila příští koalice,“ řekl předseda vlády. 

Nová platnost zavaří dětem a sportovcům

Podle lidí ale nová pravidla zamezí spoustě dětem chodit na kroužky a sportovní utkání. „Takže mám zapomenout, že bych chodila s děckem do bazénu do té doby, než schválí očkování pro mladší děti?“ zlobí se uživatel pod přezdívkou Asteria na twitteru. V současnosti se totiž očkují jen děti od 12 -17 let.  „Tak a máme po kroužkách,“ přidává se i další uživatel Pavel. Jiní jsou i ostřejší a mluví o „krávovině“. 

Mluvčí ministerstva Daniel Köppl ČTK řekl, že kratší by mohla být i karanténa lidí po kontaktu s nakaženým, pokud by byla ukončená PCR testem. V pondělí úpravy projedná vláda.

„S ohledem na aktuální epidemickou situaci jsme se zaměřili také na to, jak motivovat občany k očkování. Detaily rozebereme na zítřejší tiskové konferenci,“ dodal na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Karanténa po kontaktu s nakaženým trvá v současné době 14 dní. Kritizovali to například rodiče, jejichž děti musely být dva týdny v karanténě po zjištění pozitivního případu ve školní třídě. Nově by podle Köppla mohla být karanténa ukončena dříve negativním PCR testem. O kolik dní dříve by to bylo, zatím uvést nechtěl. Možnost ukončit karanténu negativním testem mají i Slovensko, Rakousko a Německo. V Německu nejdříve pátý den PCR testem nebo po sedmi dnech antigenním, v Rakousku po deseti dnech u lidí nakažených a po pěti dnech u kontaktů. Na Slovensku lidé bez příznaků mohou na test po pěti dnech.

 V okolních státech je podle Svrčinové také platnost testů podstatně kratší. V Německu se od srpna zkrátila na 24 hodin u antigenního testu a 48 hodin u PCR. Na Slovensku platí PCR test 72 hodin a antigenní 48 hodin. V Rakousku je platnost testů stejná, jako ministerstvo nově navrhuje pro ČR.

hejhej ( 14. října 2021 19:44 )

Testování, zkrácení platnosti testů je k ničemu. Je dokázáno, že covid přenášejí i očkovaní. Covid tady je bude a nepomůžou žádné restrikce. V podzimním období běžné virozy, ale test bude pozitivní na covid.

Desterz ( 14. října 2021 17:59 )

Takže z celých slavných "výhod pro očkované" tu máme naopak jen neustálý příval represí pro neočkované.

mazd ( 14. října 2021 16:22 )

V hospodách a na sportovištích bude méně lidí.Prostě problémy.

Jirik-ta ( 14. října 2021 14:28 )

ty volby do kterých vkládají naděje všichni co se jich účastní jsou k ničemu. Až všechno rozkradem (Ten dělá to a ten zas tohle) až všechno rozkradem, nebudem pracovat, všechno si budeme navzájem pučovat,

risan ( 14. října 2021 13:24 )

vláda si dělá co chce a opozice mlčí a souhlasí a zajímá se, jak zrušit EET a slevy na jízdném pro studenty. Opravdu v této době velmi důležité. a Fiala se zase zajímá jak dostat od státu dotace pro svoji neziskovku desítky milionů jako se to děje nyní http­s://ww­w.mi­x24.cz­/petr-fiala-dostal-tezky-uder-na-kritika-dotaci-prasklo-ze-jeho-neziskovka-od-statu-kasiruje-desitky-mili­onu/­?utm_s­ource­=www­.sez­nam.cz­&utm_m­edium=­sekce-z-inter­netu&­fbclid­=IwAR­0WZ0taV­FL78w9­GlcXy­iENzky­OK5g9zN-mnl0­u0XjCW­LuP88N­afcGd­z190

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa