Video
Video se připravuje ...

Tekken 8 - trailer Bandai Namco Studios

Ti, co bojovky nehrají, často tvrdí, že v nich není žádný příběh a jde jen o bezduché mlácení. Takoví hráči evidentně nehráli sérii Tekken, která je na příběhu významně postavená. Ostatně drží prvenství v samotné Guinessově knize rekordů za nejdelší kontinuální příběh, který od prvního dílu se rozpíná celé tři dekády. V předchozí hře Tekken 7 zabil arcipadouch Kazuya Mishima svého nenáviděného otce Heihachiho Mishimu, který nebyl o nic větší charakter než on. Nyní dominuje světu pomocí ďábelského genu, který ho dokáže změnit v takřka neporazitelné rohaté monstrum.

Ďábelský gen

Jenže není jediný, kdo tuto mutaci zdědil. Stejnými schopnostmi k transformaci oplývá i jeho syn Jin Kazama, se kterým má stejně nenávistný vztah jako měl s otcem, než ho hodil do lávy v sopce. Jak vidíte, rodinné vztahy jsou v Tekkenu 8 komplikovanější než v Beverly Hills 90210, Melrose Place a Ordinaci v růžové zahradě dohromady. Pokud byste se v nich ztratili, pomohou videa rekapitulující příběhy předchozích dílů a dění v Tekkenovi celkově. Celkově tak není vůbec překvapením, že story režim The Dark Awakens je jedním z největších lákadel hry.

Je totiž propracovaný, baví, má filmové pojetí a jde o silného tahouna celé hry. Trvá kolem pěti hodin plných bitek rozprostřených přes 15 kapitol. Videosekvence v něm doplňuje i pár nemístných quick time eventů (mačkejte rychle tlačítka) nebo bitvy proti armádám robotů Jack-7 a Jack-8 ve stylu režimu Tekken Force, který v osmém díle chybí. Jde o boje à la beat ‘em up, tudíž se postavíte početné převaze. Tyto okamžiky zachycující bitevní vřavu jsou skvělým rozptýlením oproti zažitému receptu jeden na jednoho. Potěšila i možnost si během Turnaje krále železné pěsti vybrat zápasníka.

Sejmi fotra!

Jinak je hlavním hrdinou jednoznačně Jin Kazama, v jehož kůži budete bojovat nejčastěji. I když v minulosti v podstatě vyvolal třetí světovou válku, aby našel démonického Azazela – původního nositele ďábelského genu, je to nyní právě on, kdo dokáže zachránit svět před zlotřilým otcem Kazuyou. Nebude ale sám, pomohou mu v tom jeho přátelé, spolubojovníci, a dokonce i dřívější rivalové. Než se ale dostaneme k představení nových bojovníků, sluší se přiznat, že i když je story režim The Dark Awakens skvělý, na hollywoodsky propracované příběhové módy ze série Mortal Kombat však nemá.

Tekken 8 nabízí úctyhodných 32 zápasníků v základu, což je masivní číslo. Drtivou většinu z nich tvoří staří známí, z nich nás někteří provázejí již od prvního dílu. Tři z nich jsou nováčci. Azucena je tuctová MMA zápasnice z Peru, která bojuje v turnaji, aby propagovala rodinnou značku kávy. Tekken je sice šílená série, kde proti sobě bojují roboti, dinosauři a pandy, ale stejně je tento motiv k zúčastnění v boji naprosto debilní. Victor Chevalier je proti ní úplně jiná liga. Francouzský špion vedoucí fiktivní Organizaci spojených národů připomíná herce Vincenta Cassela.

Nováčci do masomlýnku 

Tento charismatický zápasník s šedivou kšticí ovládá boj na krátkou vzdálenost (CQC), k dispozici má i dron a meč. Posledním nováčkem je záhadná Reina, která bojuje stylem klanu Mishimových. Její původ je odhalen v samotném závěru. Ne, že by bylo nečekané, čí je příbuzný, ale stejně to potěšilo. Příběhový režim je prostě paráda. The Dark Awakens není ale ten jediný, který hra má. Jednotlivé postavy mají vlastní kapitoly, ale větší a zajímavější je mód Arcade Quest. V něm si zvolíte svého vlastního avatara, kterého zkrášlíte k obrazu svému. Možnosti jsou obrovské.

Cením si, že je Tekken 8 zpracován v LGTB pojetí. Váš avatar tak může stejně jako můj být mužsky vypadající postavička v dámských šatech. Na gendery se ve hře nehraje. A to je dobře. Arcade Quest je jinak zpracován jako turné po světových hernách. V každé z nich budete chodit za NPC postavami a vyzývat je k soubojům. Zároveň se budete učit základy boje a dostávat se nenásilně k tutoriálu, který vám vysvětlí všechny základy i pokročilejší techniky. Tutoriál celkově je přístupně zpracovaný, a přitom správně edukativní. Se svým avatarem zavítáte i do online heren.

Hodně povedený multiplayer

Tekken Fight Lounge je úžasné místo, kde se setkáte s avatary protihráčů i kamarádů a zažijete nejednu online bitvu. Online klání jsou v drtivém počtu případů stálá a bez lagů. Jenom počítejte, že pokud nejste zkušení v boji s živými protihráči, je nemalá šance, že dostanete na budku. Versus klání nechybí ani v lokální podobě, kterou osobně preferuji. Tekken 8 rozhodně netrpí nedostatkem režimů. Naopak je to jeho pravý hák neboli silná stránka. Pamětníky potěší ptákovina Tekken Ball, která se poprvé objevila ve třetím a nejslavnějším díle. Jde o násilnou verzi volejbalu, v níž se snažíte soupeře seřezat.

Na pláži k tomu v podání Tekken Ball slouží míč. Přítomen je v několika variantách, z nichž některé jsou silnější nebo mají specifické vlastnosti. Co se vzhledu zápasníků týče, můžete ho upravovat taktéž, mnohdy hodně bizarně. Nasadit na hlavu jim totiž lze někdy i dopravní kužel. K dispozici je i obchod, kde najdete oblečení bijců z minulých dílů. Tím nejdůležitějším u bojovky je pochopitelně soubojový systém. Ten byl u Tekkena vždy propracovaný, ale neodolný proti button-mashingu alias zběsilému mačkání tlačítek, kterým vás může při troše štěstí porazit i začátečník.

Největší novinkou je systém heat

Tento nešvar nezmizel, jinak prošel bojový systém u osmého dílu největšími změnami. Přiřazení každé končetiny zápasníka jednomu tlačítku je zpět. Jednoduchý blok tlačítkem zpět taktéž, stejně chyty a nespočet komb. Vrací se megasilný útok Rage Art v několika podobách, který je pro každého zápasníka specifický a připomíná mnohdy odpálení atomové bomby. Doplňuje ho nový Heat, který lze spustit manuálně i propojeným kombem. Díky němu se dostanete k super útokům, kombům, ale třeba úskokům. Pokud ho spustíte, lze si i doplnit zdraví. Heat je však stejně jako Rage Art zapotřebí načasovat. Heat se mi z počátku jako veteránovi série nezdál, ale rychle jsem si ho oblíbil.

Grafika běžící na Unreal Enginu 5 je fenomenální. Nikoho asi nepřekvapí, že zrovna osmý díl Tekkena je ten nejhezčí, když je jako první a zatím jediný určen pro konzole současné nejvýkonnější generace. Recenzovaná PlayStation 5 verze je vizuálně nádherná. Modely postav jsou neuvěřitelné a z jejich grimas jsou cítit emoce. Těmi je pochopitelně hlavně nenávist, která se v klanu Mishimových dědí po generace. Kazuyovo zdvižené obočí je synonymum arogance. Muskulatury některých zápasníků jsou až neskutečně nadnesené a nerealistické. To by museli steroidy i snídat. Veškeré boje přitom běží bleskurychle při 60 fps v rozlišení 4K.

Nutnost pro všechny příznivce bojovek

Soundtrack je taktéž na úžasné úrovni a kombinuje v sobě videoherní chiptune doprovázející v tracích další elektronické žánry a výsledek je uchu nesmírně líbivý. Navíc je možné si stejně jako v minulém díle přehrát soundtracky předchozích Tekkenů. Lze si je dokonce nastavit jako ty hlavní. Tohle je prostě jedna z nejlepších bojovek vůbec, a to i na poměry této ceněné série. Jestli si osmý díl zahrát, tak není vůbec otázka na místě. Je jasné, že tuhle významnou událost si žádný správný milovník mlátiček jeden na jednoho nesmí nechat ujít. Ale stejně si musím postěžovat, že miláček můj i fandů Eddy Gordo ohánějící se capoeirou je přítomný až jako DLC bojovník.

Fotogalerie
103 fotografií

Série Tekken přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 89 %

Plusy:
Přepracovaný, a ještě lepší bojový systém
Už v základu 32 zápasníků
Hned dva výborné příběhové režimy
Módů je celkově habaděj
Skvělý (online) multiplayer
Nádherná grafika
Chytlavý soundtrack
LGBT pojetí
 
 
Minusy:
Boj není stále odolný vůči button mashingu.
Eddy Gordo je až jako stahovatelný bojovník.
 
Infobox
Datum vydání: 26. leden 2024
Platformy: PlayStation 5 (recenzováno), Xbox Series X/S, PC
Cena: 999 až 1899 Kč
Výrobce: Bandai Namco Studios a Arika
Vydavatel: Bandai Namco Entertainment 
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka