Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Indonésii udeřila mutace koronaviru. Je desetkrát nakažlivější, ale ne tak smrtící

Autor: Darina Jíchová - 
5. září 2020
22:46

Mutace koronaviru známá jako typ D614G je podle odborníků desetkrát nakažlivější než klasický koronavirus způsobující nemoc covid-19. Vědci zároveň ale uklidňují, že tento druh viru není tak smrtící. D614G byl objeven v Indonésii, kam v posledních dnech dorazila druhá vlna koronaviru, země zaznamenala 2858 nových případů za jediný den, informoval list Daily Mail.

Mutace D614G byla poprvé objevena už v únoru, vědci Světové zdravotnické organizace (WHO) ji našli v jednom z genomů odebraných vzorků. Zástupkyně ředitele indonéského ústavu molekulární biologie Eijkman Institute Herawati Sudoyová vysvětlila, že tento typ je „sice více nakažlivý, ale není tak smrtící“, domnívá se, že se jedná o „mírný koronavirus“. Mutace se šířila Evropou i oběma Amerikami.

Koronavirus v Indonésii. Přestože mutace není tak smrtelná, nadále v zemi stoupá i počet obětí. Koronavirus v Indonésii. Přestože mutace není tak smrtelná, nadále v zemi stoupá i počet obětí. | Reuters

Epidemiolog: Vymklo se to kontrole

Nyní D614G zuří naplno v Indonésii, Sudoyová uvedla, že je nutné provést důkladné studie toho, zda tato mutace stojí za srpnovou vlnou koronaviru, které v současně době čelí mnoho světových států. Indonésie v sobotu a v neděli zaznamenala například přes 5 tisíc nových případů, celkem je v zemi více než 174 tisíc nakažených, počet mrtvých vzrostl o 82 na 7417 obětí.

Stejný typ viru zasáhl také Malajsii a Singapur. Šéf malajského resortu zdravotnictví Núr Hišám Abdulláh potvrdil vysokou infekčnost mutace D614G. Jeho singapurský kolega Paul Tambyah dodal, že mutace má na svědomí snížení úmrtnosti na covid-19. „Musíme se mít na pozoru. Pokud se virus bude dál šířit, do konce roku můžeme mít přes půl milionu nakažených,“ varoval indonéský epidemiolog Syahrizal Syarif.

„Situace je víc než závažná. Přenos nemoci se vymkl kontrole. Denní počet nakažených je pravděpodobně ještě vyšší, přesné číslo bychom znali, kdyby laboratoře byly schopné provést více testů,“ objasnil Syarif. Metropole Jakarta například v sobotu ohlásila rekordní nárůst o více než tisíc pacientů. Vláda se domnívá, že na vině je zvýšená mobilita obyvatelstva spojená s oslavami nezávislosti.

Ministerstvo: Buďte doma, venku noste roušky

„Je nutné zvýšit povědomí o koronaviru a kolektivní snahu s ním bojovat, musí to přijít jak od vlády, tak od lidí, musíme si být vědomi nárůstu nakažených,“ uvedla Dwi Oktaviaová, pracovnice ministerstva zdravotnictví. Zároveň vyzvala Indonésany, aby zůstávali doma a pokud už musí jít ven, aby nosili roušky.

frantacizek ( 6. září 2020 11:38 )

o tom jsem tady psal před pár týdny, ten mutovaný virus je už součástí výzkumů delší dobu..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa