Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ruští špioni přistiženi v Praze: Záhada fotografie ze Staroměstského náměstí!

Autor: shp - 
18. dubna 2021
14:22

Ruští agenti Anatolij Čepiga a Alexander Miškin jsou nyní v České republice nejhledanějšími muži. Mají být totiž zapleteni do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích, při němž v říjnu 2014 zemřeli dva otcové od rodin. Investigativní tým Bellingcat se zaměřil na fotografii ze sociální sítě, která to, že tu špioni z Východu byli v době fatální tragédie, víceméně potvrzuje.

Video  Likvidace trosek po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Bellingcat uvedl na svých stránkách, že fotografie Staroměstského náměstí byla na facebook nahrána 11. října 2014. Zveřejnil ji uživatel jménem Ruslan Boširov, což je utajená identita Anatolije Čepigy. Na snímku je vidět zapršené Staroměstské náměstí včetně orloje. Všude je plno lidí. O tom, že tu tehdy Čepiga skutečně byl, psal i Radiožurnál. Zda si profil založil on, Miškin nebo jiný příslušník ruské vojenské zpravodajské služby GRU, je nejasné.

Britský list Daily Mail však přinesl článek o tom, že si Čepiga/Boširov založil tento falešný profil na facebooku kvůli tomu, aby si mohl přidat ženu z Ukrajiny mezi přátele poté, co se s ní setkal v pražské kavárně. Dotyčná novinám prozradila, že si pamatuje, že se s ním setkala v roce 2013 nebo 2014. I podle ní si profil založil jen kvůli tomu, aby ji zkontaktoval. Žena, která byla jeho jedinou kamarádkou na profilu, si ho později z přátel smazala.

Zapršené Staroměstské náměstí

Jelikož měl tým Bellingcatu k dispozici fotografii Staroměstského náměstí, s vervou se pustil do toho, aby zjistil, kdy byla skutečně pořízena. Snímek skutečně skrývá několik indicií. Například počasí není ideální. Slunce nikde a podle deštníků v dáli je jasné, že pršelo nebo alespoň mrholilo. Tak, jak je tomu na podzim v Česku běžné. Dalším vodítkem je Staroměstský orloj – středověké astronomické hodiny. Historická stavba byla mnohokrát renovována.

Stalo se tak v roce 2005, 2017 a 2018, ale ne 2014. To by tedy také sedělo. Bellingcat se proto uchýlil ke zkoumání fotomateriálů Staroměstského náměstí, ke kterým použil Google Street View, Yandex, sociální síť VKontakte.ru i turistické aplikace jako Foursquare, TripAdvisor nebo Yelp. Jak je vidět, investigativní tým skutečně stál o odhalení pravdy. Při porovnání záběrů z Google Street View z června 2014 a fotografie z facebooku žádné zásadní rozdíly znatelné nejsou.

Nápisy nesedí

Fotka z Googlu pořízená nejspíš v listopadu 2014 však poukazuje na zajímavý detail. Při pohledu na snímek ze sociální sítě je vzadu patrná žlutá budova, na níž jsou znatelné tři nápisy. Fotografie z Googlu zachycuje tu samou budovu, na níž jsou nápisy Mucha, Warhol a Dálí. Snímky z VKontakte.ru datované 4. a 14. června 2014 zachycují tu samou budovu s nápisy Alfons Mucha a Salvadore Dálí, ale ne Mucha, Warhol a Dálí jako na fotce z facebooku.

Stejně tak tomu je na fotce z června 2014 z Googlu. Jde o budovu galerie, která své expozice střídá. Investigativní žurnalisté si proto myslí, že snímek ze sociální sítě skutečně vznikl ke konci roku 2014. „Se vším tímto na mysli, můžeme s jistotou říct, že foto nahrané Ruslanem Boširovem (Který může a nemusí být Čepiga/Boširov podezřelý z otravy Skripala.) bylo pořízeno v pozdější části roku 2014,“ uvedl Bellingcat. Určit přesný den vyfocení je ale velmi obtížné.

Pátrání po špionech z Východu

V sobotu vyhlásila česká policie celostátní pátrání po dvou občanech Ruska, kterými jsou podle všeho Anatolij Čepiga a Alexander Miškin, kteří do naší vlasti přicestovali na falešné pasy. V České republice se přitom pohybovali v době, kdy došlo k smrtícímu výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku, který stál životy dvou lidí. Do něj jsou podle všeho zapleteni. Kde se ale nyní agenti GRU nacházejí, je velkou neznámou...

Video  Ruští agenti u výbuchů ve Vrběticích  - Mall.tv
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 19. dubna 2021 18:22 )

Tak to jsou "důkazy" jak stehno Nejasná fotka ze Staromáku neurčitého data a JEDEN /??/ e-mail z Tádžikistánu, kde určitě zmiňovali, v kolik hodin budou s kufříkem ve Vrběticích...A detaily znají opět stejní novináři.... Hele, FAKT se snažím uvěřit, ale nějak mi to nejde

Andrejko Bures ( 19. dubna 2021 13:33 )

Co ten nas hradni potkan? Porad ceka az mu z Kremlu prijdou prikazy?

Tara-Tara ( 19. dubna 2021 11:47 )

tak ti dva jsou gangsteři největšího kalibru a procházejí se v klídku po Práglu ? Co potom dělá ta naše rozvědka ? Asi...no nebudu sprostá, ale má za to pěkné peníze

Asatin ( 19. dubna 2021 10:26 )

Zmizni ruska pindo.

panda82 ( 19. dubna 2021 09:00 )

no jak jinak, už je to dáno

Zobrazit celou diskusi