Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ohnivé peklo v Austrálii: Hasiči bojují se stovkou požárů, Sydney dusí štiplavý kouř

Autor: ČTK - 
10. prosince 2019
14:25

Australské velkoměsto Sydney tento týden zahalil zatím nejhustší oblak kouře od začátku lesních požárů, které nedaleko vypukly před několika týdny. Kvůli snížené viditelnosti úřady přerušily provoz lodí ve městě a letadla na místním mezinárodním letišti nabírají zpoždění. Znečištění vzduchu až 11krát překračuje hodnoty, které jsou považovány ještě za bezpečné, informoval zpravodajský server BBC.

Zdravotníci vybízejí obyvatele města, aby pokud možno zůstávali v budovách a omezili pobyt venku. Řada lidí na ulicích nosí obličejové masky. Školy o přestávkách nepouštějí žáky z budovy a město uzavřelo všechna svá venkovní zařízení. Odbory vyzvaly všechny zaměstnance, kteří pracují venku, aby vyhledali bezpečné útočiště uvnitř.

V Austrálii dál zuří požáry, plameny dorazily na hranici Sydney, velkoměsto halí hustý dým, (10.12.2019). V Austrálii dál zuří požáry, plameny dorazily na hranici Sydney, velkoměsto halí hustý dým, (10.12.2019). | Reuters

Koncentrace kouře ve vzduchu je tak vysoká, že dým pronikající do budov spustil požární poplach na letišti, na univerzitách i v mnohých kancelářských budovách. Do nemocnic v poslední době přichází až o 25 procent více pacientů než obvykle, mnozí si stěžují na potíže s dýcháním.

Nejbližší požáry se nyní nacházejí necelou hodinu cesty autem od hranic Sydney, nejlidnatějšího města Austrálie. Lesní požáry jsou v Austrálii v létě obvyklé, nicméně letos přišly nevídaně brzy a s výjimečnou intenzitou. Ve státech Nový Jižní Wales, Victoria a Queensland na východě země je nyní přes 100 ohnisek. Živel už zavinil smrt nejméně šesti lidí a zničil přes 700 domovů. Jen v Novém Jižním Walesu shořelo na 10 tisíc metrů čtverečních porostu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi