Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lockdown v lihu: Alkohol zabil v Británii nejvíc lidí za posledních 20 let

Autor: ČTK, for - 
6. května 2021
22:36

V Anglii a Walesu loni vzrostl počet úmrtí spojených s konzumací alkoholu o pětinu, na nejvyšší úroveň za poslední dvě desetiletí. Pravděpodobným důvodem je pandemie, informovala dnes agentura AP s odvoláním na vládní data.

Statistický úřad uvedl, že v roce 2020 zemřelo po nadměrném pití alkoholu 7423 lidí, což je o bezmála 20 procent více v porovnání s předchozím rokem. Většina z těchto lidí zemřela následkem dlouhodobého požívání alkoholu, například na cirhózu jater.

Překotný nárůst začal v březnu 2020, když Británie vyhlásila první koronavirový lockdown. Přírůstky po zbytek roku zůstaly výrazně vyšší než v uplynulých letech. Předběžná data ukázala, že úmrtí na alkohol mezi muži byla více než čtyřikrát častější v nejchudších oblastech Anglie a Walesu ve srovnání s nejbohatšími regiony.

Více se pije, méně léčí

Statistický úřad sdělil, že k nárůstu těchto úmrtí přispěla celá řada faktorů a že zabere nějaký čas, než se podaří příčinám plně porozumět. Uvedl ale, že je zřejmé, že lidé náchylní k alkoholismu během pandemie zvýšili spotřebu alkoholu.

Sadie Bonifaceová z londýnské King's College, která se ve výzkumu zaměřuje na alkoholismus, uvedla, že k důvodům stojícím za loňským nárůstem úmrtnosti spojené s alkoholem patřila zřejmě vyšší spotřeba mezi lidmi, kteří již byli nějakou dobu závislí. Roli zřejmě hrála i nedostupnost lékařské péče a strach navštívit nemocnici během pandemie, dodala.

„V loňském roce se plošně snížil počet poskytnutí akutní lékařské péče a hospitalizací. Údaje o léčbě závislostí také ukázaly, že loni v létě zahájilo léčbu méně nových klientů,“ uvedla Bonifaceová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa