Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Koronavirus není jen „rýmička“. Zabíjí šestkrát více než chřipka, potvrdili vědci

Autor: ČTK - 
22. července 2020
07:16

Po šesti měsících od začátku pandemie odborníci hledají odpověď na jednu ze základních otázek týkajících se koronaviru: Jak je nemoc covid-19 vlastně smrtící? Vědci nejprve analyzovali údaje o šíření nákazy na výletních lodích a později průzkumy tisíců lidí v ohniscích covidu-19. Nyní provedli desítky studií, aby vypočítali úmrtnost nakažených s touto chorobou, napsal zpravodajský server The Wall Street Journal.

Tento výzkum, který započítal úmrtí z celkového počtu nakažených včetně nenahlášených případů, naznačuje, že covid-19 zabíjí asi 0,3 až 1,5 procenta nakažených lidí. Většina studií zpřesňuje tento podíl na 0,5 až jedno procento. To znamená, že z každých 1000 nakažených lidí pět až deset průměrně zemře.

Tento odhad naznačuje, že nový koronavirus je smrtelnější než běžná sezónní chřipka, ale není tak smrtící jako ebola a další nakažlivé nemoci, které se objevily v posledních letech. Koronavirus ale zabíjí více lidí než smrtelnější nemoci, částečně proto, že je nakažlivější.

„Nejde jen o to, jaká je úmrtnost mezi nakaženými. Jde také o to, jak nakažlivá daná choroba je - a covid-19 je velmi nakažlivý,“ řekl Eric Toner, lékař pohotovostní medicíny a vědec Střediska Johnse Hopkinse pro zdravotní bezpečnost, který studuje připravenost zdravotní péče na epidemie a nakažlivé choroby. „Právě kombinace úmrtnosti a nakažlivosti dělá z covidu-19 tak nebezpečnou chorobu,“ dodal.

Zdravotní úřady a vědci se snaží zjistit úmrtnost na covid-19, aby lépe pochopili rizika této nemoci, aby odhadli, kolik lidí na ni může zemřít, a zavedli nezbytná opatření k ochraně veřejného zdraví.

Nakažených bylo nejspíš víc než 14,7 milionu

Ovšem zjistit tento údaj je náročné, protože značný počet nakažených nemá žádné symptomy, nebo jen málo, případně vůbec nebyli testováni. Úmrtnost také souvisí s takovými faktory, jako je věk dotyčného a přístup ke zdravotnímu systému.

Virem SARS-CoV-2 se po celém světě nakazilo více než 14,7 miliónu lidí, z nichž více než 609.000 zemřelo - téměř čtvrtina v USA, jak vyplývá z údajů Univerzity Johnse Hopkinse. To znamená, že z potvrzených případů na světě zemřelo zhruba 4,2 procenta nakažených.

Procento úmrtí mezi potvrzenými případy nákazy je vyšší než procento úmrtí mezi celkovým počtem nakažených, protože mnoho mírnějších a asymptomatických případů covidu-19 se do statistik nedostane, uvádějí vědci.

Video  Prymula o rouškách, druhé vlně, cestování i o tom, proč nespí  - Blesk TV
Video se připravuje ...

V červnu oficiální činitelé amerických Středisek pro kontrolu a předcházení nemocí odhadli, že na začátku května na každý potvrzený případ covidu-19 připadlo zhruba deset nepotvrzených. „Opravdu těžký úkol představuje zjistit, kolik lidí bylo nakaženo,“ řekla Lucy Okellová z Královské univerzity v Londýně, která ve studii zveřejněné v březnu odhadla úmrtnost na covidu-19 v Číně na 0,66 procenta.

Aby získali údaje pro zjištění úmrtnosti, vezmou někteří vědci počet známých případů nákazy a obětí a pak odhadnou podíl nepodchycených nebo asymptomatických případů. Ovšem i v počtech obětí mohou chybět nezjištěné případy lidí, kteří zemřeli s covidem-19 - a také to musí vědci vzít v úvahu.

Kdo má protilátky, je stále nejasné

Jiní vědci zakládají své odhady na výsledcích testů protilátek, které zkoumají krev účastníků a zjišťují, zda byli nakaženi. Ale i údaje z testování protilátek mají své nedostatky, protože se vědci stále ještě snaží pochopit imunitní reakci na virus.

„Říci, že někdy budeme mít jeden absolutně pravdivý odhad, je chybné. Můžeme získat představu o celkovém trendu, ale musíme mít na paměti, že se může měnit a kolísat,“ řekla Lea Meroneová, lékařka a zdravotní ekonomka australské Univerzity Jamese Cooka. „Vše závisí na kontextu.“

Úmrtnost se liší - a často výrazně - v závislosti na takových faktorech, jako je věk, pohlaví a zdravotní stav. Přístup ke zdravotní péči a její kvalita také mohou hrát roli.

Lepší léčba v budoucnu by mohla úmrtnost snížit, ale přetížený nemocniční systém ji může naopak zvýšit, uvedl Gideon Meyerowitz-Katz, epidemiolog Univerzity ve Wollongongu.

Poměr úmrtnosti kolem 0,6 procenta je šestkrát vyšší, než 0,1 procento u běžné sezónní chřipky. Nemoci, jako je SARS, MERS či ebola, jsou mnohem smrtelnější - úmrtnost na ně dosahuje zhruba deset až 50 procent. Na tyto nemoci ale zemřelo mnohem méně lidí než na covid-19, protože nejsou ani zdaleka tak nakažlivé nebo rozšířené; na SARS zemřelo 774 lidí, na MERS 858 a ebole podlehlo více než 11.300 lidí.

Video  Vojtěch, Šmucler, Roháčová i Zima v debatě o koronaviru: Co nás čeká na podzim?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

krapotkin ( 22. července 2020 11:23 )

Vědci vždycky se zpožděním potvrzují, co vládnoucí xindl potřebuje.

zirioges ( 22. července 2020 10:48 )

+ 6x více než chřipka je nesmysl šířící se bulvárním tiskem a volby se blíží....

frantacizek ( 22. července 2020 10:08 )

než chřipka a u té infekčnosti. Pokud se jakákoliv taková nemoc takhle rychle šíří, je pravděpodobnější, že si najde oslabeného jedince, v tom má ta chřipka "nevýhodu", ale nijak ji to přitom jinak nestaví za ten covid, to by nám každý rok na ni neumíralo skoro 3tis lidí..

frantacizek ( 22. července 2020 10:03 )

ČÍSELNĚ smrtelnější, ne fakticky..

frantacizek ( 22. července 2020 10:03 )

přesně tak, píšete to v článku, chtěl jsem tím argumentovat, ale máte to tam. Covid je smrtelnější než chřipka právě a protože je silně infekční. Jinak neznám člověka, který chytil chřipku, abych to na něm nepoznal.. což u Covidu takové případy jsou. to by vám mělo odpovědět na celou tuhle záležitost i bez výzkumů, které jsou myslím v téhle oblasti silně zavádějící, pač už jen Itálie, Španělsko, USA, Brazílie ten výzkum musí šeredně zkreslovat, pač v těchto státech situaci nezvládli hned na počátku a kdo ví, kolik životů by se zachránilo, mít dostatek lůžek s plicními přístroji..tohle jsou prostě zbytečná data, jsou to velice podobné nemoci, chřipky bych se bál pořád více, protože zabíjí ve všech věkových skupinách a není možné říci, kdo je vlastně chráněn. U covidu už víme, že je to rasista a je fixován na obezitu..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa