Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velvyslanec Dub exkluzivně: O tvrdém australském lockdownu, řízení a jedovatých pavoucích

Autor: Darina Jíchová - 
8. září 2021
05:00

Český velvyslanec v Austrálii Tomáš Dub pro Blesk Zprávy popsal, jak prožíval pandemii covidu-19 v Austrálii, jak se vyrovnával s přísnými lockdowny. Austrálie je znovu v uzávěře, země se potýká s náporem varianty delty, denní přírůstky se pohybují okolo 1200 případů. Velvyslanec se rovněž svěřil s tím, co ho v Austrálii šokovalo i co mu v zemi schází. Popsal setkání s jedovatým pavoukem, i proč se v Austrálii nedá jezdit v noci.

„Samotný lockdown dnes vypadá tak, že z domu je možné jít na nějakou nezbytně nutnou cestu jako například k lékaři nebo pro potraviny. Pak se lze na hodinu denně jít projít ven nebo jít sportovat, a to maximálně ve dvou lidech ze stejné domácnosti,“ velvyslanec potvrdil, že v současné době skutečně přibývá nakažených, nejvíce jich zaznamenává stát Nový Jižní Wales. Doplnil, že Jižní a Západní Austrálie, případně Severní teritorium a Tasmánie, jsou vlastně bez nových případů. Varianta delta tak v podstatě zuří v nejlidnatějším státě a ve státě přímo pod ním, tedy ve Victorii.

Dub: V Austrálii se dodržují pravidla více než u nás

„Fakt je také to, že velká část Austrálie je neobydlená,“ uvedl. „Když přišla pandemie, ve světě se uchytily dva přístupy k ní, i když tehdy nikdo samozřejmě přesně nevěděl, co přesně dělat. Souvisí to i s politikou, protože to, jak vlády zvládnou krizi, se odrazí třeba ve volbách, což za chvilku uvidíme i u nás. V Británii byl přístup otevřenější a pružnější, v Austrálii byl od začátku přísnější. Mají tu výhodu, že jsou ostrov, takže hned zavřeli hranice. A Austrálie je tak, bohužel nebo bohudík, nevím, pro mě je to trochu nepříjemné pracovně, pořád uzavřená a nedá se do země jet, pokud člověk nemá nějaký speciální důvod,“ podotkl, že i Australanům se špatně vrací domů do země.

„Hned na začátek bych chtěl zmínit, že v Austrálii se dodržují pravidla víc než u nás. Je to země, která má přísnou policii, mimochodem za porušení pravidel hrozí vysoká pokuta, až 10 tisíc dolarů, to je při kurzu 16 korun 160 tisíc korun. Neříkám, že takhle vysoké pokuty dávají, ale tyto pokuty existují a člověk je může dostat,“ objasnil pro Blesk Zprávy..

K přístupu australské vlády k pandemii, tedy strategii tzv. nulového výskytu, řekl, že se jim počty nových případů „vždy podařilo stáhnout na nulu“. Hlavním prostředkem boje s covidem-19 je v Austrálii nekompromisní lockdown, v té nejhorší fázi se podle velvyslance Duba mohlo mimo nezbytně nutné cesty vycházet pouze jednou denně v určitý čas a jen v blízkosti bydliště.

Před pandemií země bojovala s požáry

Dub připomněl, že těsně před počátkem pandemie se Austrálie potýkala s rozsáhlými lesními požáry, takže šla z jednoho extrému do druhého. „Vláda premiéra Morrisona v tomto období ztratila popularitu,“ pro Blesk Zprávy vysvětlil, že ministerský předseda Scott Morrison v době lesních požárů čerpal dovolenou a odletěl na Havaj. „Než se vrátil z Havaje, požáry řádily naplno, a to mu voliči a potenciální voliči vyčetli,“ zároveň však doplnil, že s nástupem pandemie zase premiérova popularita stoupla.

Velvyslanec rovněž podotkl, že až na počáteční období pandemie nebyl život v Austrálii ničím omezen. „Já žiju v Canbeře, v hlavním městě, lockdown jsme měli chvíli, ale na rozdíl od situace v Evropě i České republice bylo všechno otevřeno a život byl zcela normální. Teď se šíří nákaza v Novém Jižním Walesu, což je největší stát, Sydney, což je největší město a hlavně vstupní brána do Austrálie, je logické, že se tam dostala varianta delta,“ právě na letišti v Sydney docházelo k nejvíce kontaktům.

Poslední „rychlý“ lockdown se protáhl

Australané zkusili proti deltě osvědčenou taktiku – rychlý a přísný lockdown. „V červenci vyhlásili lockdown. Vždy říkají rychlý přísný lockdown, jenže tenhle mají dodnes,“ sdělil velvyslanec pro Blesk Zprávy.

„Delta je jiná než alfa, Australanům se to nepodařilo zachytit. Premiérka státu Nový Jižní Wales Gladys Berejiklianová připustila, že případy nedokážou dostat na nulu, ale zatím mají dostatek zdravotnických kapacit,“ uvedl, že Australané pomalu přijímají, že se varianta delta nedá kontrolovat a udržet pomocí lockdownů. Také premiér Morrison oznámil, že upustí od strategie nulového výskytu. „Nicméně tvrdý lockdown alespoň zbrzďuje rozvoj pandemie,“ domnívá se Dub.

Austrálie a očkování: Lidé věří hoaxům

„Pravda je, že mají problém s vakcínami, pokud vím, hned od začátku spolupracovali s Británií na vývoji AstraZeneky. Já nejsem lékař, takže nevím, jestli je nějaká vakcína horší nebo lepší, ale jsem rád, že jsem dostal Pfizer, a myslím si, že tenhle pocit má mnoho lidí.“ V zemi dost stagnuje vakcinace, zatím je naočkováno pouze kolem 28 procent Australanů.

Velvyslanec Dub pro Blesk Zprávy tento trend potvrdil. „Má to několik důvodů. Pro mnohé žádný covid nebyl, tak ani nebyl důvod se nechat očkovat. Navíc existují různé falešné zprávy, některé jsem viděl a slyšel. Lidé si myslí, že jsou v očkování čipy. Nedokážu to pochopit, dost se však šíří. Co se s tím dá dělat. Australané necítí potřebu nechat se očkovat a o to víc jsou náchylní věřit nesmyslům, že je někdo chce ovládat na dálku,“ dalším důvodem může být to, že očkovaní lidé zatím nemají žádné výhody.

„To má přijít až v dalších fázích,“ dodal také to, že vláda chce dosáhnout 70-80 procentní proočkovanosti. „80 procent je konečná, s tím přijde konec pandemie a opatření, ale kdy to bude, nevím. Mají nedostatek vakcín a lidé nemají motivaci nechat se očkovat,“ podle velvyslance Duba nehrozí to, že by vláda nařídila povinné očkování.

Velvyslanec Dub objasnil, že když se mluví o covidu-19 v Austrálii, nejde o rámec celé země, ale jednotlivé státy, v současnosti tedy hlavně Nový jižní Wales a Victorii. „Valná část obyvatelstva žije vlastně bez covidu, covid je pro ně za neprostupnými hranicemi Nového jižního Walesu.“

Přísnost Austrálie si velvyslanec vyzkoušel na vlastní kůži

„Austrálie je taková přísná země, přece jen tomu napovídá už jejich vývoj z původně trestanecké kolonie, navíc jsou to z velké části farmáři. Přírodní podmínky jsou tam tvrdé,“ prohlásil velvyslanec.

Co se frustrace Australanů a nespokojenosti s restrikcemi týče, Dub uvedl, že: „V Austrálii je opravdu přísná policie, když občas překročím rychlost – omylem, dostanu takovou pokutu, že mi není co závidět. Snažím se rychlost nepřekračovat a mám diplomatickou imunitu, a přesto pokutu musím zaplatit, protože jinak bych byl v novinách. A jako velvyslanec mám reprezentovat, ne dělat ostudu. Takže myslím, že lidé jsou na dodržování pravidel zvyklí. Australská federální policie (AFP) je opravdu nekompromisní, nic neodpouští,“ zmínil se, že stejně přísné jsou i složky, které hlídají migranty. „Není s nimi žádná diskuze,“ vysvětlil velvyslanec Dub.

„Samozřejmě žádné opatření není něco, z čeho by měli radost. Ve větších městech, kde se koncentrují mladí lidé, umělci, studenti, se to snáší mnohem hůř. Byla demonstrace v Sydney, ale poměrně tvrdě tam zasáhla policie, povolali i armádu. To si u nás vůbec nedokážu představit. Překvapilo mě to, nicméně takhle funguje Austrálie. Když nestačí policie, povolají armádu. Stejné to bylo i při lesních požárech, něco řešili policisté, něco vojáci. Je to zkrátka jiná země, z našeho pohledu se to může zdát docela drsné, ale na ně to tak nepůsobí,“ zhodnotil situaci v Austrálii.

Covid-19 u původních obyvatel země

Dub se během rozhovoru krátce dotkl i odlišné historie obou národů, nezapomněl ani na původní obyvatele Austrálie - Aboridžince. „Mimochodem Aboridžinci, to je problém, žijí svým životem, řídí se vlastními pravidly a v otázkách pandemie a očkování je to těžké,“ Dub vysvětlil, že Aboridžinci jsou zvýhodňováni, třeba při ucházení se o zaměstnání a studiu.

„Kdo je alespoň z jedné pětadvacetiny Aboridžinec, má od vlády určité výhody, a pokud chtějí, nechávají je žít původním způsobem života. Takže pro federální vládu je velmi citlivé jim něco nařizovat, říkat jim, jak se mají chovat a jestli mají nosit roušky,“ dodal, že zatím tuto skupinu, která tvoří 2 procenta populace, naštěstí covid-19 tolik nezasáhl. „Ne, že by to nikdy neměli, ale zatím je to v pořádku,“ objasnil Dub.

Češi versus Australané

Velvyslanec porovnal povahy Australanů a Čechů. „Australané jsou drsný národ, jsou hrdí na svou historii, jsou odolní. Oproti tomu Češi jsou národ pochybující a na druhou stranu přemýšlející, už od husitství. S nadšením jsme rozhodně neposlouchali, když nám vládli Habsburkové, ani když tu byli Němci, nebo když jsme byli pod Moskvou. A možná ani ten Brusel nadšeně neposloucháme, i když se na chodu EU podílíme, koneckonců ani sebe sami neposloucháme,“ charakterizoval Dub pro Blesk Zprávy. V Austrálii to „bouří“ jen v oblastech, kde žije intelektuální vrstva. „V tom je to podobné jako u nás a jinde v západní Evropě,“ domnívá se.

„Lockdown mi nejvíc vadí pracovně,“ připustil, že ani tak nejde o návštěvy z České republiky nebo domů, ale spíše o cestování po Austrálii. „Jelikož je Austrálie dost daleko, návštěv je málo. Naopak během pandemie se každý naučil využívat konferenční hovory a Austrálie se paradoxně přiblížila,“ velvyslanec Dub uvedl, že jako zástupce Česka v Austrálii nejedná jen s centrální vládou, ale také s vládami jednotlivých států. Zmínil například spolupráci Tasmánie s českými zoologickými zahradami.

Velvyslanec během uzávěry chodil do „divočiny“

Co se týče volného času, velvyslanec uvedl, že součástí Canberry je velký národní park, takže měl možnost vyjet do „divočiny“. „Většina hlavního města je divočina, což je i většina Austrálie. Vždy se dá někam jít a něco dělat,“ zhodnotil pro Blesk Zprávy velvyslanec Dub. Vylíčil také, jak bylo náročné dostat se z Austrálie, Nový jižní Wales a s ním i Sydney, kde se nachází letiště, jsou v lockdownu.

„Vždy se najde nějaké řešení, je firma, která vozí lidi na letiště. Je to cesta dlouhá 300 kilometrů, během které nesmíte opustit auto. Takže na toaletu musíte před jízdou a pak až na letišti,“ vypověděl. Pokud jde o cestování, „bublina“, která určitý čas fungovala mezi Austrálií a Novým Zélandem, byla pozastavena. Do země a z ní se dostanou jen výjimečné případy jako lékaři nebo vojáci.

Dub připomněl také způsob, jakým cestovali sportovci, které třeba po návratu z LOH v Tokiu čekala „dvojitá“ karanténa, jedna v Sydney a pak druhá v jejich domovských státech. „Na tom vidíte, že s úřady není žádná diskuze, do dvojité karantény museli i sportovci, co přivezli medaile. Na jednu stranu je to nesmysl, ale je to pravidlo, které se musí dodržet.“

Čeští krajané v Austrálii

Velvyslanec se věnoval také rozvoji vnitrostátní turistiky. „Turismus nezanikl. Australané místo na Bali, nebo kam to jezdí, jeli do Queenslandu, kde je teplo. Přišli o výjezdy do zahraničí, ale vnitrostátní turistika je docela nahradila,“ komentoval Dub.

„My jsme na začátku pandemie uspořádali repatriační lety, byla to náročná věc, ale podařilo se nám to. Kdo chtěl, mohl odjet,“ velvyslanec podotkl, že spolupracovali s českými sousedy, například Němci pomáhali s odletem Čechů, kteří byli na různých ostrovech v Pacifiku, Češi zase odváželi Slováky. Češi, kteří zůstali v Austrálii, výrazné problémy během pandemie neměli. „Žijí tam jako Australané, neříkám, že přestávají být Čechy, právě naopak. Pořád se drží spolu, scházejí se,“ řekl k životu krajanů.

Podle Duba pandemie Austrálii nezměnila. „Austrálie je přísná a přísná i zůstane.“ Vyzdvihl také to, že australský ústavní soud potvrdil všechna vládní opatření. Na rozdíl od Česka, kde soudy opatření ministerstva zdravotnictví rušily. „Pokud opatření bylo v zájmu zdraví, potvrdil ho ústavní soud,“ uvedl velvyslanec.

Říjnové volby: Jak se bude volit ze zahraničí

Otazník visí nad tím, jak to bude s říjnovými parlamentními volbami. Češi v Austrálii budou volit na velvyslanectví v Canbeře a generálním konzulátu v Sydney. Nicméně Česko má dost přísné zákony a volit se musí osobně. Pokud bude v Austrálii pokračovat lockdown, je možné, že se někteří Češi k urnám nedostanou. „Naše úřady budou otevřené,“ Dub vysvětlil, že se ihned informovali o tom, jak to případně bude probíhat, a právo volit spadá mezi nezbytně nutné cesty, které lze v době lockdownu podniknout, pokud se úřad nachází v místě, kde je lockdown. Problémem bude lockdown mezi jednotlivými státy, Češi se totiž budou muset dostat do Canberry nebo Sydney, a Sydney leží v prozatím uzavřeném státě Nový jižní Wales. Průjezd mezi státy není možný.

„Nechci to moc komentovat, ale myslím, že naši krajané by přivítali možnost korespondenční volby,“ prohlásil velvyslanec, a to i v případě, kdyby nebyla pandemie.

Co velvyslanci v Austrálii chybí? A co ho zaráží

Velvyslanec Dub se Blesku Zprávy svěřil, že mu v Austrálii chybí spoustu věcí z domoviny. „Česko je krásná země a já jsem z Čech. Teď (poz. red.velvyslanec Dub byl na návštěvě v Česku) jsem jel tramvají a díval jsem se na ty domy, to tam nemají,“ schází mu například i české jídlo. „Na tom jsem vychovaný od mámy,“ zavzpomínal diplomat. „Co mě zaráží, je, že se v Austrálii nedá jezdit v noci,“ své prohlášení objasnil tím, že se po silnicích a kolem nich pohybují zvířata, stovky jich skončí pod koly aut. Dodal, že dokonce existuje služba, která pravidelně těla přejetých zvířat odklízí. „To je masakr.“

Líbí se mu australská příroda, lesy jsou podle něho oproti těm českým skutečně divoké a výlet na houby tak může být docela dobrodružství. Uvedl také, že se setkal s jedním z nejjedovatějších pavouků v Austrálii, tzv. redbackem. Narazil na něj na zahradě. Zdůraznil, že na kousnutí pavoukem už se v Austrálii neumírá, protože mají séra. „Našel jsem ho na zahradě teď, než jsem jel do Čech, ale od roku 1956 nikoho nezabil, protože mají sérum. Je to obdoba černé vdovy, která žije v Americe. Černá vdova je ale horší, ta opravdu zabíjí,“ zakončil Dub.

Video  Začíná škola: Plaga o těžkém roku, testech, respirátorech i kritice zdravotnictví  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa