Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Beskydy trpí pod nánosem roušek: Lidé je odhazují všude, je to přitom nebezpečný odpad

Autor: jag - 
30. listopadu 2020
11:35

Příroda v koronavirové době trpí. Lidé ji vzali útokem a jsou dost bezohlední. Při sobotní túře kolem Lysé hory v Beskydech nasbíral Jiří Procházka (48) z Ostravy po lesích 23 použitých roušek. Jde přitom o infekční a nebezpečný odpad, který se rozkládá léta.

„Když jsem to viděl, natáhl jsem si na ruku igelitový pytlík a do druhého je začal strkat. Válely se hlavně kolem odpočívadel a pak sem tam podél tras,“ říká Procházka.

„Na dvou místech visely roušky i na kousku větve na stromě. To jako proto, aby si je někdo jiný mohl půjčit?“ ptá se sice s nadsázkou, ale na turisty naštvaný muž.

Nebezpečný odpad

Podle Ivy Janákové z Hornicko-geologické fakulty VŠB - Technické univerzity v Ostravě se použitá rouška považuje za infekční materiál, a proto se s ní musí nakládat jako s nebezpečným odpadem.

„Roušky jsou vyrobené z různých materiálů, takže nelze přesně odhadnout, za jak dlouhou dobu se v přírodě rozloží. Ale obecně to bude 10 a více let. Navíc po nich zůstanou v přírodě tzv. mikroplasty,“ uvádí Janáková. Roušky v neděli pokryla první vydatná vrstva sněhu…

VIDEO: Vláda o rozvolnění opatření v Česku

Video  Vláda o rozvolnění opatření v Česku  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa