Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Profesor Lockdown“, který porušil restrikce: Roušky zůstanou natrvalo, budou novým normálem

Autor: Darina Jíchová - 
27. března 2021
14:02

Vládní poradce a epidemiolog Neil Ferguson se domnívá, že i po konci pandemie se nošení roušek stane součástí nového normálu. Ferguson se na počátku pandemie proslavil přezdívkou „profesor lockdown“, je totiž strůjcem jedné z britských strategií boje proti koronaviru. Uškodilo mu ale, když se ukázalo, že sám opatření porušuje, u něj doma ho totiž navštěvovala vdaná milenka, uvedl list Daily Mail.

Nošení roušek po pandemii vztáhl Ferguson pouze na Británii, promluvil ale ve shodě s dalšími světovými vědci, kteří se domnívají, že zakrývání úst a nosu například v hromadné dopravě nebo třeba na letištích se stane novým standardem. Epidemiolog působí na Královské univerzitě v Londýně, až do května 2020 byl součástí vládní poradní komise SAGE, na svou pozici po skandálu rezignoval. Dál ale spolupracuje s vládou.

Epidemiolog: Zvykli jsme si

Ferguson v rozhovoru naznačil, že po pandemii může přijít „kulturní změna“, a poukázal na to, že ve státech jihovýchodní Asie už před pandemií platilo, že by lidé měli na veřejnosti nosit roušku, pokud jsou nachlazení nebo se necítí dobře. „Zvykli jsme si na to být opatrní, hlavně když se necítíme dobře a když nechceme nakazit ostatní,“ vysvětlil Ferguson. Podle něj se nařízení povinného zakrývání úst a nosu uvolní koncem roku, povinně se roušky ve veřejných vnitřních prostorách a v hromadné dopravě nosí od léta 2020.

V plánu rozvolňování opatření, který předložil premiér Boris Johnson, se však nijak nespecifikuje, kdy „padne“ povinné nošení roušek. Ferguson rozhodně není sám, kdo v rouškách vidí pomyslnou budoucnost. Šéfka imunizačního oddělení při anglickém úřadu pro veřejné zdraví (PHE) Mary Ramsayová upozornila, že nošení roušky a sociální distancování se bude uplatňovat ještě několik let, než se život vrátí do „předpandemických kolejí“. Expert na infekční choroby a člen komise SAGE Graham Medley dodal, že lidé zůstanou u nošení roušek i ze zvyku.

Pandemie byla traumatizující

„Uvidíme, zda se lidské návyky skutečně změnily tak rychle,“ komentoval Medleyovo prohlášení Ferguson. „Neumím předpovědět, jak rychle se návyky můžou změnit, zda uvidíme permanentní změnu ve společnosti, možná ano, do jisté míry. Myslím, že je dost možné, že tato traumatizující zkušenost s pandemií přinese dlouhodobou a dalekosáhlou kulturní změnu,“ dodal Ferguson.

Britské rozvolňování versus třetí vlna covidu v Evropě

„Na druhou stranu nemůžu říct, zda se změna bude týkat celého světa, Evropy nebo jen Británie,“ zároveň ujistil, že souhlasí s pokračujícím uvolňováním restrikcí, a to i když v Evropě začala třetí vlna koronaviru. Největší hrozbu podle něj v současnosti představují mutace. Vysvětlil také, že Británie je v úplně jiné situaci než zbytek Evropy, a to hlavně díky masivní a rapidní vakcinaci.

„Z tohoto úhlu pohledu jsme na tom lépe,“ řekl epidemiolog. „Nemyslím si, že bychom se měli vzdát našeho plánu na rozvolňování jen proto, že v Evropě znovu začali přibývat nakažení,“ prohlásil Ferguson, zmínil ale problematiku mezinárodního cestování. Záleží podle něj taky na ostatních státech. „Restrikce spojené s mezinárodním cestováním by měly být rozvolněné jako poslední,“ domnívá se.

Otevřel rovněž otázku přeočkování na podzim. „Zatím nevíme, jak dlouho imunita poskytnutá očkovacími látkami vydrží,“ neuměl dát jasnou odpověď na to, zda bude přeočkování nutné. Dodal ale, že lidé by měli dělat všechno proto, aby posílili svůj imunitní systém.

Video  Maďar o osudových chybách v boji proti koronaviru, neuhasitelném požáru a podmínkách rozvolnění  - Blesk
Video se připravuje ...

panda82 ( 27. března 2021 14:56 )

Roušky jsou opodstatněné, respirátory jsou nanic, vdechujete zpět co vydechnete,stačí kouknout do rcadla je to jen komerční tah Vystrčila

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa