Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chlapec (12) se psem sedl za volant a ujížděl před plameny. Táta Ivan se dme pýchou

Autor: Darina Jíchová - 
17. prosince 2019
12:50

Luke Sturrock (12) zůstal o víkendu sám doma, jeho otec i starší bratr pomáhali hasičům likvidovat požáry, které už několik týdnů sužují Austrálii. Chlapec pozoroval, jak se k jejich domu přibližují plameny, neváhal proto, vzal svého psa, nasedl do bratrova auta a ujel pryč. Jeho zběsilou jízdu zastavili až hasiči, kteří přivolali policii, jeden ze strážníků odvezl Lukea do bezpečí, druhý kontaktoval rodinu, informovala stanice BBC.

Otec Ivan Sturrock zanechal syna doma s instrukcemi, že pokud se oheň přiblíží k domu, má utéct k „oranžovému stromu“, který se nachází zhruba čtyři kilometry od jejich domova ve městě Mogumber, nedaleko Perthu. Když Luke viděl, že plameny jsou už „docela“ blízko, sednul do bratrova vozu a společně se svým psem odjel.

Asi po hodině jízdy ho na cestě potkali hasiči a zastavili ho. „Typický kluk z farmy. Zachoval se velmi chytře, jediný problém byl, že nevěděl přesně, kam jede. Dostat se do bezpečí není nic lehkého ani pro lidi, co oblast znají. Přes kouř není skoro nic vidět“ sdělil tisku Craig Spencer, jeden z hasičů, kteří Lukea zastavili.

Otec: Jsme na něj pyšní

„Myslím, že už trochu panikařil, když jsme ho potkali,“ doplnil Spencer. Hasiči vzali chlapce k sobě do vozu a přivolali policii. Ta se následně chlapce i jeho pick-upu ujala, strážníkům se podařilo rychle najít Lukeova otce.

„Jsem na něj hrozně pyšný, řídit jsme ho učili už odmalička. Chtěli jsme, aby to uměl v případě, že by se něco podobného stalo. Udělal přesně, co jsem mu řekl,“ prohlásil Sturrock. Chlapec byl podle všeho blízko místa, kde se s otcem dohodli, že má v případě nouze čekat.

Únikovou strategii Sturrockových ocenila i policie. Strážník Michael Daley, který se staral o Lukea, vyzval i ostatní rodiny, aby měly připravený evakuační plán, pokud jejich domy ohrožuje požár. Nejvíce postiženým australským státem je Nový Jižní Wales, do Západní Austrálie se požáry přesunuly teprve nedávno. Za šest dní však už zničily 13 tisíc hektarů půdy.

Teploty v Austrálii ještě porostou

„Zemi spaluje nekončící inferno,“ hlásají australské zprávy, v plamenech už je značná část kontinentu. Oheň se nevyhnul ani největšímu městu Sydney.

Živel si v zemi vyžádal už šest obětí, s rostoucími teplotami to navíc vypadá, že požáry budou zuřit dál. Tento týden očekává Austrálie nejteplejší den letošního léta, teplota se vyšplhá nad 50 stupňů. V současné době se teploměr drží kolem 42 stupňů.

Největší daň si požár vyžádal na koalách, od října v zemi zahynulo už přes dva tisíce těchto vačnatců. Podle odborníků lze koaly medvídkovité označit za „funkčně vyhynulý“ druh, což znamená, že přeživší jedinci nestačí k životaschopnosti populace, zvláště pak k rozsáhlému území, na kterém zvířata žijí.

Video  Záchrana koaly: Babička hrdinsky vběhla pro zvíře do plamenů.  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi