Od vydání povedeného SoulCaliburu V uběhlo už téměř 7 let, což je pořádně dlouhá doba. Fanoušci se ale nakonec pokračování historické bojovky dočkali. Stálo to čekání za to? Ano, SoulCalibur VI je povedená mlátička. Odehrává se v 16. století, a co se příběhu týče, slouží jako lehký reboot. Převypravuje totiž události stařičkého SoulCaliburu z Dreamcastu po svém.

Z herního hlediska staví hra na pevných základech vybojovaných předchozími díly. SoulCalibur VI je pekelně rychlá bojovka, v níž vás čeká spousta hodně svižných klání. Bojuje se v ní se zbraněmi a nikdy jinak, což je věc, do které se mnoho konkurenčních mlátiček nepustilo. Tyče vykrývají meče, štíty zase nunčaky a nechybí ani ataky obří sekyrou. Zbraně jsou rozmanité a zajímavé.

Bojovka SoulCalibur VI pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hra je okamžitě přístupná každému, naučit se základní útoky a komba je snadné. Přitom je bojový systém velmi komplexní, a pokud se budete chtít naučit složitější a pokročilejší chvaty svých oblíbených bojovníků, nějaký čas s jeho zkoumáním rozhodně strávíte. Nechybí ani známé nabíjecí superútoky jako Critical Edge nebo Soul Charge. První jmenovaný pak přináší po použití handicapy.

Velkou novinkou je Reversal Edge, což je spuštění zpomaleného času, v němž můžete odrazit nebo se vyhnout protivníkovým výpadům. Jde o efektivní a zajímavý prvek, který může změnit tempo a vývoj bitvy. Ve hře je v základu celkem 20 bojovníků. 17 je známých z minulých dílů a nechybí mezi nimi Mitsurugi, Sophitia, Siegfried nebo Yoshimitsu, který si do SoulCaliburu pravidelně odskakuje ze série Tekken.

Bojovka SoulCalibur VI pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Tři nováčci jsou rozhodně zajímaví. Zlý čaroděj Azwel se bije s magickými rukavicemi, kterými vyvolává nejrůznější zbraně. Zamračený Grøh se ohání tyčí, kterou je možné rozdělit na dva menší meče. Nejzajímavější novou postavou je hostující Geralt z Rivie, kterého si hráči zamilovali díky povedenému RPG Zaklínač III: Divoký hon. Geralt bojuje mečem, ale ovládá i několik kouzel.

Další postavy samozřejmě přibývají a přibývat i budou díky DLC. Ať už si o tom myslíte cokoliv. Hodně zajímavá je androidka 2B z geniálního postapokalyptického RPG NieR: Automata. Režimů je habaděj. Nechybí klasická arkáda, trénink ani online klání. Hraní po síti je zpracováno klasicky bez kdovíjakých nesmyslů a funguje v pořádku. Lokální souboje pro dva hráče jsou samozřejmostí.

Bojovka SoulCalibur VI pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Za vyzdvihnutí stojí zejména dva příběhové režimy. Hned dva a zrovna v bojovce? To rozhodně není běžné ani časté. První se jmenuje Libra of Souls a po vzoru jiných režimů v sérii se v něm pohybujete na mapě, kde se utkáváte s protivníky. Čeká vás obrovská porce příběhu, bohužel vyprávěného téměř výhradně texty. A to je hrozná nuda. I když dojde na rozhodování mezi dobrem a zlem, budete se nudit.

Jinak jde o zajímavý režim, v němž si po vzoru RPG zlepšujete vámi vytvořenou postavu, zvyšujete její levely a vybavujete ji silnějšími zbraněmi. Jen škoda, že postrádá větší rozmanitost. Ani najímání žoldáků a posílání je do boje ho moc neobzvláštňuje. Soul Chronicles je pak klasickým story módem známým z ostatních bojovek, v němž se všichni semelou a hráči mohou sledovat události z pohledu různých bojovníků.

Fotogalerie
58 fotografií

I v něm je ale až příliš keců a textů. Nepamatuji si, kdy naposledy jsem přeskakoval obdobné sekvence s takovým znuděním. SoulCalibur VI je vážně povedená bojovka a doufám, že na další díl nebudeme čekat tak dlouho. Má spád, pobaví jednoho hráče spoustou obsahu a multiplayer je také dobrý. Vypíchnout musím i vážně krásnou grafiku. Jen těch textů by v něm mohlo být méně, přece jenom je to bojovka, ve které jde primárně o mlácení.

Hodnocení Blesk.cz: 80 %

Plusy:
Ihned srozumitelný, přitom komplexní bojový systém
Zápasy jsou ultrarychlé
Spousta obsahu – hned dva příběhové režimy
Krásná grafika
Atraktivní postavy včetně Geralta z Rivie

Minusy:
Šíleně moc textů a rozhovorů, které nudí
Někdy by se hodilo více rozmanitosti

Infobox
Datum vydání: 19. říjen 2018
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1599 Kč (konzole), 1299 Kč (PC)
Výrobce: Project Soul/Bandai Namco Studios
Vydavatel: Bandai Namco Entertaiment
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ