Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kde je premiér, když ho země potřebuje? Austrálii ničí plameny, šéf vlády si užívá

Autor: Darina Jíchová - 
18. prosince 2019
21:55

„Kde je premiér Scott Morrison?“ ptají se jménem Australanů titulky domácího tisku. Země v poslední době čelí živelné katastrofě, Austrálii už od října sužují rozsáhlé požáry. Premiér se ale v době největší krize vytratil. Podle svého mluvčího má volno, podle kolegů je „na zasloužené dovolené“, podle opozičního poslance je s rodinou na Havaji, uvedl deník Daily Mail.

Spekulace o tom, že Morrison s manželkou Jenny a dvěma dcerami, Abbye (11) a Lily (9), odjel na Havaj, začal na svém twitteru poslanec Zelených David Shoebridge. „Kde je premiér? Všiml si, že naše země hoří? Slyšeli jsme, že je na Havaji,“ napsal ve svém příspěvku.

Premiérův mluvčí tisku oznámil, že Morrison je na předem naplánované dovolené v zahraničí a že se vrátí ještě před Vánoci. Veřejnost ujistil, že předseda vlády denně dostává informace o tom, jak pokračuje boj s požáry. Premiérovy povinnosti po dobu jeho nepřítomnosti převzal vicepremiér Michael McCormack.

Ministr financí Josh Frydenberg se nechal slyšet, že Morrison je s rodinou na „zasloužené dovolené“. „Premiér Morrison s rodinou vyrazil do zahraničí, po tak těžkém roku si zaslouží dovolenou, za pár dní se vrátí,“ ujistil Frydenberg. Morrisonova dovolená není v jeho oficiálním kalendáři, nebyla ani oznámená ve vládě. Na druhou stranu je to jeho první rodinné volno od doby, co se stal premiérem.

Premiér vytočil hasiče

Morrisonovu nepřítomnost nesou nelibě zvláště hasiči, kteří si už 6 týdnů snaží sjednat schůzku s premiérem. „Šest lidí je po smrti, přes 700 rodin přišlo o svůj domov. Jsme velmi frustrovaní, rádi bychom se s premiérem byť krátce sešli a vysvětlili mu, co to znamená být v první linii boje s požáry i to, jaký mají klimatické změny dopad na naši zemi,“ uvedl bývalý šéf Národního hasičského sboru Greg Mullins.

Vláda však odmítá otevřít debatu o klimatu. „Na to teď není čas,“ zaznělo už několikrát v parlamentu. „Před dvěma lety jsme varovali vládu, že se něco takového může stát, žádali jsme o finance na hasičskou výbavu, ale nic jsme nedostali,“ postěžoval si Mullins.

Zobrazit celou diskusi