Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Lada o výhodách lockdownu i odmítačích očkování: Češka přiblížila život na Novém Zélandu

Autor: Darina Jíchová - 
23. září 2021
05:00

Nový Zéland je vysněnou destinací tisíců, možná i milionů, lidí, je to země proslavená především svou krásnou krajinou, která se objevila v nejednom filmu. Dalším lákadlem může být i osobnost premiérky Jacindy Ardernové, která patří k nejpopulárnějším lídrům na světě. Jenže hranice Nového Zélandu jsou uzavřené, a jak prozradila pro Blesk Zprávy česká honorární konzulka v Queenstownu Lada Nobilisová (41), minimálně do konce roku zavřené zůstanou. Navíc je země nadále v lockdownu. Konzulka promluvila o tom, jak se jí osobně dotkla pandemie covidu-19, co během uzávěry trápí Čechy žijící na Novém Zélandu, zmínila se i o tom, proč tolik lidí propadlo kouzlu premiérky Ardernové.

Celý svět byl poměrně v šoku, když vláda premiérky Ardernové v srpnu po výskytu jednoho případu covidu-19 vyhlásila lockdown, který je stále platný, přestože k pátku 17. září je v zemi kolem 450 aktivních případů nákazy. „Nový Zéland měl 17. srpna 2021 v Aucklandu potvrzený jeden případ varianty delta mezi obyvateli z domácích zdrojů, tedy ne v hotelové karanténě po příjezdu ze zahraničí, která je důsledně monitorovaná,“ vysvětlila konzulka.

„Premiérka ještě ten den vyhlásila, že Nový Zéland bude od půlnoci ve čtvrtém a nejvyšším stupni ohrožení, čili v lockdownu. Častou reakcí z Evropy byl naprostý údiv, že země jde do lockdownu kvůli jednomu případu. Problém je v tom, že to byl náš první případ varianty delta, a bylo jasné, ze případů bude mnohem víc. Toto včasné opatření zamezilo rozšíření viru po celé zemi. Lockdown se poté prodlužoval, podle toho, jak se počet nakažených stupňoval. Auckland nyní zůstává ve vyšším stupni stavu ohrožení než zbytek země,“ objasnila pro Blesk Zprávy.

Liduprázdné ulice a zavřené obchody i hranice

Nobilisová popsala, i jak to během lockdownu na Novém Zélandu vypadá. „Tak jako v Evropě, život se zpomalil a zastavil. Liduprázdné ulice, zavřené obchody, silnice, které jsou normálně plné aut, jsou teď naprosto prázdné. Hranice Nového Zélandu jsou už turistům dlouho uzavřené. Před lockdownem tady zesílil turismus Novozélanďanů po Novém Zélandu, došlo k posílení domácího trhu, a život byl relativně v normálu,“ nastínila. Nobilisová zmínila i takzvanou cestovní bublinu s Austrálií, která se otevřela v dubnu.

Pod pojmem „bublina“ se skrývá cestování bez nutnosti karantény po příletu. „Bylo to ekonomicky pro obě země velice pozitivní, stejně tak jako pro rodiny, které se dlouho neviděly. Bohužel, situace v australských státech Nový jižní Wales a Victoria se rapidně zhoršovala, takže v červenci došlo k uzavření hranic obou zemí,“ komentovala. Následně uvedla, jak funguje čtyřstupňový systém.

Novozélandský Auckland během lockdownu při pandemii covidu v létě 2021 Novozélandský Auckland během lockdownu při pandemii covidu v létě 2021 | Reuters

„Čtvrtý, tedy ten nejzávažnější, stupeň je lockdown. Jedná se o karanténu s výjimkou cesty na nákup či k lékaři. Školy jsou zavřené. Veškeré služby jsou omezené na nezbytně nutné jako supermarkety, lékárny a benzinové stanice. Zákazníci musí mít roušku. Pracovat se musí z domova, pokud tedy nepracujete v nezbytně nutných službách,“ roušky se nosí i v hromadné dopravě.

„Sportovat se může jen venku, a to v těsné blízkosti bydliště. Hřiště, bazény a sportovní areály jsou uzavřené. Nesmíte se stýkat s nikým vyjma těch lidí, se kterými přímo bydlíte. Pokud se třeba v obchodě či venku potkáte s někým mimo vaši bublinu, musíte dodržovat odstup dva metry,“ doplnila. Jako dodateční nástroj slouží i testování odpadních vod. Na Novém Zélandu mají rovněž zajímavý způsob trasování kontaktů.

Konzulka ocenila jasné informace vlády

„Každá firma, obchod či provozovna má na dveřích QR kód, který musí každý naskenovat přes aplikaci v telefonu. Tento systém nesmírně pomohl při odhalování a dohledávání potencionálních nakažených a ohnisek a osvědčil se už během prvního lockdownu,“ sdělila pro Blesk Zprávy. Ocenila hlavně to, jak vláda pravidelně informovala o situaci v zemi. „Dobře podávané informace, takže většina populace si je vědoma toho, co se smí a nesmí,“ vyzdvihla nejen premiérku, ale také experta na veřejné zdraví v zemi Ashleyho Bloomfielda, ten se podle ní stal „jakousi celebritou“, a to hlavně díky své profesionalitě a znalostem.

Systém je podle ní velmi propracovaný. „Musím říct, že naprostá většina lidí pravidla dodržuje. Je pravda, že ten první lockdown byl novinkou a spousta lidí měla asi větší strach, co bude a jak to bude probíhat, či ze ztráty zaměstnání. Teď už lidé mají nějakou představu, co čekat, a i firmy byly lépe připravené na práci z domova místo v kancelářích,“ doplnila Nobilisová.

Konzulka objevila výhody lockdownu

Pro Blesk Zprávy rovněž přiblížila roli honorární konzulky. Nobilisová objasnila, že jde o čestnou funkci, kterou vykonává ve svém volnu a bez nároku na odměnu. „Mé hlavní zaměstnání je v advokátní kanceláři, takže přes lockdown jsem pracovala z domova. Neomezeně volného času jsem tedy neměla. Musím ale říct, že pro mě je lockdown celkem příjemnou šancí v dnešní velmi uspěchané době zpomalit a věnovat se sama sobě a koníčkům,“ přiznala. Je si dobře vědoma, že ne pro všechny byl lockdown příjemný.

Premiérka na očkování:

„Osobně mi nejvíc chyběla kultura a osobní kontakt s přáteli a kolegy,“ shrnula svůj život během lockdownu. Zajímavý příběh má i honorární konzulát, který byl po zhruba roční pauze otevřen v červnu 2020. „Oficiálně se nám vlastně konzulát nepodařilo otevřít, stále jsme ještě nestihli přestříhnout stuhu,“ popsala s úsměvem. „Bylo ale důležité, aby konzulát začal fungovat co nejdříve,“ prohlásila Nobilisová. „Pro mě jako novou konzulku to byla výborná škola, spadla jsem do toho rovnýma nohama, a řešila celkem zásadní situace s ohledem na cestovní omezení,“ doplnila.

Nobilisová poznamenala, že jí osobně se covid-19 naštěstí nedotkl. „Mám štěstí, že kromě nemožnosti podívat se už druhým rokem do Česka za rodinou mě koronavirus nijak zásadně nezasáhl. Setkala jsem se ale s lidmi, kteří se kvůli nejistotě ohledně víz, práce, či zdravotního stavu někoho v rodině vraceli do ČR, i když to třeba ještě nějakou dobu neměli v plánu,“ sdělila pro Blesk Zprávy.

Kdo na Novém Zélandu odmítá očkování?

Co se týče očkování, o Novém Zélandu se často objevují zprávy, že začali očkovat pozdě. Nobilisová uvedla, že plně naočkováno je 36 procent obyvatel. Potvrdila, že stejně jako všude na světě i na Novém Zélandu je skupina lidí, která očkování odmítá a věří hoaxům, které se šíří na sociálních sítích. „Nedávno zde začalo očkování dětí od 12 let a spousta rodičů to naprosto odmítá, vedou se o tom diskuze,“ dodala.

„Proočkovanost populace se teď velice rychle dohání, během lockdownu čísla očkovaných hodně narostla, také díky mobilním očkovacím stanicím po celé zemi,“ zdůraznila Nobilisová.

Přístup vlády: Tvrdě a zavčasu

Nobilisová se rovněž pokusila vysvětlit, proč se Novému Zélandu více méně daří pandemii zvládat. „Vláda zareagovala okamžitě, s jasnými a rozhodnými kroky a pokyny, a díky tomu se podařilo udržet situaci pod kontrolou a zastavit šíření viru ve společnosti. Jejich přístup byl go hard and early – v překladu Jděte na to tvrdě a zavčas,“ uvedla. Výhodou podle ní bylo i to, že byl čas se poučit od zbytku světa.

Dalšími výhodami Nového Zélandu je podle ní to, že jde o ostrovní stát, který mohl okamžitě zavřít hranice. Dále pak nízká hustota obyvatelstva. „Dodržování vzdáleností například i v hromadné dopravě není takový problém,“ prohlásila. Vyzdvihla činnost premiérky Ardernové a jejího týmu. „Celkově podporovali a udržovali pozitivní atmosféru v zemi během nelehké doby. Navzdory tomu, že země byla v lockdownu, byl cítit optimismus a soudržnost,“ zmínila dvě důležitá hesla, to první „Buďte laskaví“, zaznívalo během pandemii i v Česku. To druhé je typické pro Nový Zéland: „Pětimilionový tým“, Nový Zéland má pět milionů obyvatel.

Očkování proti koronaviru na Novém Zélandu Očkování proti koronaviru na Novém Zélandu | Reuters

„Nabádalo se k ohleduplnosti, laskavosti, soudržnosti a podpoře ostatních, třeba starších, nemocných či osamělých občanů, což perfektně fungovalo. Měli jsme pocit, že vládě záleželo více na lidech než na zisku. Vláda okamžitě poskytla stimulační balíček pro firmy a zaměstnance. Není divu, že Nový Zéland si v té době vysloužil obdiv ostatních zemí. V době, kdy byl zbytek světa v karanténách, na Novém Zélandu jsme pořádali festivaly, a žili relativně normálním životem,“ chválila konzulka.

Co se Novému Zélandu úplně nepovedlo?

Připustila, že nyní se situace trochu změnila, terčem kritiky je zmiňovaný opožděný start vakcinace a také strategie tzv. nulového výskytu covidu-19. Od té upouští čím dál více zemí. „Začíná být jasné, že covidu se nezbavíme, a hranice nemohou být uzavřené do nekonečna. Řeší se dlouhodobá strategie do budoucnosti. Otázka uzavřených hranic má samozřejmě dopad nejen na příjmy z turismu, ale také na imigrační politiku, je to hlavně otázka víz a pracovních povolení, nedostatku sezonních pracovníku apod.,“ objasnila Nobilisová.

Co se Čechů týče, někteří z nich zvolili možnost vrátit se do Česka repatriačním letem. „Velký dík patří tehdejší generální konzulce v Sydney Haně Flanderové a jejím kolegům. Ministerstvo zahraničních věcí ČR odvedlo obrovský kus práce a dostalo naše krajany domů,“ sdělila pro Blesk Zprávy. Na otázku, s jakým problémy se na ni nejčastěji obraceli Češi, kteří na Novém Zélandu zůstali, odpověděla: „Prošlé pasy.“

Češi řeší hlavně prošlé pasy

„Žádat o nový pas lze totiž pouze osobně na ambasádě v Canbeře či na generálním konzulátu v Sydney. Spousta lidí si neuvědomuje, že letět téměř dva tisíce kilometru kvůli žádosti o nový pas je i za normálních podmínek velice časově a finančně náročné. Teď je to i nemožné, jelikož hranice Austrálie i Nového Zélandu jsou uzavřené. Platný pas potřebujete rovněž k prodloužení víz nebo žádosti o nová víza pro pobyt na Novém Zélandu, takže to situaci dost komplikuje,“ odhalila konzulka.

Pandemie covidu-19 zasáhla silně i novozélandský turismus, před lockdownem podle Nobilisové vzkvétal vnitrostátní turismus, a dokonce už byl připravený i plán na znovuotevření hranic. Ten však bude muset vláda vzhledem k nastalé situaci předělat. Nový Zéland je v současné době uzavřen všem turistům a do země se dostanou pouze lidé s novozélandským občanstvím nebo stálou rezidencí, potvrdila pro Blesk Zprávy Nobilisová. Tyto lidi čeká po příjezdu povinná 14denní karanténa.

„To je také problém pro Čechy na Novém Zélandu, kteří by se rádi podívali domů, ale novozélandské občanství nebo rezidenci nemají. Za současných podmínek by se sem už nemohli vrátit,“ poznamenala Nobilisová.

Konzulka uvedla, že uzavření hranic znepřístupnilo Nový Zéland rovněž pro mezinárodní studenty a sezónní pracovníky na farmách, vinicích a sadech, kteří jsou pro zemi zásadní. Přestože je Nový Zéland momentálně v lockdownu, vláda premiérky Ardernové pandemii zvládá a země si udržela titul „nejlepší v boji s covidem-19“, který jí letos v lednu udělila studie australského think tanku The Lowy Institute. Od počátku pandemie na Novém Zélandu zaznamenali 4014 případů a 27 úmrtí.

Ardernová si lidi získala soucitem a klidnou povahou

Postava premiérky Ardernové je obdivována nejen doma, ale i v zahraničí. „Reprezentuje Nový Zéland nejen jako premiérka, ale také jako soucitná bytost a matka, což oslovuje mnoho lidí. Proslula svým soucitem, praktičností, jako lídr s nohama na zemi a schopnosti vést a spojit zemi v těžkých dobách,“ řekla o předsedkyni vlády Nobilisová. Připomněla, že Ardernová to od nástupu k moci neměla jednoduché.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. | Instagram Jacindy Ardernové

„Její reakce na teroristický útok na mešity ve městě Christchurch a slova vyzývající k soucitu a míru byla oceněna po celém světě. Jen několik málo dní po útocích byl na Novém Zélandu schválen drtivou většinou zákon o zpřísnění držení zbraní. Její klidná a rozvážná reakce se opět osvědčila po výbuchu sopky na ostrově White Island. Zanedlouho poté přišel covid. Dalším populárním krokem bylo také zmražení platu poslanců na rok a další úsporná opatření kabinetu,“ shrnula honorární konzulka.

„Mám dva domovy, ale ten opravdový mi chybí. Do České republiky proto jezdím každý rok na letní prázdniny, když je na druhé straně polokoule zima,“ posteskla si Nobilisová.

Honorární konzulka Lada Nobilisová pochází z Plzně, na Novém Zélandu žije čtrnáctým rokem. Společně s partou nadšenců v Queenstownu založila Česko-slovenský klub, který pořádá různé akce včetně filmových večerů, sportovních turnajů či oslav Vánoc a Velikonoc. Honorární konzulkou se stala v roce 2020, na tamní jazykové školy a i soukromě učí angličtinu.

Video  Otázky na tělo v debatě Blesku: Kde má slabé místo Schillerová, Stanjura nebo Ferjenčík?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 23. září 2021 07:50 )

Přesně tak. Výhoda lockdownu je v tom, ze ta paní nemusí pracovat. Šílené.

Lubomir Blokesch ( 23. září 2021 06:12 )

Tohle to se nedá bez vulgarnosti ani komentovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa