Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Statisíce mušlí se uvařily zaživa. Smrtící jim byla vlna veder na Novém Zélandu

Autor: tsv - 
18. února 2020
12:50

Mušle na pobřeží novozélandského Northlandu byly kvůli odlivům v průběhu dne, ke kterým začalo docházet kvůli extrémním teplotám, vystaveny slunečnímu záření v době jeho největší intenzity. Několikahodinový pobyt na slunci vyústil v jejich doslovné uvaření zaživa. K podobným tragédiím bude podle odborníků docházet čím dál tím častěji, informoval server The Guardian.

Doktor Andrew Jeffs, jeden z předních oceánografů Nového Zélandu, tvrdí, že podmínky pro podmořský život se budou kvůli postupné klimatické přeměně zhoršovat a že téměř není možné podmínky tvorů z pozice člověka jakkoli zjednodušit.

Northland za poslední necelé dva měsíce zbořil rekordy, déšť místní obyvatelé neviděli více než čtyřicet dní. Extrémní sucho a horko ztěžují život nejen vodním, ale i suchozemským tvorům. Změny v prostředí mušlí vědci pozorují již několik dekád, podle Jeffse ale nyní bude situace gradovat mnohem rychleji a intenzivněji.

Mořští tvorové jsou pro novozélandské přímořské prostředí jedni z nejdůležitějších a jejich vyhynutí by místní podmínky radikálně změnilo. Lidé jsou nyní vyzýváni, aby postihnuté mušle nesbírali a nejedli.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi