Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Má očkování proti covidu vliv na menstruaci? Ženy si stěžují na bolestivou periodu

Autor: Darina Jíchová - 
17. září 2021
05:00

Už od začátku vakcinace se debatuje o tom, zda má očkování nějaký vliv na menstruaci. Téměř 35 tisíc Britek si stěžuje, že po očkování látkami společnosti Pfizer, Moderna nebo AstraZeneca mají bolestivý cyklus a dožadují se toho, aby se tématu důkladně věnovali experti, uvedl list Daily Mail.

Nepravidelná menstruace nebo extrémní bolesti, to jsou nejčastější problémy, které tisíce Britek zaznamenaly po očkování proti covidu-19. Ženy chtějí, aby se problematikou zabývali odborníci. Reprodukční imunoložka Victoria Maleová několikrát zdůraznila, že rozbory očkovacích látek neprokázaly žádný negativní vliv na plodnost.

Maleová se ve své analýze publikované v odborném časopisu British Medical Journal (BMJ) věnuje spojitosti mezi očkováním a menstruací. Doplnila, že většina z žen, které potíže zaznamenaly, vypověděly, že se jim po krátkém období cyklus vrátil k normálu. „Vztah mezi očkováním a menstruací musíme otevřít a hlouběji prozkoumat,“ vyzvala Maleová ve svém článku.

Britská regulační agentura (MHRA) zatím jakoukoliv spojitost mezi vakcínami a menstruací odmítá. „Důkladná evaluace látek neprokázala žádné spojitosti mezi menstruačním cyklem a vakcínami proti covidu-19,“ oznámila agentura MHRA. Maleová argumentuje tím, že imunitní reakce na vakcínu může způsobit změnu menstruace.

Žen s problémy můžou být miliony

Údaje o problémech při periodě po očkování přitom shromáždila právě jedna z aplikací MHRA. Podle Maleové je počet 35 tisíc výpovědí jen špičkou ledovce, domnívá se, že žen, které trpí po očkování bolestmi při menstruaci, nebo se jim cyklus posunul, případně obojí, jsou miliony.

„Lékaři a sestřičky, nejen z oboru gynekologie a porodnictví, zaznamenali zvýšený počet žen, které si stěžují na zásah do cyklu po očkování,“ objasnila Maleová. „Ráda bych zdůraznila, že menstruace se ženám zpravidla po jednom cyklu vrátila k normálu. Nejsou žádné důkazy o tom, že by očkování proti covidu-19 mělo vliv na plodnost,“ ujistila veřejnost Maleová.

„Pokud se však spojitosti mezi vakcínou a menstruací nebudeme věnovat, jen to přiživí strach z očkování. Základem všeho je mít jasné a ověřené informace,“ dodala expertka. MHRA připustila, že se stížnosti na změnu cyklu po očkování objevily. „Menstruace se mění často, je to přirozené. I když je to nepříjemné nebo znepokojující, menstruační obtíže jsou běžné. Navíc jakákoliv stresující situace může zasáhnout a změnit cyklus,“ uvedli zástupci MHRA.

Obtíže řeší i Američanky

MHRA následně slíbila, že pokud se budou zprávy o bolestivé či nepravidelné menstruaci množit, prozkoumají je. „Z údajů to vypadá, že vakcíny mohou mít krátkodobý dopad na menstruaci u některých žen,“ uvedl specialista na reprodukční medicínu Raj Mathur. „Sebraná data neukazují žádný vliv na plodnost, u těhotných žen nevykazují nebezpečí potratu po očkování,“ doplnil. Možnost, že vakcíny proti covidu-19 mohou narušit menstruační cyklus, potvrdili i další britští odborníci.

Problematikou se již na jaře zabývala americká odbornice, profesorka biologické antropologie Kate Clancyová z Univerzity v Illinois. Ta diskuzi o vlivu vakcín na menstruaci otevřela na svém twitteru. Ženy se podle komentářů pod příspěvkem po očkování setkávaly s intenzivní a delší menstruací, silnými bolestmi a křečemi. Další skupinka žen uvedla, že se jim po očkování změnil cyklus a perioda se dostavila v jeho půlce. Jedna žena napsala, že po vakcíně Johnson & Johnson menstruovala 16 dní.

Video  Plošný test školáků se vrátí možná na podzim, připustil Vojtěch. Kolik je nakažených dětí?  - ČTK
Video se připravuje ...

Jana JJ ( 11. prosince 2021 11:05 )

To je konspirace
Výrobce potvrzuje, že ve vakcíně nic takového není, co by mělo vliv na reprodukční orgány.
A ženy navíc nemají lékařské vzdělání, takže nejsou odborně způsobilé posoudit změny ve své menstruaci.
PS: v téhle dementní době už ta ironie ani není vtipná

Sanhnusak ( 17. září 2021 19:14 )

Kdo tě nutí?
Ale neočkovaní by si měli léčení covidu platit ze svého a nikoliv z mých peněz, nebo je nechat chcípnout u silnice.

MAMKA2316 ( 17. září 2021 14:24 )

TI CO NÁS NUTÍ K OČKOVANÍ BY MĚLI NÉST ZA VEDLEJŠÍ UČINKY OČKOVACÍCH LÁTEK TRESTNI A HMOTNOU ODPOVĚDNOS !!CO TAK ZABAVENI VEŠKERÉHO MAJETKU A DOŽIVOTI !!§TO NENI JEN PŘIKAZOVAT ALE NEST TVRDĚ ODPOVEDNOST VŠICHNI CO NÁS DO TOHO NUTI JSOU NA KAMERÁCH

Manowar ( 17. září 2021 08:42 )

To se každá žena po vakcinaci přesvědčí sama.

Jirik-ta ( 17. září 2021 07:47 )

nemá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa