Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Zapomeňte na Antarktidu. Tučňáci pocházejí z Austrálie a Nového Zélandu, zjistili vědci

Autor: sova - 
22. srpna 2020
19:27

Šokující výsledek má studie amerických vědců z Kalifornské univerzity v Berkeley. Podle ní tučňáci nepocházejí z Antarktidy, jak se roky věřilo. Nejprve se údajně měli vyvinout v Austrálii a na Novém Zélandu. Výzkum analyzoval vzorky krve a tkání z 18 různých druhů tučňáků. Tuto genomickou informaci vědci poté použili, aby se ohlédli zpět v čase a sledovali pohyb a diverzifikaci tučňáků po celá tisíciletí. Informovala o tom americká stanice CNN.

„Naše výsledky naznačují, že skupina tučňáků královských vznikla v období miocénu (epoše staré 23 až 5,3 milionů let) na Novém Zélandu a v Austrálii, nikoli v Antarktidě, jak se dříve myslelo,“ uvedla studie zveřejněná v pondělí ve sborníku americké Národní akademie věd.

Tučňáci nejprve obsadili mírné pásmo a poté směřovali do studených antarktických vod,“ píší dále vědci a uvádějí tak na pravou míru, že tučňáci pocházejí z Austrálie a Nového Zélandu z doby zhruba před 22 miliony let. Předci tučňáka královského a tučňáka císařského se pak oddělili a přestěhovali do antarktických vod, které slibovaly bohatou zásobárnu potravy.

„Králové“ a „císaři“ jsou blízcí příbuzní

Tučňák královský dodnes hnízdí převážně na ostrově Macquarie, jihozápadně od Nového Zélandu. V novodobých dějinách byl ale vědci spatřen i na novozélandských březích a částech Austrálie nebo Antarktidy.

Tato zjištění také podporují teorii, že tučňáci královští a „císaři“ jsou sesterskými druhy, na rozdíl od všech ostatních druhů stejného rodu. To je přitom jen další kousek do dlouho nejisté skládačky, podotýkají vědci.

Na konci studie však od přírodovědců a dalších expertů, kteří se na studii podíleli, zaznívá i temné varování: „Je třeba zdůraznit, že tučňákům trvalo miliony let, než mohli obydlet tak různorodá stanoviště, jakých dodnes dosáhli. S mírou, jakou se oceány oteplují dnes, se ale tučňáci nebudou moci přizpůsobit dostatečně rychle, aby udrželi krok s měnícím se klimatem.

frantacizek ( 22. srpna 2020 21:58 )

a já že pochází tady od nás ze šumavské Kvildy, která je ještě v mírném pásmu. kousek na jihovýchod už máme v tom subtropickém zase klokany okolo dálnic

Zobrazit celou diskusi