Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Blatný promluvil o očkování v Česku: Vakcíny v nemocnicích i ordinacích, pořadí určí manuál

Autor: ČTK - 
29. listopadu 2020
12:14

Očkování proti covidu jednou z vakcín, která má náročnější skladování, bude hromadné. Větší skupiny by se mohly nechat naočkovat ve státních nemocnicích. Praktičtí lékaři použijí jinou látku, kterou není nutné uchovávat ve speciálních podmínkách. Řekl to v neděli ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Nepředpokládá, že by si lidé mohli vybírat, kterou z vakcín se chtějí nechat očkovat. Jako první by očkování měli dostat pacienti s určitými nemocemi, senioři a zdravotníci z krizového provozu.

Ministr zmínil dvě vakcíny. Jedna z nich se dá distribuovat za běžných podmínek, druhá potřebuje speciální chladové podmínky. Ty zajistí dodavatel. Látka by se měla využít při hromadném očkování, a to třeba skupin zdravotníků. Mohly by ho mít na starost nemocnice, které spadají pod ministerstvo zdravotnictví, popsal Blatný. Druhou látkou by očkovali praktici. Podle ministra se na to už začínají připravovat.

Zjednodušující je to, že v prvních měsících nepřijdou miliony dávek, ale desítky, možná stovky tisíc,“ uvedl Blatný. Podle něj manuál určí, kdo první látku dostane. Měli by to být pacienti s určitými onemocněními, u kterých hrozí horší průběh covidu, ale i starší lidé a zdravotníci. „Úplně nejdřív jsou to závažně nemocní, zejména staří lidé. A zdravotníci, kteří zajišťují krizovou péči,“ řekl Blatný. Následovat by měli ostatní zdravotníci, praktici. Ministr zmínil pak také učitele.

Podle Blatného je podstatné, aby očkovací látky byly srovnatelné. Lidem by tak mělo být lhostejné, jakou vakcínu dostanou, míní ministr. „Nepředpokládám, že bude možno, aby si každý vybral, kterou vakcínu chce. Neumím si představit, na základě čeho by si vybíral. U lékaře si také nemůžete vybrat lék. Dostanete ten, který je potřeba, který je adekvátní,“ dodal Blatný.

Video  Vakcína proti covidu u nás bude začátkem příštího roku. „Očkování vyjde zhruba na čtyři sta korun,“ říká Dvořáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

BoziMilda ( 2. prosince 2020 19:55 )

Kdo se nechá očkovat narychlo spíchnutým utrejchem je riskující. Velmi riskující. Já se nechám očkovat až za dva roky, až to vychytaj a nedočkavce potají odškodní nějakým směšným držhubným. Stejně nejradši sedím doma na pozadí, takže je mi jedno, že mě nepustí na palubu nějakého nízkonákladového létajícího dobytčáku.

gemino ( 29. listopadu 2020 23:54 )

..ale hodně něco jiného. Je to genetické inženýrství na změnu lidské DNA. Nikdy nevyzkoušená na lidech. Není to mikroskopické množství víru, na který se jeho naočkováním zaktivuje vlastní imunitní systém, jenž se tak naučí odolat případnému napadení očkovaným virem. Toto změní lidský genom. A nikdo nezná následky. Navíc, podle zdrojů a příbalového letáku tato vakcína obsahuje fragmenty tkání potraceného 14 denního lidského plodu. Máte chuť? Tak jen do toho...

gemino ( 29. listopadu 2020 23:45 )

Klidně se nechejte. Tato "vakcína" je

hejhej ( 29. listopadu 2020 21:55 )

viho: Vakcíně nevěřím, očkovat se nedám !!!!!

viho ( 29. listopadu 2020 21:15 )

Vakcína na COVID bude asi největší farmaceutický experiment v dějinách lidstva. Pokud lékaři nechtějí povolit volbu vakcíny, zřejmě budou mít od farmaceutických společností předepsáno, na kom se má každá z nich zkoušet, aby se ověřily její možné reakce u různě indikovaných pacientů. Možná za tyhle studie budou lékaři dostávat i nějaké všimné od farmaceutických firem. Věřil bych i konspirační teorii, že šíření koronaviru někdo spustil či podporuje úmyslně, aby se zaplatil vývoj nových technologií jako je mRNA vakcína. Ta totiž představuje i značný etický problém, protože do těla vpravuje látku, která nutí tělo produkovat cizí látky, se kterými pak imunitní systém bojuje. Za normálních okolností by byl asi problém něco takového testovat. Ale pod hrozbou omezení života ze strany vlád se všude hlásí spousta dobrovolníků, a to byl asi něčí úmysl. Asi jen pár zasvěcených bude vědět, co do té vakcíny farmaceutické firmy namíchaly, a co se vlastně na lidech zkouší. Technologie mRNA totiž může být i vysoce účinnou biologickou zbraní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa