Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vědci přišli s divokou teorií: Koronavirus nepochází z Číny. Proč ukazují na Česko?

Autor: Darina Jíchová - 
29. listopadu 2020
05:30

Vědci z čínské akademie věd představili novou teorii původu koronaviru. Podle dosavadních údajů koronavirus pochází z čínského města Wu-chan, konkrétně z jejich tzv. mokrého trhu s čerstvým masem a rybami, odtud se následně rozšířil do celého světa. Nyní Číňané přišli s hypotézou, že koronavirus vznikl v Indii v létě 2019 během vlny veder. V divoké teorii nevyloučili ani to, že původ může mít v Česku, informoval list Daily Mail.

Čínští akademici ve svém prohlášení uvedli, že „koronavirus vznikl během vlny veder v Indii 2019, která donutila lidi a zvířata pít z jednoho vodního zdroje, čímž se nemoc ze zvířat přenesla na lidi a šířila dál“. Z Indie se podle nich dostala nákaza do Wu-chanu. Indie ale není jedinou zemí, na kterou Číňani ukázali, prohlásili, že mají jasné důkazy o tom, že koronavirus nepochází z Číny. Místem původu podle nich vedle Indie může být Bangladéš, Spojené státy, Řecko, Austrálie, Itálie, Rusko, Srbsko, nebo dokonce Česko.

Není to poprvé, kdy čínští odborníci přišli s tím, že koronavirus způsobující nemoc covid-19 nepochází z Wu-chanu, už na jaře se nechali slyšet, že místem původu může klidně být Itálie nebo USA. Expert z Univerzity v Glasgow David Robertson a další světové kapacity ale předloženou čínskou zprávu označili za „plnou chyb a mylných tvrzení“, podle Robertsona „nepřináší žádné nové poznatky ohledně koronaviru“.

Čína: Koronavirus je nejpravděpodobněji z Indie nebo Bangladéše

Světová zdravotnická organizace (WHO) nadále považuje Čínu za místo původu smrtícího viru, nasvědčují tomu i všechny dostupné informace. Čínští fylogenetikové se v současné době pokoušejí dokázat, že koronavirus ve Wu-chanu byl mutací původního viru, mutaci sledovali k originální verzi viru, která podle nich pochází z 9 jmenovaných států.

Čínští akademici se přiklánějí k tomu, že koronavirus je původně z Indie nebo Bangladéše, a to i protože v těchto zemích byly zaznamenány vzorky s nízkou mírou mutace viru. Do Číny se pak virus mohl snadno dostat, protože s oběma státy sousedí. „Mezi květnem a červnem 2019 zasáhla Indii a Pákistán vlna veder, což způsobilo nedostatek vody. Kvůli tomu divoká zvířata, hlavně opice, u zdrojů vody sváděla boj o vodu, to vedlo ke kontaminaci vody, kterou pak pili i lidé,“ tvrdí Číňané.

Experti: Neobjektivní a chybné

Dále uvedli, že vinou špatné úrovně indického zdravotnictví se koronavirus měsíce nepozorovaně šířil. Čínští vědci dokonce uvedli, že z Indie se nejdříve rozšířil do dalších 8 zemí zmíněných v jejich zprávě a teprve potom se dostal do Číny, a to nejpravděpodobněji z Evropy. „Přístup autorů a jejich metodologie nejméně zmutované verze viru jsou neobjektivní,“ okomentoval Robertson.

„Autoři navíc ignorovali rozsáhlé epidemiologické výzkumy, které dokazují, že místem původu je Čína a že se virus rozšířil právě odtud,“ navázal Robertson. Novou čínskou studii analyzoval také Marc Suchard z Univerzity v Kalifornii. Ten postup Číňanů označil za chybný, podle něj je „velmi nepravděpodobné“, že by tak našli původ viru. Další světoví vědci uvedli, že jsou velmi skeptičtí ohledně posledního tvrzení Číny. Koronavirem se k 28. listopadu nakazilo přes 61 milionů lidí po celém světě, 1,4 milionu osob nemoci podlehlo.

Video  „Třetí vlna může přijít už před Vánoci. S vakcínou blázinec skončí,“ míní parazitolog Flegr  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

.tg.bb ( 30. listopadu 2020 00:07 )

Inspektor Derrick

.tg.bb ( 30. listopadu 2020 00:04 )

Přesně tak. Číňan si ovšem lednové oslavy čínského nového roku nedal vzít a roznesl to široko daleko.

.tg.bb ( 30. listopadu 2020 00:02 )

Nevzpomínám si, že by tady nebo například v Austrálii či v USA v prosinci 2019 a v lednu 2020 lidi padali na ulicích jako mouchy a umírali v provizorních zdravotnických prostorách...

recepce@ftvs.cuni.cz ( 29. listopadu 2020 22:09 )

Primitivní protičínská propaganda v praxi. Zesměšňovat, dehonestovat a urážet. Lze s úspěchem pochybovat o pravdivosti tohoto článku, vzhledem ke skutečnosti, že čínští vědci již byli seznámeni se závěry studie, která byla provedena britskými specialisty. Mezinárodně uznávaný akademický časopis PNAS vydal 8. dubna článek nazvaný „Fylogenetická síťová analýza genomů SARS-CoV-2". Autorem článku je Dr. Peter Forster z Univerzity Cambridge, který analyzoval data ze 160 genomů nového koronaviru SARS-Cov-2 shromážděných z celého světa od 24. prosince 2019 do 4. března 2020. Výzkumníci pod jeho vedením našli tři hlavní varianty SARS-Cov-2, které pojmenovali jako typy A, B a C podle různých změn aminokyselin. Peter Forster uvedl, že jedním z prvních genomů objevených při propuknutí epidemie v čínském Wuhanu byl virus typu B. Vědci si v té době mylně mysleli, že typ B je původní virus, ale další analýzou bylo zjištěno, že původním virem je typ A, který se ve Wuhanu v době vypuknutí epidemie nevyskytoval. Studie dále zjistila, že téměř polovina vzorků infikovaných původním virem typu A pocházela z oblastí mimo východní Asii, zejména ze Spojených států a Austrálie. Nejvíce, celkem dvě třetiny infikovaných vzorků původním virem typu A bylo ze Spojených států.

bullshit ( 29. listopadu 2020 21:19 )

Nejlepší obrana je útok. Myslím, že se jim podařilo už dost, když se tomu na začátku říkalo "čínská chřipka" a pak se to záhadně přejmenovalo na covid19. Na tu slušnost jednou Evropa zhyne...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa