Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Budou netopýři šířit koronavirus? V Thajsku je to lahůdka, vědci prozkoumají 300 zvířat

Autor: ČTK - 
14. června 2020
12:35

Výzkumníci v Thajsku začali shromažďovat vzorky vrápenců, jednoho z druhů netopýrů, kvůli jejich testování na nový koronavirus. Vedou je k tomu obavy, že tito netopýři mohou představovat hrozbu pro místní obyvatelstvo, oznámila thajská vláda.

Během tří dnů chtějí badatelé nashromáždit 300 netopýrů z jeskyně v provincii Ťantchaburí na jihovýchodě země. Vědci jsou znepokojeni, že vesničanům v dané oblasti může hrozit nebezpečí nákazy koronavirem způsobujícím nemoc covid-19.

Obyvatelé regionu jsou totiž známi konzumací netopýrů. Po testech budou letouni zase vypuštěni na svobodu, informovala agentura Reuters. Výzkumníci z ministerstva pro národní parky spolu s kolegy z nemocnice a univerzity vstoupili do jeskyně ve čtvrtek večer a následující den z ní vynesli vzorky krve, slin a výkalů netopýrů.

Netopýři jsou podezřelí už od začátku

Původ nového koronaviru je předmětem diskuse od doby, kdy se koncem minulého roku objevil v Číně. Světová zdravotnická organizace v dubnu uvedla, že všechny dostupné důkazy ukazují na netopýry v Číně jako na původce nového koronaviru, není ale jasné, jak virus překonal druhovou bariéru a přenesl se na lidi.

Podle šéfa thajského výzkumného týmu jsou důvodem k testování vrápenců zprávy z Číny, že koronavirus SARS-CoV-2, vyvolávající nemoc covid-19, je podobný viru zjištěnému právě u vrápenců.

Thajsko bylo první zemí mimo Čínu, která zaznamenala případ nákazy novým koronavirem. Dosud je tam registrováno 3 134 nakažených a 58 úmrtí s covidem-19.

mak ( 14. června 2020 17:33 )

Proc by ho siril,kdyz ho nikdy nemel? 😂
Ale možná zkusi do tech netopejru ten C19 zavlect a pokusit se z toho vyzout tu laborku 🙄

Jirik-ta ( 14. června 2020 13:27 )

Covid-19 má úzkou specializaci na lidské plicní buňky. Co by dělal u netopejra, když se do buňky netopejra nedostane.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa