Video
Video se připravuje ...

Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 Activision

Co se týče skateboardingu, neexistuje lepší videoherní série než Tony Hawk’s Pro Skater. Na přelomu tisíciletí šlo o neuvěřitelný fenomén. Jenže po čtvrtém díle si tvůrci začali vymýšlet nesmysly. Ukázalo se, že otevřený svět není tím pravým ořechovým a kouzlo série se začalo pomalu vytrácet, až se z ní stala bez nadsázky fraška. Přinést hráčům zpět díly, kterými vše začalo, není úplně nový nápad. Už jsme tu měli remaster jedničky Tony Hawk’s Pro Skater HD.

Spíše remake než remaster

Novinka Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 je však spíše plnohodnotným remakem prvních dvou dílů. Hratelnost je vtahující a vyladěná. Přítomny jsou totiž prvky, které se objevily až v pozdějších dílech. Například už v jedničce lze provádět manual (jízda na dvou kolečkách), který se poprvé objevil až ve dvojce. Přítomný je i revert z trojky, s jehož pomocí lze spojovat triky na u-rampě v cenná komba. Ovládání je parádní, takže brzy budete metat ollie a grindovat zábradlí jako zamlada.

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Princip hry je jednoduchý a hratelnost návyková. Nejdříve si vyberete svého skateboardistu. Zpět je hodně borců ze staré party, kteří očividně zestárli, i noví jezdci a jezdkyně. Stvořit si také můžete vlastního skejťáka. Pak už si vyberete jeden ze skateparků, jejichž design je parádní, a jede se! Máte dvouminutový časový limit na to, abyste se předvedli a dostali ze sebe maximum. Dosáhnout musíte co nejvyššího skóre pomocí triků i plnit nejrůznější a často vynalézavé úkoly.

19 parádních skateparků

Některé jsou stejné pro všechny skateparky jako zmíněné skóre nebo sbírání písmenek SKATE. Další úkoly jako wallride přes zvonky, ničení specifických předmětů nebo provedení určitého triku na určeném místě jsou pak ojedinělé pro dané úrovně. Těch je ve hře celkově 19, jsou rozmanité a nacházejí se po celém světě. Pokud by vám to bylo málo, můžete si postavit vlastní skateparky v editoru a na síti je sdílet s ostatními hráči. Za úspěšné hraní získáte virtuální peníze a budete si moci koupit novou výbavu i oblečení.

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Za nasbírané dovedností body si pak zase vylepšíte dovednosti svého skejťáka. Nechybí ani multiplayer, a to jak v lokální splitscreen podobě, tak v online obdobě. Není nic zábavnějšího než si zahrát s kamarády. Zvláště, když jsou přítomny nejenom režimy, v nichž vyhraje hráč s nejvyšším skórem nebo ten, který udělá nejlepší kombo, ale i legendární mód graffiti. V něm je každá u-rampa, zábradlí nebo jiné místo, na kterém provedete trik posprejováno vaší barvou.

Multiplayer je skvělý, ale trhá se

Pokud ho chce soupeř přebarvit, musí na něm udělat trik s vyšším skóre. Je to neuvěřitelná zábava. Bohužel sužuje multiplayer jeden velký neduh. Hra se při něm viditelně trhá. Framerate se přitom zpomaluje jako při splitscreenu, tak online hře. To hodně zamrzí. Vizuálně obě hry samozřejmě prokoukly a s originály se nedají vůbec srovnávat. Viditelnost je maximální a nikde není žádná mlha, která maskovala malý výkon první generace konzolí PlayStation. Textury jsou ostřejší a animace propracovanější.

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Nechybí dokonce ani řada světelných efektů. Jenže stále je tu jedno velké jenže. Vizuálně je remake Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 stejně zastaralý. Spíše než jako hra pro PlayStation 4 vypadá jako titul pro PlayStation 3. A to je zklamání. Ozvučení je v pořádku, a co se soundtracku týče, ten je naprostou extratřídou! Původní díly nejsou proslulé jen díky své návykové hratelnosti, ale i kvůli chytlavému soundtracku především punkrockového a hip-hopového ražení. Zpět je většina známých tracků z prvních dvou dílů.

Geniální soundtrack

Na soundtracku tak uslyšíte umělce jako Rage Against The Machine, Papa Roach, Goldfinger nebo Powerman 5000. To však není vše. Soundtrack byl rozšířen o nové songy, které skvěle zapadají do jeho celkového soundu. Mezi nováčky na tracklistu uslyšíte třeba Machine Gun Kellyho nebo Billyho Talenta. Remake Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 je hrozně průhledný. Hraje na nostalgickou notu a naprosto mu to prochází. Ach ty sladké držkopády. Ale má i ambice zaujmout mladé hráče, kteří k nejlepšímu virtuálnímu skateboardingu dosud nepřičuchli.

Fotogalerie
30 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 78 %

Plusy:
Návyková a vyladěná hratelnost
Dva díly v jednom balení
Nostalgie vás pohltí
Skvěle designované skateparky
Multiplayer
Báječný soundtrack
 
Minusy:
Zastaralá grafika
Trhaný framerate při multiplayeru
 
Infobox
Datum vydání: 4. září 2020
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1099 Kč
Výrobce: Vicarious Visions a Beenox
Vydavatel: Activision
Distributor v ČR: ABC Data
Jazyk: AJ
Oficiální stánka hry