Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirem se na světě nakazilo už 15 milionů lidí. V USA opět stoupají i počty mrtvých

Autor: ČTK - 
22. července 2020
17:40

Počet dosud zaznamenaných případů koronaviru ve světě dnes podle propočtů agentury Reuters překonal 15 milionů, o milion se tedy zvýšil za pouhé čtyři dny. Statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie dlouhodobě globálně sleduje, uvádějí zatím necelých 15 milionů nakažených a více než 616 tisíc mrtvých. USA již osmý den v řadě evidují přes 60 tisíc nových infikovaných za 24 hodin. Brazílie oznámila dalších 41 tisíc nakažených za uplynulý den a přes 1300 mrtvých. V Rusku naopak počet nově nakažených třetím dnem zůstává pod hranicí 6000.

Podle Světové zdravotnické organizace 15 milionů infikovaných představuje nejméně trojnásobek ve srovnání s každoročně zaznamenanými případy vážného průběhu chřipky a počet 616 tisíc mrtvých je zhruba srovnatelný s horní hranicí počtu ročně zaznamenaných úmrtí u chřipky.

Nakažení rychle přibývají i v Brazílii

USA za poslední den registrovaly 68 524 nových případů nákazy, celková bilance nakažených od počátku epidemie tak už podle dat JHU přesáhla 3,9 milionu. S koronavirem také zemřelo okolo 1000 pacientů, což se tento měsíc stalo poprvé. Denní počty hlášených obětí dosáhly vrcholu kolem poloviny dubna, kdy průměrně přibývalo i více než 2000 mrtvých denně, následně trend až do začátku července klesal.

V Brazílii, která má 210 milionů obyvatel, za poslední den nově přibylo 41 tisíc nakažených. Od začátku se v zemi infikovalo téměř 2,2 milionu lidí a 81,487 s covidem-19 zemřelo. Podle odborníků jsou ovšem skutečné počty nakažených v Brazílii nejspíš mnohem vyšší, než se oficiálně udává, protože země provádí příliš málo testů.

V Indii kromě koronaviru řádí i záplavy

V Indii, která je v absolutních číslech po USA a Brazílii třetí nejhůře zasaženou zemí koronavirem, se podle Reuters virem SARS-CoV-2 nově nakazilo 37 724 lidí. Celkový počet potvrzených případů v druhé nejlidnatější zemi světa se přibližuje k 1,2 milionu. Poprvé v historii byla kvůli nebezpečí šíření nákazy zrušena tradiční hinduistická pouť do jeskynní svatyně Amarnáth v pohoří Himálaj, kam se každoročně vydávají tisíce lidí. Situaci v zemi také zhoršují záplavy vyvolané monzunovými dešti.

Rusko během uplynulého dne zaznamenalo 5862 nových případů nákazy koronavirem a 165 úmrtí souvisejících s covidem-19. Celkem úřady v nejrozlehlejší zemi světa s přibližně 146 miliony obyvatel od začátku pandemie registrují 789 190 infikovaných. Podle oficiálních údajů 12 745 z nich zemřelo.

Covid-19 v Evropě

Irská vláda ve středu uvedla, že zruší povinnou 14denní karanténu pro cestující z 15 evropských zemí, Česko mezi nimi ale například na rozdíl od Slovenska, baltských zemí, ale i Itálie není.

V Německu za poslední den přibylo 454 potvrzených případů koronavirové nákazy a pět úmrtí. Celkově už se virem SARS-CoV-2 v zemi podle oficiálních statistik infikovalo 202 799 lidí, 9095 osob z nich zemřelo.

Protesty v Izraeli. Protesty v Izraeli. | Reuters

V Izraeli se protestuje

V Izraeli demonstrovali lidé před vstupem do izraelského parlamentu proti premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a nadcházejícímu hlasování, které může rozšířit vládní pravomoci při zavádění protikoronavirových opatření.

Od květnového otevření ekonomiky začaly počty nově nakažených prudce narůstat a míra nezaměstnanosti stále převyšuje 20 procent, přičemž před pandemií to bylo 3,9 procenta. Netanjahuovi kritici tvrdí, že vláda neposkytla izraelským zaměstnancům dostatečnou podporu a nezajistila záruky statisícům živnostníků.

sekebo ( 22. července 2020 18:37 )

Pokud už i Kačer Donald Trupmeta pochopil, že to není rýmička a nasadil roušičku, tak by to mělo být na dobré cestě. Ale to jeho heslo "America first again" naplnil beze zbytku, tedy co se Covidu 19 týče

lunatic ( 22. července 2020 18:22 )

Zemřelo údajně přes 600 tisíc lidí a za 3 měsíce se narodilo cca 19 a čtvrt miliónu lidí - tohle teda není fér

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa