Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slávek dvakrát objel svět a radil Čechům, jak na levnou dovolenou. Teď čeká, až se mu vrátí živobytí

Autor: Nikola Forejtová - 
29. listopadu 2020
06:00

Koronakrize zasahuje do životů drtivé většiny Čechů, řadu připravila i o  živobytí. Slávek (33) se těšil, až bude moci začít prodávat svou knihu a až se podělí o své zážitky a rady ohledně levného cestování. Sám prožil na cestách devět let svého života. Nyní je ale doma a čeká, až se otevřou knihkupectví a znovu bude moci začít alespoň s přednáškami. 

Češi v napětí očekávají, jak se vyvrbí epidemiologická situace a zdali se konečně od pondělí budeme moci podívat do obchodů, zaplavat si či si zajít ke kadeřníkovi. Vláda totiž rozhodne, zdali se ČR překlopí do mírnějšího třetího stupně modelu rozvolňování a opatření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). 

„PES“ na třetím stupni by povolil otevřít řadu provozoven, ačkoliv s přetrvávajícími opatřeními, jako je povinný rozestup, 15 metrů čtverečních provozní plochy na člověka a samozřejmě s povinností nosit ochranu nosu a úst. 

V očekávání jsou především samotní obchodníci a drobní podnikatelé, ale i spisovatelé. Mezi nimi je i Slávek Král (33), který už řadu měsíců přichází o živobytí. „Já pořádám cestovatelský festival a objíždím ČR s přednáškami. Teď je ale vše zrušené a už dvakrát jsem musel své akce přesouvat,“ svěřil se Blesk Zprávám.  

Devět let cestování a pyramida z knih

Slávek patří mezi obyčejné Čechy, kteří se snaží protloukat životem s optimismem a s tím, co ho baví.Po vysoké škole jsem se rozhodl cestovat. Byl jsem půl roku v Turecku, následně jsem uskutečnil dvakrát cestu kolem světa. Byl jsem například půl roku v Africe, v Austrálii, ale i rok na Novém Zélandu,“ popisuje s tím, že takto strávil téměř 9 let života. 

Své zážitky, ale i rady jak co nejlevněji poznat svět, se rozhodl sepsat do knihy, na které pracoval řadu let. Když se natěšený na budoucnost vrátil do Česka, čekala jej rána. Pár měsíců po jeho příjezdu se objevila koronakrize. „Na jednu stranu jsem měl čas knihu v klidu dopsat,“ odtušil Slávek. „Teď je to ale dva týdny od vydání a já mám 500 výtisků doma, protože mi bylo řečeno, že nyní je vše zavřené. Tak jsem z knih aspoň udělal pyramidu,“ dodal. 

Právě knihkupectví by měla společně s dalšími provozovnami ve třetím stupni otevířt, ušlý zisk se ale Slávkovi jen tak nevrátí. Stejně tak i ztracený čas. „Já jsem optimista, takže si myslím, že nás tato krize posune. Samozřejmě jsem ale měl plány. Chystal jsem se například do Banátu (česká oblast v Rumunsku, pozn.red.),“ řekl Blesk Zprávám. 

Slávek Král procestoval celý svět. Na řadě míst pomáhal. Kvůli krizi ale přišel o část svého živobytí Slávek Král procestoval celý svět. Na řadě míst pomáhal. Kvůli krizi ale přišel o část svého živobytí | Archiv Slávka

Zážitky s miliardářem i otřesné zkušenosti s malárií 

Slávek má s cestováním formou low cost nyní smůlu. Státy napříč světem se obávají nákazy a téměř všude je nutný po příjezdu i při odjezdu negativní test na onemocnění covid-19. „Chtěl jsem připravovat druhou knihu. Tentokrát o cestování se psem. Moje fenka totiž procestovala za poslední dva roky 27 států. Chtěli ji, stejně jako mě, zapsat do české Knihy rekordů, ale řekl jsem jim, ať počkají, až toho nacestuje víc,“ dodal.

I přesto, že nyní Slávek tratí a jeho současnou náplní je práce na zahradě u rodičů, zůstanou mu alespoň vzpomínky. „Sepsal jsem 172 krátkých příběhů a vysvětluji i pojmy související s cestováním (...) Potkal jsem třeba miliardáře v Keni, který mě vzal do luxusní restaurace, žil jsem na Vánoce týden u jedné rodiny, ale zažil jsem i nákazu malárií,“ popisuje závěrem. 

Slávek není jediným, kterým koronavirus sáhnul do živobytí. Od března do konce října se zvedla nezaměstnanost ze 3,0 na 3,7 procenta. V evidenci Úřadů práce přibylo 85.000 lidí. A to se bavíme jen o obyčejných Češích. Další tisíce lidí spadají do kategorie, jako je Slávek, nebo jsou osoby samostatně výdelečné činné. 

Video  „Třetí vlna může přijít už před Vánoci. S vakcínou blázinec skončí,“ míní parazitolog Flegr  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa