Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Premiér za lockdownu na vínu s kolegy. Johnson čelí dalšímu skandálu kvůli porušení opatření

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
21. prosince 2021
11:15

Britská vláda musí vysvětlovat další případ možného porušení protiepidemických restrikcí. Děje se tak poté, co se v médiích objevila fotografie premiéra Borise Johnsona sedícího u vína s několika dalšími lidmi na zahradě svého sídla v Downing Street, manželkou Carrie a synem Wilfredem. Snímek zveřejněný v neděli deníkem The Guardian zachycuje sešlost z poloviny loňského května, kdy v Británii platila přísná opatření spojená s první vlnou epidemie covidu-19. Podle vlády se nejednalo o společenskou událost.

Novým incidentem pokračuje politická bouře, kterou spustily na přelomu listopadu a prosince informace o večírcích vládních pracovníků či členů Konzervativní strany na konci loňského roku, kdy se Británie nacházela ve svém druhém lockdownu.

Média přinesla zprávy nejméně o pěti podezřelých událostech, přičemž asi největší pozornost poutala údajná vánoční besídka v Downing Street z 18. prosince. Johnson jakékoli porušení pravidel odmítá a nařídil interní vyšetřování, z jehož čela ovšem záhy odstoupil šéf státní správy Simon Case. Ten čelí podezření, že se sám účastnil sešlosti v rozporu s protikoronavirovými opatřeními. Šetření povede Sue Grayová.

„Pracovní“ posezení na verandě při vínu

Nově zveřejněná fotografie ukazuje událost z loňského 15. května. Je na ní vidět terasa, kde u dvou stolků s lahvemi patrně vína sedí Johnson, jeho manželka Carrie a šest dalších mužů, v pozadí na trávníku pak stojí v hloučku dalších devět lidí. Podle The Guardian byla v té době v celé Anglii zakázána setkání více než dvou lidí z různých domácností, byť pravidla pro kontakty na pracovišti byla volnější. Uváděla však, že osobní schůzky by se měly konat pouze v případech, kdy je to „naprosto nutné“.

Vedle premiéra a jeho rodiny a psa byl na sešlosti jeho tehdejší stratég Dominic Cummings, exministr zdravotnictví Matt Hancock, premiérův hlavní sekretář Martin Reynolds, komunikační šéf James Slack, členka komunikačního týmu pro zahraničí Jessica Seldonová a další člen Johnsonova týmu Imran Shafi.

Downing Street v reakci na první informace o květnovém incidentu tvrdila, že se jednalo o pracovní setkání. Po zveřejnění fotografie se k věci vyjádřil ministr spravedlnosti Dominic Raab, podle něhož nešlo o společenskou událost. „Byli to pracovníci, kteří si dávali skleničku po nabitém programu pracovních schůzek,“ uvedl ve vysílání televize BBC.

Pohoršená je opozice i Britové

Vláda novou kauzu vysvětluje v době, kdy v Británii prudce rostou počty nakažených a kdy Johnsonův kabinet zvažuje další zpřísnění karanténních opatření. Podle opozice ovšem premiér ztratil „morální autoritu“ na to, aby stál v čele boje proti koronaviru. „Předseda vlády nám vytrvale ukazuje, že se neohlíží na pravidla, která zavádí pro všechny ostatní,“ reagovala na nejnovější vývoj zástupkyně lídra Labouristické strany Angela Raynerová.

Pobouření jsou také pozůstalí po obětech covidu-19. „Nejsme si jistí, co si premiér myslí, že jsme ještě schopni akceptovat. Slíbil transparentnost, místo toho snášíme jen konstantní neúctu a přehlížení,“ vzkázala zakladatelka skupiny pro truchlící rodiny obětí pandemie Jo Goodmanová. „Tohle že byla pracovní schůzka? Bez počítačů? Papírů? I propisek? Místo toho jsou na stolech jen láhve a skleničky vína a sýry,“ komentovala.

Video  Každý den jedno nové dítě na JIPce. Lékař z Motola popsal život ohrožující postcovidový syndrom PIMS  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 21. prosince 2021 12:37 )

Epidemie tu není, doktoři nemohou brečet, že jsou přetížení, šokuje vyjádřením imunolog Jiří Šinkora (zivotvcesku).
Jo, jo covidové hospodářství. Už jen nuda.
"Hovoří ředitel Motolské nemocnice M. Ludvík: „Realita, pravda vychází najevo.“
Neobyčejně marketinkově schopný covid-19

doktormediciny ( 21. prosince 2021 11:43 )

To ma snad takovy funkcionar pozvat hosty a daz jim chleb se soli a k tomu vodu z kohoutku, nebo jak...

zkzkz ( 21. prosince 2021 11:32 )

Jako každý politický šmejd,kázat vodu a chlastat víno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa