Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Halina Pawlowská pozdravuje z karantény, povídky zahřejí, chybí jim ale říz

Autor: dce - 
14. listopadu 2020
17:25

Halina Pawlowská je velké jméno českého showbyznysu a nejinak to je i v jeho knižním koutku. Jako autorka nespočtu knih a fenomenálních příběhů plných hřejivého lidského tepla a radosti, je známá ve všech našich končinách. A tak není překvapením, že knihu vykřesala i z covidové karantény.

Během první vlny koronaviru na jaře 2020  Halina Pawlowská uvalila na sebe i rozsáhlou rodinu izolaci. V jejím domě tak náhle kromě ní žila i dcera, zeť, vnuk, přítel, tchyně, syn, sestřenice a dva psi. Z na zážitky bohatých dvou měsíců vytěžila knihu krátkých povídek, či spíše fejetonů tématicky otitulkovaných denním menu.

Pawlowská má na svém kontě již několik desítek více či méně úspěšných knih. Nelze opomenout například Zoufalé ženy dělají zoufalé věci, či Díky za každé nové ráno. Její nejnovější počin Zážitky z karentény formou deníkových záznamů ukazuje pohled na dva měsíce života v izolaci v dokonalém stylu Haliny Pawlowské. Není těžké si při čtení představit její hlas (případně si povídky rovnou poslechnout na stránkách Českého rozhlasu) s typickou dikcí a ještě typičtějšími tématy - rodinou a jídlem.

Přesto ale knize něco schází - tatam je autorčin řízný humor a vypointovaných závěrů je jen pomálu. Karanténa holt je téma, které jen tak nedokáže rozveselit ani Pawlowská. Přesto její lehký styl a úsměvné situace dokáží čtenáři zvednout náladu, jako je tomu u jejích zbylých knih. Nejvíc asi tím, že si člověk uvědomí, že je to všude úplně stejné a není tak třeba volat hned do blázince...


Halina Pawlowská

Zážitky z karantény

nakladatelství Motto, 2020

200 stran

Hodnocení: 70 %

ruru ( 15. listopadu 2020 02:17 )

To ma zaujíma, tiež som bola v karanténe. Dá sa kniha kúpiť aj na Slovensku?

levice-je-smegma ( 14. listopadu 2020 23:40 )

Bachyně, která se všude vnucuje.

Zobrazit celou diskusi