Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Recenze: Debutem Červená, bílá a královsky modrá rozčeřila stojaté vody LGBT literatury

Recenze: Debutem Červená, bílá a královsky modrá rozčeřila stojaté vody LGBT literatury
Recenze: Debutem Červená, bílá a královsky modrá rozčeřila stojaté vody LGBT literatury  (Autor: nakladatelství Yoli)
Autor: dce - 
14. září 2020
10:18

Když se knižní debut mladé autorky stane okamžitě světovým bestsellerem, dostává se bez zaváhání do popředí zájmu - tím spíš, pokud kniha reflektuje některá aktuální témata. Což je i případ knihy Červená, bílá a královsky modrá. 

Syn americké prezidentky Alex Claremont-Diaz a britský princ Henry jsou odvěcí nepřátelé. Když ale musí kvůli veřejnosti předstírat přátelství, ukáže se, že ve skutečnosti k sobě navzájem chovají úplně opačné city. Jenže z marketingového snu pro Buckinghamský palác i Bílý dům se brzy stane spíše noční můra - jejich přátelství přeroste v milostný vztah zrovna v době amerických prezidentských voleb. A to pochopitelně nezůstane bez problémů.

Debut Casey McQuistonové u nás vyšel v srpnu v rámci Pride month. A ačkoliv jde o knihu žánru young adult, určenou pro mladší čtenáře, dá se říci, že zabodovala na plné čáře u lidí všech věků. Na knihu se snáší téměř výhradně samá chvála. Aby taky ne - McQuistonové se podařilo skutečně povedeným způsobem uchopit citlivé téma a přinést čtenářům sladký a taky trošku sexy příběh.

Autorka zvolila stále ne příliš populární (a asi i lehce nebezpečné) téma a zvládla ho zpracovat zábavně a s lehkostí, za což jí jednoznačně náleží veškerá chvála, která se jejím směrem nese. Kniha je čtivá, se svým vtipem je i příjemným odlehčením. Nic víc v tom ale nečekejte.

Ačkoliv McQuistonová naráží na pro mnohé stále nepříjemné téma homosexuality, příběh jen klouže po povrchu a nerozvíjí žádné hlubší myšlenky. Navíc je tak trošku plný spousty klišé - od zakázaných milenců, rozjívených mileniálů až po lásku, která překonává všechny nástrahy. 

Na druhou stranu Červená, bílá a královsky modrá nikdy neslibovala hluboký sociální pohled na problematiku gayů v současné Americe či Británii. Jde prostě a jasně o milé a hlavně oddechové čtení. A v tom případě boduje na plné čáře.


Casey McQuistonová

Červená, bílá a královsky modrá

nakladatelství Yoli, 2020

423 stran

Hodnocení: 80 %

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi