Obsah filmu Červená, bílá a královsky modrá

Ústředními postavami filmu Červená, bílá a královsky modrá, natočeného podle knižního bestselleru v žebříčku New York Times, jsou Alex, prezidentův syn, a britský princ Henry, jejichž spor hrozí vrazit klín do americko-britských vztahů. Když jsou donuceni naoko uzavřít příměří, jejich chladný vztah začne roztávat a z třecích ploch mezi nimi se roznítí něco hlubšího, než co kdy čekali.

Obsazení filmu Červená, bílá a královsky modrá

Herci Postavy
Taylor Zakhar Perez Alex Claremont-Diaz, první syn Spojených států
Nicholas Galitzine princ Henry, britský princ, následník trůnu
Clifton Collins Jr. senátor Oscar Diaz, Alexův otec
Sarah Shahi Zahra Bankston, zástupkyně šéfa štábu Ellen Claremontové
Rachel Hilson Nora Holleran, Alexova nejlepší přítelkyně a vnučka viceprezidenta Spojených států
Stephen Fry král Jakub III., britský panovník, dědeček prince Henryho / cameo
Uma Thurman Ellen Claremontová, prezidentka Spojených států a Alexova matka
Ellie Bamber princezna Beatrice, mladší sestra prince Henryho
Thomas Flynn princ Philip, starší bratr prince Henryho
Malcolm Atobrah Percy Okonjo, nejlepší přítel prince Henryho
Akshay Khanna Shaan Shrivistava
Sharon D. Clarke premiérka Spojeného království
Aneesh Sheth Amy, agentka tajné služby Spojených států
Juan Castano Miguel Ramos, politický novinář a Alexův bývalý přítel

Taylor Zakhar Perez - Alex Claremont-Diaz

Americký herec. Je známý z romantických komedií Stánek s polibky 2 (2020), Stánek s polibky 3 (2021) a Červená, bílá a královsky modrá (2023) a ze seriálu sexuálních komedií Minx (2022). Narodil se 24. prosince 1991 v Chicagu a vyrůstal v Chestertonu ve státě Indiana. Navštěvoval Chestertonskou střední školu, kde se věnoval plavání. Má mexické, blízkovýchodní a středomořské předky. Perez začal svou kariéru účinkováním v seriálech jako iCarly, Suburgatory, Young & Hungry, Code Black a Scandal.

Nicholas Galitzine - princ Henry

Narodil se 29. září 1994 v Hammersmithu, Londýn, Anglie. Celým jménem Nicholas Dimitri Constantine Galitzine je britský herec. Poté, co se v roce 2015 objevil v jedné epizodě televizního seriálu Legendy, měl v roce 2016 hlavní role ve filmech pro teenagery High Strung a Handsome Devil.

Hrál v hudebním filmu Popelka (2021) a podílel se také na jeho doprovodném soundtracku. Širšího uznání se Galitzine dočkal díky účinkování v romantických filmech Purpurová srdce (2022) a Červená, bílá a královsky modrá (2023) a v erotické komedii Dno (2023). Galitzine hrál ragby a fotbal a účastnil se atletických soutěží na okresní úrovni.

Hrál za akademii Harlequins, dokud ho zranění nepřinutilo přestat sportovat. V roce 2023 byl Galitzine jmenován prvním globálním ambasadorem pánské módy luxusního módního domu Fendi.

Uma Thurman - Ellen Claremont

Je vysoce uznávanou americkou herečkou známou svým talentem a všestranností v široké škále filmových žánrů. Narodila se 29. dubna 1970 v Bostonu ve státě Massachusetts a pochází z umělecky založené rodiny; její matka byla modelka a otec profesor a spisovatel.

Svoji hereckou kariéru zahájila v 80. letech 20. století a záhy získala uznání za roli v teenagerské komedii "Johnny Be Good" (1988). Jednou z nejznámějších rolí Thurmanové je Mia Wallaceová ve filmu Quentina Tarantina "Pulp Fiction" (1994), za kterou byla nominována na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Spolupráci s Tarantinem dále upevnila účinkováním ve filmu Kill Bill: 1" (2003) a "Kill Bill: Vol. 2" (2004), kde ztvárnila postavu pomstychtivé Nevěsty.

Uma Thurman se objevila v řadě úspěšných filmů, například ve snímcích "Gattaca" (1997), "Pravda o kočkách a psech" (1996) a "Batman a Robin" (1997). Díky svému elegantnímu a výraznému vzhledu se stala také vyhledávanou modelkou a zdobila obálky mnoha časopisů. Thurmanová má talent i na divadle, neboť si vysloužila uznání za svou práci na Broadwayi, včetně role ve hře "Pařížanka" (2017). Během své kariéry byla nominována na řadu cen a několik jich získala, včetně Zlatého glóbu za výkon v televizní minisérii "Hysterická slepota" (2002).

Stephen Fry - král Jakub III.

Britský herec, komik, spisovatel a televizní moderátor, známý svou mnohostrannou kariérou a přínosem pro svět zábavy a literatury. Stephen John Fry se narodil 24. srpna 1957 v Londýně a navštěvoval univerzitu v Cambridge, kde se stal členem prestižního komediálního souboru Cambridge Footlights.

Fryovu ranou kariéru poznamenala spolupráce s Hughem Lauriem v komediálním seriálu "A Bit of Fry & Laurie" a jejich role v populárním britském seriálu "Jeeves and Wooster". Je proslulý svým vtipem a inteligencí, díky nimž se stal vyhledávaným porotcem britského komediálního kvízového pořadu "QI" (Quite Interesting). Fry hrál také v různých filmech, včetně nezapomenutelné role Oscara Wildea ve filmu "Wilde" (1997), za kterou si vysloužil uznání kritiky. Je plodným spisovatelem a autorem románů, memoárů a sbírek esejů. Obzvláště dobře byla přijata jeho autobiografie "Moab Is My Washpot".

Fry otevřeně hovoří o svém boji s bipolární poruchou a využívá své platformy k prosazování osvěty v oblasti duševního zdraví a destigmatizace. Je hlasitým zastáncem práv LGBTQ+ a v roce 2015 se oženil se svým partnerem Elliottem Spencerem. Stephen Fry propůjčil svůj charakteristický hlas různým vypravěčům, včetně audioknih, dokumentů a animovaných filmů.

Je technologickým nadšencem a působil jako moderátor dokumentárního seriálu "Stephen Fry: Tajný život maniodepresivního člověka", kde zkoumal dopady duševních nemocí. Stephen Fry zanechal svou erudicí, humorem a příspěvkem k mnoha uměleckým médiím nesmazatelnou stopu v britské komedii, literatuře a kulturním diskurzu.

Červená, bílá a královsky modrá - podrobné informace o filmu

Synopse knižní předlohy: Co se stane, když se syn americké prezidentky zamiluje do britského prince? Alex Claremont-Diaz je pohledný a nesmírně charismatický mladík. Pro Bílý dům představuje marketingový poklad. Jediný problém je, že si dvakrát nerozumí s Henrym, princem na opačné straně Atlantiku. Když se navíc v bulváru objeví závěry, na nichž se Alex hádá s Henrym na královské svatbě, má to neblahý dopad na americko-britské vztahy.

Hlavy rodin a států proto sestaví plán, jak napravit škody – Alex a Henry pro veřejnost sehrají divadýlko a uzavřou příměří. Jejich fingované přátelství ale postupně přerůstá v cosi mnohem hlubšího a taky nebezpečnějšího. Kdyby se totiž jejich přísně utajovaný vztah provalil, mohlo by to zmařit probíhající prezidentskou kampaň a zcela změnit vztah obou národů... Doporučený věk 15+

Pozor následují spoilery, pro přeskočení klikněte ZDE

Alex Claremont-Diaz, syn Ellen Claremontové, první prezidentky Spojených států, se účastní svatby prince Phillipa, nejstaršího vnuka anglického krále. Doprovází ho jeho nejlepší přítelkyně Nora Holleranová. Alex nesnáší prince Henryho, Phillipova mladšího bratra a "náhradního" Phillipova dědice. Během hostiny se Alex a Henry pohádají, což vyústí v pád svatebního dortu na ně a v trapné zprávy v novinách následujícího rána. Aby se zmírnily následky incidentu v tisku, zejména když Ellen usiluje o znovuzvolení, jsou Alex a Henry přinuceni k řadě rozhovorů a společných veřejných vystoupení, v nichž se vydávají za přátele.

Alex později Henrymu přizná, že ho začal nemít rád poté, co ho ten odmítl při jeho prvním veřejném vystoupení jako prezidentův syn. Henry říká, že jeho zdánlivý chlad byl důsledkem toho, že mu nebylo dovoleno stáhnout se z veřejného života, aby truchlil nad smrtí svého otce. Oba se usmíří, později si vymění telefonní čísla a stanou se přáteli. Henry, pozvaný na Alexův každoroční novoroční večírek, náhle odchází poté, co vidí, jak se Alex o půlnoci líbá s několika dívkami. Alex ho následuje do venkovní zahrady. Henry Alexe políbí, ale k Alexově zmatku nereaguje na jeho pokusy ho následující den kontaktovat. Poté, co se svěří Noře, si Alex uvědomí, že ho Henry přitahuje.

O několik týdnů později se Alex na prezidentské večeři s Henrym znovu setká a políbí ho. Dvojice naváže vztah přátel s výhodami, ačkoli svůj situační vztah tají před všemi kromě Nory, Henryho sestry Beatrice a nejlepšího přítele Percyho a jejich ochranky z Tajné služby a MI5. Dvojice se znovu setkává v Paříži. Když jsou sami v hotelovém pokoji, Henry navrhne, že by se mohli pomilovat. Alex souhlasí, ale je nervózní, protože předtím neměl sex s jiným mužem. Henry zasvětí Alexe do jeho první zkušenosti s plnohodnotným homosexuálním stykem.

Poté, když leží v posteli, si povídají o svých životech. Když Alex vymyslí plán, jak by jeho matka mohla vyhrát v Texasu v nadcházejících volbách, Ellen ho tam pošle, aby vedl její kampaň. Později odjíždí do New Yorku, aby promluvil na Národním sjezdu Demokratické strany v Brooklynu. Tam ho nečekaně navštíví Henry a oba se spolu opět vyspí. Následujícího rána je spolu objeví Zahra, zástupkyně personální šéfky Bílého domu, která jim vynadá a požaduje, aby se Henry vrátil do Anglie. Alex se později přizná Ellen, která ho podporuje, ale radí mu, aby si svůj vztah dobře promyslel vzhledem ke všem problémům, které jistě vyplynou z neobvyklých okolností, v nichž se dvojice nachází.

Alex pozve Henryho do svého rodinného prázdninového domu v Austinu a ten mu začne říkat, že se do něj zamiloval. Henry, který se cítí zdrcený a domnívá se, že britská královská rodina nestrpí, aby jeden z nich měl otevřený homosexuální vztah, z rozhovoru uteče a spěchá zpět do Anglie. Na Alexovy pokusy promluvit si s ním odmítá reagovat. Alex nečekaně navštíví Henryho v Londýně a žádá vysvětlení jeho chování. Henry přiznává, že Alexe miluje stejně jako Alex jeho, ale vysvětluje, že jeho královské postavení mu homosexuální vztah znemožňuje. Alex ho ujistí, že jeho obavy jsou neopodstatněné, a oba se usmíří. Ráno po Alexově návratu do Bílého domu uniknou do tisku Alexovy a Henryho osobní e-maily, které si navzájem poslali. Bílý dům i palác přeruší veškeré kontakty, dokud se Zahra nespojí s Shaanem, Henryho podkoním, s nímž Zahra udržuje tajný milostný poměr.

Alex okamžitě odlétá do Londýna, aby se s Henrym znovu setkal. Král si je předvolá na schůzku a sdělí jim, že sice věří, že jejich láska je opravdová, ale nemohou být spolu, protože jejich vztah je neslučitelný s královskou tradicí. Alex a Henry si však všimnou, že se před branami Buckinghamského paláce shromáždil dav lidí, kteří je podporují. Společně vyjdou ven a poprvé výslovně pozdraví veřejnost jako pár. Henry se vrací do Ameriky, aby byl s Alexem o volební noci. Alexův plán získat Texas pro svou matku nakonec vede k jejímu znovuzvolení. Na oslavu navštíví Alex a Henry Alexův dům z dětství.

Konec spoilerů

Červená, bílá a královsky modrá je LGBT romantický román americké autorky Casey McQuistonové, který vyšel 14. května 2019 v nakladatelství St Martin's Griffin. Nápad na příběh autorku poprvé napadl během amerických prezidentských voleb v roce 2016, kdy při sledování jedné sezóny komediálního seriálu HBO Veep a četbě biografie Hillary Clintonové od Carla Bernsteina A Woman in Charge (Žena v čele) i knihy The Royal We (Královské my) od Heather Cocksové a Jessicy Morganové McQuistonovou zaujal extravagantní a vysoce postavený životní styl královské rodiny a chtěla se pustit do příběhu, v němž by vystupovala královská rodina.

Po vydání se román dočkal pozitivních recenzí zejména pro zobrazení homosexuálního vztahu dvou mladých mužů. Publishers Weekly označil knihu Červená, bílá a královská modř za "mimořádně slibný začátek". Román byl v červnu 2019 zařazen na seznam bestsellerů New York Times. Tato kniha získala ocenění Alex Award 2020 a Goodreads Choice Awards 2019 za nejlepší romanci a nejlepší debut. K příběhu Červená, bílá a královsky modrá byl kvůli podobnosti některých dějových bodů přirovnáván švédský televizní seriál stanice Netflix Young Royals (Mladá modrá krev).

Casey McQuistonová je americká autorka romantických románů v žánru new adult fiction, známá především svým debutovým románem Red, White & Royal Blue, který se stal bestsellerem New York Times. Narodila se 21. ledna 1991 a vyrůstala v Baton Rouge ve státě Louisiana. Navštěvovala Louisiana State University a získala titul v oboru žurnalistiky. Před vydáním své první knihy pracovala jako servírka, byla na volné noze a intenzivně pracovala ve vydavatelství časopisů. McQuistonová dříve žila ve Fort Collins v Coloradu.

McQuistonová je queer, nebinární a používá zájmena oni/ony (they/them). McQuistonová hovořila o tom, jak ADHD ovlivňuje její psaní, a popisuje tento proces jako impulzivní, přičemž scény jsou často psány nelineárně. Po smrti svého otce v roce 2014 a psychických problémech v roce 2015 se McQuiston obrátila k psaní jako ke způsobu, jak se s nimi vyrovnat. Má ráda romantická dobrodružství a drzé postavy s velkým srdcem. V jižní Louisianě se naučila milovat koláče a dobré příběhy. Dnes žije v New Yorku se svou pudlí míšenkou Pepper.

Filmy a zejména televizní seriály s LGBT tematikou jsou v posledních letech stále rozšířenější a důležitější, protože pomáhají zvyšovat povědomí, podporovat inkluzi a reprezentovat LGBTQ+ komunitu. Mezi několik významných televizních seriálů s výraznou LGBT tematikou patří LGBTQ+ drama o přátelství a lásce mladých lidí podle komiksového románu od Alice Oseman Srdcerváči (Netflix) v němž Charlie a Nick řeší to samé co většina puberťáků. Jsou každý z jiného těsta, ale i tak se spřátelí a brzo zjistí, že k sobě možná cítí něco víc. Dále pak:

  • "Queer as Folk" (USA/Velká Británie) Tento průkopnický seriál se zabývá životem a vztahy homosexuálů v živém městském prostředí. Jak britská, tak americká verze seriálu získaly uznání kritiky za ztvárnění LGBTQ+ postav.
  • "Will & Grace" Klasický sitcom, který představuje gaye a jeho nejlepší heterosexuální kamarádku žijící společně v New Yorku. Seriál byl chválen za svůj humor a za průlom v oblasti zastoupení LGBTQ+ osob.
  • "Orange Is the New Black" Tento dramatický seriál, odehrávající se v ženské věznici, zahrnuje rozmanité postavy, z nichž mnohé se identifikují jako LGBTQ+. Seriál se věnuje jejich osobním příběhům a bojům.
  • "Pose" V seriálu, který se odehrává v prostředí tanečních sálů v New Yorku 80. let, se soustředí na afroamerickou a latinskoamerickou LGBTQ+ komunitu. Zabývá se tématy identity, rodiny a přijetí.
  • "Gentleman Jack" Historické drama založené na životě Anne Listerové, anglické statkářky z 19. století, která je známá svými šifrovanými deníky, v nichž zaznamenávala své lesbické vztahy a zkušenosti.
  • "Sense8" Tento sci-fi seriál, který vytvořili manželé Wachowští, sleduje skupinu lidí z celého světa, kteří jsou telepaticky propojeni. V seriálu se výrazně objevují LGBTQ+ postavy a vztahy.
  • "Schitt's Creek" Komediální seriál sleduje příhody rodiny Roseových, včetně pansexuální postavy, kterou hraje Dan Levy, jenž je také spolutvůrcem seriálu. Seriál zobrazuje pozitivní a vstřícné zobrazení LGBTQ+ vztahů.
  • "The L Word" Seriál se zaměřuje na život skupiny lesbických kamarádek v Los Angeles, byl průlomový svým zobrazením lesbických vztahů a výzev, kterým čelí LGBTQ+ komunita.
  • "Brooklyn Nine-Nine" V tomto seriálu, který je primárně komediální, se objevují postavy LGBTQ+ a řeší se v něm otázky související se sexualitou a identitou. Kapitán Raymond Holt, kterého hraje Andre Braugher, je otevřeně homosexuální postava, která se potýká s diskriminací na pracovišti.
  • "Euphoria" Dramatický seriál se zabývá životem středoškoláků, včetně LGBTQ+ postav, kteří se potýkají s problémy dospívání, závislosti a identity.
  • "Feel Good" Mae Martin hraje postavu bojující se závislostí a svou identitou lesbické komičky.

Nejen tyto televizní seriály přispěly k rozmanitějšímu a inkluzivnějšímu mediálnímu prostředí, nabízejí řadu pohledů na zkušenosti LGBTQ+ a pomáhají podporovat větší přijetí a porozumění.

Video
Video se připravuje ...

Trailer filmu Červená, bílá a královsky modrá Prime Video

Fotogalerie
26 fotografií