Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Deník Blesk myslí na zdraví svých čtenářů: Máme pro vás statisíce respirátorů

Autor: Tomáš Koníček - 
16. listopadu 2020
05:00

Onemocnění covid-19 stále víc a víc ochromuje Česko, lidé přichází o radosti a kupí se starosti. Deník Blesk se v nelehké době rozhodl v rámci svého hesla „Síla na vaší straně!“ podat čtenářům pomocnou ruku. Již na pátek připravuje spolu s partnery velkou akci „respirátor“.

Od 1. března, kdy byly zaznamenány první případy nákazy v Česku, se pandemie stále šíří. Každý den jsou nově pozitivně testovány tisíce lidí, přes sedm tisíc pacientů se musí léčit v nemocnicích a více než tisícovka z nich ve velmi vážném stavu bojuje o život. Děsivá je statistika zemřelých, téměř šest tisíc lidí již v souvislosti s koronavirem zemřelo!

Bezpeční pro okolí

Aby se omezilo šíření nemoci covid-19, vláda již podruhé vyhlásila bezpečnostní opatření, které paralyzovalo běžný život. Jsou zavřené školy, obchody, restaurace…

Lidé omezují kontakty, z domovů musejí vycházet v ústence. Tou chrání zejména své okolí, méně už sebe. „Běžná rouška, šitá doma, může mít dle některých studií účinnost proti proniknutí 60 procent kapének,“ upozorňuje epidemioložka Zdeňka Jágrová, ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Jak ochránit i sebe?

Proto není od věci, zvlášť když vyrážíte do rizikovějšího prostředí, vlastnit i respirátor. S Bleskem ho nyní snadno získáte, součástí nejčtenějšího deníku v Česku bude už v pátek respirátor KN95 třídy FFP2. Za přísných hygienických podmínek se právě speciálně balí a bude přiložen k Blesk tv MAGAZÍNU, který se pyšní 900 tisíci čtenáři.

„Už takřka rok prochází celá společnost velmi složitým obdobím. Ochrana úst a nosu je jedním z prokazatelných účinných opatření, jak chránit sebe a svoje okolí před šířením viru. Jsme rádi, že ve spolupráci se strategickými partnery můžeme našim čtenářům nabídnout velmi účinný respirátor a přispět tak k prevenci před nákazou covidem-19 a dalším virovým onemocněním,“ říká Libor Berka, vedoucí distribučního centra mediálního domu CNC, který vydává deník Blesk.

„Oproti roušce má maska KN95, která je cíleně vyrobena pro ochranu dýchacích cest před kapénkami, až 95% účinnost. Důležité je však její správné nasazení, musí těsně přiléhat k obličeji a je třeba při nasazování dávat pozor na možnou kontaminaci,“ dodává doktorka Jágrová.

Má ho jen každý desátý

Podle průzkumu agentury Ipsos pro společnost Respilon lidé nejčastěji sáhnou po textilní roušce. Nosí ji 55,1 % obyvatel. Postupně však roušky lidé nahrazují jinou formou ochrany. Na druhém místě je nošení chirurgických jednorázových roušek (28,7 %). Kvalitnější respirátory využívá zatím jen 9,6 % populace. Někteří lidé se pokouší chránit i jinými prostředky. Například nákrčník nebo jiný kus oděvu využívá 3,5 procenta lidí.

Jakou mají respirátory účinnost? Jakou mají respirátory účinnost? | archiv

Místo, kde se balí, připomíná laboratoř

Respirátor KN95 se balí do potravinářské fólie, přiložený návod k použití je ošetřen speciálním lakem, který ničí viry a bakterie, a balicí linka připomíná laboratoř. Na linkách společnosti Mailstep mají pracovníci speciální obleky, roušky, štíty i rukavice. Od ostatního prostoru jsou navíc odděleni stanem. Bezpečnost je zde na prvním místě!

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ginkognito ( 17. listopadu 2020 15:27 )

Jo, jděte s respirátory do ***e! Kdybyste furt nepsali pičoviny, tak se lidé nebudou stresovat a bude klid!

zirioges ( 16. listopadu 2020 12:04 )

Je to od vás pěkné bleskáči, ale podvod je to virusově Měsíční

Ksel ( 16. listopadu 2020 11:41 )

Nejvíce by pomohlo méně strašení a méně koronavirové hysterie. Vláda tlačí občany do bezprecedentního psychického tlaku a tak zvyšuje úmrtnost z titulu selhání oběhové soustavy. Není možné postupovat podle hesla "Vaše zdraví před koronavirem ochráníme i kdyby jste měli zemřít !" Různé hadrové náhubky jsou pro kočku.

_AP_ ( 16. listopadu 2020 11:20 )

A bude tento respirátor splňovat vše, co normy EU po respirátorech vyžadují?
Nic takového jako KN95 evropské normy neznají. A jak říká Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i.:Přímo na respirátoru musí být vytištěno označení normy, podle které byl schválen (tedy EN149+A1), filtrační třída (tedy FFP1, FFP2, FFP3), zda je respirátor na jedno použítí (NR) nebo opakovatelně použitelný (R). Dále musí být vytištěni jméno výrobce, nebo obchodní název, pod kterým je respirátor uváděn na trh. A v neposlední řadě ono známé CE a u něj číslo náležející oznámenému subjektu, který provedl posouzení shody s normami. A je k tomuto respirátoru dostupné prohlášení o shodě?

Nebo se jedná o další z řady čínských výrobků, které nesplňují nic a přesto se u nás vesele prodávají?

janapi ( 16. listopadu 2020 11:11 )

Platnost nařízení během 2 dnů a zrušení této platnosti trvá více jak týden? Proč asi? Aby to nařízení pořádně zdůvodnili....ale jak se v tom bordelu nyní vyznat? Když nyní nebudeš mít roušku-mohou tě pokutovat? ...když všichni si přečetli-že je to neplatné nařízení Nu ale naši vědátoři vymyslí zas něco jiného-zruší roušky a nakáží rovnou kukly nebo skafandry!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa