Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Kilová bichle a v ní nejepičtější letošní příběh, to je Půlměsíční město

Recenze: Kilová bichle a v ní nejepičtější letošní příběh, to je Půlměsíční město
Recenze: Kilová bichle a v ní nejepičtější letošní příběh, to je Půlměsíční město  (Autor: nakladatelství CooBoo)
Autor: dce - 
16. října 2020
11:25

Dlouho očekávaná nová série od Sarah J. Maasové je konečně tady. Půlměsíční město: Rod země a krve naplňuje veškerá očekávání fanoušků populární autorky. Bezmála osmisetstránková bichle v sobě spojuje fantasy s detektivkou s "kapkou" sexuálního napětí.

Bryce Quinlanová má život snů - skvělou práci, dokonalé kamarády, báječného partnera i velmi aktivní noční život. Ale jen do chvíle, kdy jí démon zabije nejlepší kamarádku a její další přátele. Svět se Bryce zhroutí a stane se z ní jen skořápka jejího původního já. Po nějaké době se ale ukáže, že domnělý zabiják je nevinný, a Bryce se dostane přímo do středu vyšetřování, se kterým jí má pomoci padlý anděl.

Každý, kdo zná Sarah J. Maasovou z jejích předchozích sérií Skleněný trůn a Dvůr trnů a růží, už ví, že se v jejím novém počinu dočká absolutně bezkonkurenčního knižního zážitku. Oproti předchozím knihám je Půlměsíční město určeno pro o něco starší - možná spíš až dospělé - čtenáře. A to nejen vzhledem k masivnímu sexuálnímu jiskření a násilí plného krve a vnitřností. Rod země a krve se žánrově řadí určitě k vysoké fantasy, s čímž se pojí neuvěřitelné množství detailů ohledně světa, ve kterém děj probíhá. Je tedy nutné se připravit na desítky jmen postav, historii i místopis, který může mnohé odradit.

Možná i proto kniha v češtině čítá bezmála osm set stran a váží téměř jedno kilo. Rozhodně se ale nemusíte bát pomalého rozjezdu - Maasová do děje skočila pevnýma nohama a první monstrózní zvrat na čtenáře čeká už na prvních stranách. Kniha je tak nabitá akcí, že v klidu předčí mnohé série, ve kterých se toho tolik nestane ani během několika dílů.

Příběh je poměrně jednoduchý, ale zaobalený v desítkách zvratů, komplikací a odboček, které z něj činí jízdu jako na horské dráze. Posledních sto stran pak dá zabrat i těm nejstoičtějším čtenářům. Největší přednost Maasové jsou ovšem její postavy, které vás prostě přinutí se s nimi ztotožnit a jednoduše se do nich zamilovat.

Půlměsíční město je jednoznačně a bez příkras nejlepším letošním počinem na poli fantasy. Maasová se jím vymaňuje ze spárů young adult žánru a cílí i na dospělé čtenáře. Svět jejího nového románu vás pohltí a vy se ani nebudete chtít vrátit do reality.


Sarah J. Maasová

Půlměsíční město: Rod země a krve

nakladatelství CooBoo, 2020

792 stran

Hodnocení: 100 % 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi