Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vymýtil koronavirus chřipku? Laboratoře v Česku letos nepotvrdily jediný případ

Autor: ula - 
25. března 2021
05:15

V tuto dobu před dvěma lety končila v Česku chřipková epidemie. Minulý rok se odborníci navíc obávali, že se chřipka zkříží s covidem-19. Lidé tak vzali útokem ordinace a zájem o očkování proti chřipce prudce vzrostl. Letos jako když se chřipka vypařila. Jak Blesk Zprávám potvrdil MUDr. Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ), v Česku letos nebyl zaznamenán jediný laboratorně potvrzený případ chřipky. Proč chřipka tak náhle ustoupila?

„Výskyt pacientů s příznaky chřipky se oproti minulým letům minimalizoval. Ve skutečnosti si snad ani nevybavím případ, kdy bych nad chřipkou letos uvažoval. Základním parametrem pro posuzování respiračního onemocnění se stala jeho možná asociace s virem SARS-CoV-2,“ řekl Blesk Zprávám praktický lékař MUDr. Ivo Procházka.

Jeho slova potvrzuje i MUDr. Jan Kynčl, Ph.D., vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ. „Chřipkové epidemie v jednotlivých letech nejsou stejné, chřipkové sezony se tak mohou výrazně lišit. V některých letech jsou epidemie explozivní, jindy jsou menšího rozsahu. Některé roky může typická epidemie i chybět, virus pomalu prostupuje populací a během několika měsíců způsobuje jen malé lokální výskyty,“ vysvětlil Kynčl Blesk Zprávám.

„Letošní sezona je ovšem extrémní. V Česku v letošní sezoně zatím nebyl zaznamenán jediný laboratorně potvrzený případ chřipky,“ dodal Kynčl.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa