Video
Video se připravuje ...

Spider-Man: Miles Morales - trailer Marvel Entertainment

Konec rýmů a šprýmů, po povedeném Spider-Manovi, který zaznamenal před dvěma lety obrovský úspěch na PlayStationu 4, je tu spin-off pro PlayStation 5, který je věnován superhrdinovi nové generace. Není jím nikdo jiný než sympatický Miles Morales, se kterým jsme se setkali už v předešlém díle. Tento afroamerický a portorický míšenec byl taktéž kousnut geneticky vylepšeným pavoukem, který mu dal dokonce více schopností, než kterými oplývá známější Spider-Man Peter Parker.

Miles Morales je skvělý superhrdina

Miles Morales je postava, kterou mám velmi rád. Získal si mě nejenom v komiksech, ale zejména v geniálním oscarovém animovaném snímku Spider-Man: Paralelní světy (Spider-Man: Into the Spider-Verse). I v nejnovější videohře, kde jeho tvář i hlas patří Nadjimu Jeterovi, je skvělý. Není to totiž ještě žádný ostřílený superhrdina, ale teprve začátečník, který dělá chyby a je velmi lidský. Je těžké si ho nezamilovat. Jeho silný charakter utáhne i naprosto tuctový příběh plný klišé.

Spider-Man: Miles Morales pro PlayStation 5
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Ve zkratce story vypráví o tom, jak Peter Parker odjel se svou láskou MJ na dovolenou do Evropy a přenechává mu na starost celý New York. Samozřejmě netrvá dlouho a ve Velkém jablku propukne nový konflikt. Po krku si jde teroristická organizace The Underground a nadnárodní korporát Roxxon Energy Corporation. Naštěstí je tu ráno ochránce zákona Miles Morales. I když mě příběh ničím nepřekvapil, má dobré postavy i dialogy. Anglický dabing je profesionální stejně jako české titulky.

Superhrdinská akce se vším všudy

Co se herního hlediska týče, je to opět klasická superhrdinská akce se vším všudy. Hratelnost je téměř stejná jako minule, takže pokud hledáte revoluční zážitek, budete zklamáni. Já však zklamán nebyl ani náhodou, protože jsem dostal, co jsem čekal, a i něco málo navíc. Akorát ty quick time eventy si mohli tvůrci odpustit. Jsou už přežité. Těšit se můžete opět na vtahující houpání se po vystřelených pavučinách skrz naskrz New Yorkem, souboje s padouchy, s nimiž si poradíte, i když budou v početné převaze, a plnění mnoha úkolů.

Spider-Man: Miles Morales pro PlayStation 5
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Po ruce máte totiž aplikaci Můj dobrý soused Spider-Man, v níž Newyorčané prosí o pomoc. Miles tak bude likvidovat nepřátelskou základnu a poté zase hledat ztracenou kočku. Nechybí celá řada vedlejších aktivit jako hledání skrýší The Underground, v nichž najdete součástky pro novou výbavu. Pátrat budete i po časových schránkách, které jste dávno schovali s kamarádkou. Z nepovinných úkolů mě ale bavilo nejvíce samplování beatů ze zvuků ulic v zamrzlém New Yorku během vánoční sezóny.

Více schopností, než má Peter Parker

Spider-Man: Miles Morales se ostatně pyšní velmi chytlavým soundtrackem, na němž uslyšíte parádní trap a hip-hop. Během úspěšného hraní budete získávat dovednostní body, které pak proměníte za nové bojové, bioelektrické a maskovací schopnosti. Cože? ptáte se možná, pokud neznáte Milese pořádně. Jak jsem již zmínil, má oproti Peteru Parkerovi pár speciálních schopností navíc. Takže má pavoučí smysl, umí vystřelovat pavučiny, lézt po zdech a k tomu metá bioelektrické blesky.

Spider-Man: Miles Morales pro PlayStation 5
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Těmi dokáže zranit protivníky i napájet elektrická zařízení. Druhou odlišnou schopností je dočasná neviditelnost, která se hodí pro kradmý postup. Ten je proto v Spider-Man: Miles Morales mnohem propracovanější než v předchozím díle. Chvílemi se z protagonisty stává hotový Solid Snake. Postupem času získáte také řadu nových obleků, z nichž mají některé hodně hustý a stylový design. Jeden z nich je dokonce vytvořen právě podle Milesovy podoby ve filmu Spider-Man: Paralelní světy.

Spousta kostýmů v šatníku

Společně s každým novým kostýmem získáte i jeden speciální modifikátor schopností, který můžete umístit do jakéhokoliv obleku, který se vám zlíbí. Životnost hry se pohybuje kolem slušných 10 až 12 hodin, pokud budete hrát hlavní dějovou linku s několika vedlejšími úkoly. Pokud ale budete chtít splnit vše, přidejte si alespoň pět hodin navíc. Odemknout všechny obleky a schopnosti se navíc nedá na jedno hraní. Nechybí proto možnost nové hry +, kterou můžete rozehrát se vším, co jste získali.

Spider-Man: Miles Morales pro PlayStation 5
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Spider-Man: Miles Morales je titulem pro konzoli nové generace PlayStation 5 a je to na něm znát. Nahrávací časy ve hře prakticky neexistují. Úvodní obrazovka se nahraje za asi 9 sekund a samotná hra za další 3. Děkovat za to můžeme polovodičovému disku SSD, který se nachází v útrobách PS5. Využití ovladače DualSense je cítit, ale spíše nepatrně. Astro's Playroom jeho možnosti zúročil o poznání lépe. Grafická stránka je taktéž opravdový next-gen, mám k ní ale výhradu. Animace jsou plynulé včetně mimik obličejů, detaily na modelech postav jsou neskutečné a textury jsou vždy velmi ostré.

Buď, anebo

Samotný hráč si může vybrat ze dvou vizuálních nastavení. Mód věrnost nabízí 30 fps s 4K rozlišením a podporou ray-tracingu i dalších efektů. V tomto případě je New York neskutečně nádherný a kromě neuvěřitelných světelných efektů, jako např. západu slunce, nabízí realistické odrazy v oknech domů nebo loužích na chodnících. Pokud si zvolíte mód výkon, docílíte větší plynulosti díky 60 fps, ale musíte se spokojit s upscalingovým 4K rozlišením a vypnutým ray-tracingem. Hra je o poznání méně hezká.

Fotogalerie
77 fotografií

Na takováto A nebo B nastavení jsme byli zvyklí na PlayStationu 4, ale skutečně nešlo dosáhnout na PlayStation 5 60 fps v nativním 4K rozlišení se zapnutým ray-tracingem? Upřímně mě to docela štve a mrzí. Jinak nemám, co bych Spider-Man: Miles Morales vytkl. Osobně si myslím, že přesně takto má vypadat launchový titul. Takže pokud novou mašinku od Sony již vlastníte, s touto superhrdinskou pařbou nesáhnete vedle. A pokud ji ještě nemáte, nemusíte zoufat. V technicky horší verzi vyšla i pro PlayStation 4.

Hodnocení Blesk.cz: 82 %

Plusy:
Zábavná superhrdinská akce
Miles Morales je sympatický protagonista
Krásný New York plný aktivit
Extrémně krátké nahrávací časy
Grafika konzole nové generace
Chytlavý soundtrack
Takhle má vypadat launchový titul
 
Minusy:
Z herního hlediska nic revolučního
Absence ray-tracingu při 60 fps zamrzí
Quick time eventy jsou přežitek
 
Infobox
Datum vydání: 19. listopad 2020
Platforma: PlayStation 5, PlayStation 4
Cena: 1599 Kč
Výrobce: Insomniac Games
Vydavatel: Sony Interactive Entertainment
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ dabing + CZ titulky
Oficiální stránka hry