Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Recenze: V detektivce Nech mě lhát nemůže čtenář věřit nikomu

Recenze: V detektivce Nech mě lhát nemůže čtenář věřit nikomu
Recenze: V detektivce Nech mě lhát nemůže čtenář věřit nikomu  (Autor: nakladatelství Víkend)
Autor: ryc - 
24. ledna 2020
16:02

Sebevražda otce Annu zdrtila. Když se o rok později vrhne před svědky z útesu do moře i její matka, odmítne Anna uvěřit oficiálnímu vysvětlení. Zoufale se chytá každé možnosti, která naznačuje, že ji její rodiče přeci jen neopustili dobrovolně.

Kniha Nech mě lhát začíná jako klasický psychologický román. Líčí utrpení člověka, jehož dobrovolně opustili ti, kdo mu měli být nejbližší. Pro Annu je těžké čelit »zradě« rodičů tím spíš, že se právě sama stala matkou malé Ellie. Navíc je nucená postupně sama sobě přiznat, že pietní obraz ideální rodiny, který opatrovala ve vzpomínkách, nikdy neodpovídal realitě.

Rychlejší tempo

Všechny indicie naznačující, že rodiče nespáchali sebevraždy, vypadají zpočátku jako za vlasy přitažené nesmysly. Anna se však nevzdává a pátrá dál. Postupně vytahuje na světlo další a další špinavé prádlo z minulosti rodičů. Děj postupně nabírá rychlejší tempo a mění se z psychologického románu v čistokrevné akční krimi.

Skutečná kriminalistka

Krimipříběhy jsou v současnosti extrémně populární a plní pulty knihkupectví. Čím se Nech mě lhát odlišuje od běžné produkce je osoba autorky. Welšanka Clare Mackintosh je totiž bývalá policistka, která na kriminálce pracovala dokonce jako velitelka. Díky tomu je dobře obeznámená se všemi procedurami a postupy. Právě to dodává jejímu románu punc autenticity.

Reálný případ

A na konec malé varování. Rozhodně nečtěte »poznámku autorky« dříve než samotný román. Clare Mackintosh v ní totiž přiznává, který reálný případ ji inspiroval k napsání románu. Zkazili byste si překvapení a tím i čtenářský zážitek.


Clare Mackintosh

Nech mě lhát

Nakladatelství Víkend, 2019

391 stran

Hodnocení: 85 %

Zobrazit celou diskusi