Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Epidemiolog u vlády skončil kvůli milence. Vdaná blondýna k němu chodila i v karanténě

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
6. května 2020
09:40

Vědec, který radil britské vládě ohledně postupu v řešení koronavirové krize, v úterý z poradního orgánu rezignoval. Stalo se tak poté, co list The Telegraph přinesl informaci, že se navzdory omezení pohybu stýkal se svou vdanou milenkou. Epidemiolog a profesor na Královské univerzitě v Londýně Neil Ferguson, jenž se sám nakazil koronavirem, uvedl, že odstupuje z poradního sboru SAGE, který se významnou měrou podílí na vládní strategii boje s nákazou.

Podle listu The Telegraph se Ferguson nejméně dvakrát setkal s 38letou ženou, čímž porušil nařízení, podle nichž smí občané Spojeného království opustit domov pouze za účelem nákupu potravin, ze zdravotních důvodů, kvůli cvičení či do práce, pokud ji nemohou vykonávat z domova.

Chodila za ním vdaná milenka

Vědcova blonďatá milenka Antonia Staatsová totiž podle listu žije s manželem a dětmi v jiném domě, ale navštívila vědce u něj doma. 

Staatsová pochází původně z jižního Německa, do Británie přesídlila v roce 2003, kde vystudovala magisterský obor asijská politologie. Ve stejném odvětví působí i její manžel, jenž se věnuje své akademické dráze. Nějakou dobu pracovala pro neziskovou organizaci Avaaz, své názory často sdílí ve svém podcastu.

„Karanténa a další opatření jsou výzvou pro můj vztah s manželem Chrisem,“ komentovala karanténu na konci března. Podle zdroje listu Daily Mail se nechala slyšet, že své návštěvy u Fergusona nepovažuje za pokrytecké, podle ní žijí v jedné domácnosti.

Chybný úsudek

„Uznávám, že jsem měl chybný úsudek a učinil špatný krok,“ uvedl Ferguson v prohlášení s tím, že už nebude zapojen do SAGE. Fergusonův akademický tým vytvořil modely šíření nákazy koronaviru, které opakovaně citovali vládní ministři a které byly klíčové pro britský obrat v postupu proti koronaviru.

V nejhorším případě by podle jednoho z modelů mohlo ve Spojeném království zemřít až 500 tisíc lidí s koronavirem. Děsivý odhad podle Reuters následně přispěl k rozhodnutí britské vlády nařídit nejpřísnější omezení volného pohybu v době míru v dějinách Spojeného království s cílem zpomalit další šíření nákazy.

Epidemiolog: Myslel jsem, že jsem imunní

„Jednal jsem v domnění, že jsem imunní poté, co jsem měl pozitivní test na koronavirus a izoloval se skoro dva týdny po nástupu příznaků,“ uvedl Ferguson v prohlášení.

„Hluboce lituji jakéhokoliv podkopávání jasného sdělení vlády, že je nutné nadále dodržovat sociální distancování, abychom tuto devastující epidemii dostali pod kontrolu. Vládní pokyny jsou jednoznačné a mají nás všechny chránit,“ doplnil.

Ministr: Rezignace byl správný krok

K Fergusonově chování se vyjádřil rovněž britský ministr zdravotnictví Matt Hancock, podle vlastních slov k záležitosti „nemá slov“. Porušení restrikcí momentálně vyšetřuje policie. „Vládní nařízení platí pro všechny,“ sdělil policejní mluvčí.

„Profesor Ferguson je vynikající vědec a věda, kterou dělá, byla důležitou součástí toho, čím jsme na počátku koronavirové krize řídili,“ uvedl Hancock. „Myslím, že podání rezignace byl z jeho strany správný krok. Jeho případné stíhání je záležitostí policie, nikoliv vlády,“ dodal ministr.

Wells ( 6. května 2020 19:16 )

Jak se říká, za vším hledej ženu.

sorgedoktor ( 6. května 2020 11:24 )

Ovsem clanek tak neprimo ukazuje, ze nasi vladni cinitele a predevsim MUDr Prymulka to jaksi vzali za spravny konec. Zatim.
Jestli ma epidemiolog milenku, to asi na COVID moc nepusobi

prudentiacz ( 6. května 2020 10:20 )

"Vdaná blondýna" má o čem přemýšlet. lofl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa