Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Koronavirus z Indie nebo Česka? Divoká teorie nadzvedla světové kapacity

Autor: Darina Jíchová - 
30. listopadu 2020
05:30

Už to bude skoro rok, co se v čínském městě Wu-chan objevila „záhadná“ respirační choroba, která se posléze přeměnila v pandemii koronaviru. První případy Čína oficiálně zaznamenala kolem 8. prosince 2019, všechny světové kapacity se od počátku pandemie shodly na tom, že místem původu je Wu-chan a jeho trh s čerstvým masem, kde se koronavirus ze zvířat přenesl na člověka. Číňané se to ale vehementně snaží vyvrátit, v poslední předložené studii ukázali na 9 zemí včetně Česka, odkud podle nich koronavirus pochází, čímž pořádně vytočili světové vědce, uvedl deník The Guardian.

Mezinárodní společnost pobouřila až propagandistická snaha čínského státního tisku prosazovat „novou“ teorii o místě původu koronaviru. Čínské noviny denně přinášejí články o mraženém jídle plném koronaviru, které bylo do Číny importováno odjinud. Čínská akademie věd předložila zprávu, kde mluví o Indii jako o nejpravděpodobnějším místě původu nákazy.

„Všechny dostupné informace nasvědčují, že koronavirus nezačal ve Wu-chanu,“ tak zní jeden z posledních příspěvků čínského Lidového deníku. „Wu-chan je místo, kde byl koronavirus poprvé detekován, není to místo, odkud pochází,“ citovaly noviny Ceng Kuanga, bývalého šéfa čínského Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí. Stejnou teorii razí i ministerstvo zahraničí, jehož mluvčí Čao Li-ťien zdůraznil, že je třeba rozlišovat mezi tím, kde byl koronavirus poprvé zjištěn a kde vznikl.

WHO: Vysoce spekulativní

„I když byla Čína zemí, která jako první zaznamenala případy nákazy, neznamená to nutně, že tady virus i vznikl,“ prohlásil Čao. „Hledání místa původu viru je předmětem našeho zkoumání a zahrnuje spoustu zemí a regionů,“ dodal. Čínští akademici publikovali ve vědeckém časopise Lancet svou práci obsahující hypotézu, že koronavirus způsobující nemoc covid-19 pochází z Indie, nebo Bangladéše, Austrálie, Spojených států, Itálie, Řecka, Ruska, Srbska či Česka.

Řada vědců sice už čínskou zprávu četla, zatím k ní ale nevznikl odborný posudek, nicméně západní odborníci se k této hypotéze, spíše „konspirační teorii“, už vyjádřili. Mezi kapacitami, které se tématu věnovaly, nechybí krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. „Celá práce je vysoce spekulativní,“ prohlásil Ryan. „Z hlediska veřejného zdraví je jasné, že začnete vyšetřovat na místě, kde se jako první objevila nákaza člověka, a to je Čína,“ dodal Ryan.

Koronavirus v Číně: Takhle to necelý rok od počátku pandemie vypadá v kolébce nákazy, čínském Wu-chanu (29. 11. 2020). Koronavirus v Číně: Takhle to necelý rok od počátku pandemie vypadá v kolébce nákazy, čínském Wu-chanu (29. 11. 2020). | Reuters

Koronavirus v Itálii na podzim 2019

Britští virologové Jonathan Stoye a Francis Crick napadli teorii o tom, že místem původu koronaviru je Itálie. Oba zmínili zprávy o tom, že se koronavirus objevil v Itálii už na podzim 2019. „Sérologická data, která z Itálie máme, se dají snadno a nejpravděpodobněji vysvětlit tím, že šlo o zkříženou reakci protilátek na jiné typy koronavirů,“ uvedl Crick. „Jinými slovy - nalezené protilátky ve zmíněném případu se objevily u osob, které byly nakaženy jinými koronaviry, ne covidem-19,“ zjednodušil virolog.

„Faktem zůstává, že první případy byly zaregistrovány v Číně, i z toho důvodu je více než pravděpodobné, že nákaza pochází právě odsud,“ přidal se Stoye. Britové a další jejich kolegové vyvrátili i hypotézy o koronaviru v mraženém jídle, a to s tím, že koronavirus tam může přežívat, nicméně přenáší se hlavně respiračními kapénkami.

„Jen proto, že na balíčku s mraženým jídlem byl detekován koronavirus, to neznamená, že balíček je infekční,“ přidal se Andrew Pekosz z Univerzity Johnse Hopkinse, která se výzkumem koronaviru dlouhodobě zabývá. „Nemáme zatím žádné důkazy o tom, že koronavirus na obalu mraženého jídla představuje nějaké velké nebezpečí,“ objasnil Pekosz.

Expert: Čína si snaží zachovat tvář

„Pro Čínu je obtížné přijmout, že koronavirus vznikl právě u nich, snaží se teď vehementně zachovat si tvář a vinu svalit jinam, hlavně s ohledem na vysoký počet úmrtí a ekonomickou krizi, které pandemie vyvolala,“ prohlásil expert na Čínu Andrew Small. Podotkl, že nepochybuje o tom, že čínská vláda si je vědomá toho, kde koronavirus skutečně vznikl, a hypotézy o alternativním místě původu jsou jenom propaganda.

Video  Vláda o rozvolnění opatření v Česku  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

frantacizek ( 30. listopadu 2020 19:53 )

to je Leslie Čao z komparsu Pařba ve Wuhanu..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa