Tekken 7 je propracovanou bojovkou do morku kostí. Nabízí stejně tak obsáhlý příběh, který fandové letité série tolik milují. Tentokrát není vyprávěn v arkádovém režimu, ale stojí separátně bokem. Vyprávěn je očima zvídavého žurnalisty a obsahuje větší porci samotné story i více renderovaných videosekvencí. Některé z nich jste již viděli, jelikož se příběh přítomné Mishima ságy odehrává během dílů 4 až 7, ale prožijete na vlastní události, které se odehrály ještě před prvním dílem. Vyprávěny jsou z pohledu zvídavého žurnalisty.

Jde o souboj hlavního hrdiny Heihachiho, který se postavil své ženě Kazumi, zabil ji a následně zbil vlastního syna kvůli ďábelským genům a hodil ho do sopky. Jenže Kazuya přežil a dal se na dráhu pomsty. A dál už to známe. Příběhový režim je vážně povedený a hodně obsáhlý. V Mishima sáze si dokonce zabojujete proti převaze, ať už to bude nápor vojáků Tekken Force, nebo řada robotů Jack-4 a Jack-6. A věřte nebo ne, dokonce si zastřílíte ze samopalu.

Kazuya se jako dítě postavil Heihachimu.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hra za malého Kazuyu, hromadné bitky, Jackové ze starších dílů a zábavná videa dělají z Mishima ságy zážitek. Lehce tak přehlédnete, že kvalita některých videí je horší než u jiných. Škoda ale, že zatímco konfliktu famílie Mishimů je věnováno 15 kapitol, ostatní zápasníci mají jenom úvodní text, jeden souboj a závěrečné video. To je setsakra málo. I jejich příběhy vždy stály za to a je škoda, že zde není věnován ostatním postavám větší prostor. Zasloužily by si ho.

Bojovníků je ve hře necelých 40 a každý z nich zastává odlišný styl boje. Najdeme tu karate, taekwondo, box, kickbox, judo i capoeiru. Mezi postavami nechybí kromě Mishimů další staří známí. Návrat hlásí bojovná Panda, chladnokrevný Bryan Fury nebo stárnoucí vtipálek Paul Phoenix, který si ani po těch všech letech nedokázal najít kadeřníka při smyslech. Zpět je i Yoshimitsu, která tentokrát vypadá jako chobotnice. Ti, kteří si hru předobjednali, získají i upírku Elizu známou z free 2 play hry Tekken Revolution.

Kazumi Mishima.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Nováčci jsou hodně zajímaví. Fanouškům se nejspíš nejvíc zalíbí Kazumi Mishima – Heihachiho manželka a Kazuyova matka. Při boji jí pomáhá tygr a přítomna je i ve své ďábelské podobě. Jack-7 je novou variací na starší modely. Brazilka Katarina Alves zaujme bojovým stylem savate, Filipínka Josie Rizal zase kombinací roztomilosti a nebezpečnosti. Hodně nás zaujal exorcista Claudio Serafino, jehož přítomnost je ve hře kvůli ďábelským genům důležitá. Tento bojovník pálí šípy ze světelného magického luku.

Horou svalů a moderní techniky je obrovský Gigas. Saúdskoarabský bojovník Shaheen má spadeno na Kazuyu a umí se ohánět. Nejroztomilejším přírůstkem do party bojovníků je pak Lucky Chloe – typicky šílená japonská postavička. Jde o zpěvačku v kostýmu kočičky. No fakt. Jelikož je konzolový Tekken 7 vylepšenou coin-opovou verzí Tekken 7: Fated Retribution, nechybí ani černošská ninjutsu bojovnice Master Raven a hostující Akuma ze série Street Fighter. Ten byl umně zasazen do hlavní příběhu.

Akuma slíbil Kazumi, že zabije Heihachiho a Kazuyu.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Bojovníci jsou prostě super. Nechybí namakaní svalovci, sexy prsatice ani bojující zvířata. Prostě klasická Tekken šílenost. Vzhled každého si můžete upravit podle svého. Stačí bojováním v režim treasure získat nové oblečení a předměty, kterými zápasníky ozdobíte, nebo si je koupit. Za získané peníze můžete odemknout i videa a galerie, a to nejenom k aktuálnímu sedmému dílu, ale i všem předešlým. To je parádní. Na arény se hezky kouká a jsou rozmanité a členité – propadnout se můžete i o patro níže. Co se bojového systému týče, zůstal nezměněn. Každé končetině zápasníků je přiřazeno jedno konkrétní akční tlačítko.

Propracovanost bojů je obrovská. Údery lze spojovat v dlouhá komba a opět je možné ubrat velkou porci zdraví protivníkovi díky jugglům – kombům, které oběť udrží ve vzduchu, kdy není schopná se bránit. Novinkou jsou Rage Art útoky, díky kterým i začátečníci mohou spustit pořádné útočné sekvence. Rage Art je ale potřeba nejdříve nabít. Jakkoliv je bojový systém skvělý a propracovaný, pořád není odolný proti zběsilému mačkání tlačítek – tzv. button mashingu. Ve hře je tolik chvatů, že i náhodným mačkáním tlačítek předvedou začátečníci a amatéři hotové divy.

Rodinné setkání.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Online je rozdělen na hodnocená klání, nehodnocená a dokonce i turnaj. Hraní po síti by bylo jistě zábavné, kdyby bylo stabilní. Není. Hra padá již při matchmakingu. A když už se náhodou připojíte do hry, existuje velká pravděpodobnost, že spadne. Tvůrci již pracují na nápravě. Lokální multiplayer zábavu ve dvou naštěstí jistí. Bohužel to není s problémy vše. Tekken 7 se občas trhá. Nahrávací časy jsou navíc docela dlouhé, což zrovna u bojovky, která nahrává každou chvíli, není nic moc. Na dobrý boj si prostě počkáte.

Vizuálně je hra pěkná, ale je vidět, že nejde o aktuální top. Grafika je sice taktéž založena na Tekken 7: Fated Retribution verzi, ale ta je rok starým upgradem dva roky starého originálu. Hudba, to je něco jiného. Jde o jednu z nejlepších v sérii. Uslyšíte tracky v arkádovém originálu i konzolovém remixu. Většina z nich se veze na notě j-popu, trancu, drum ‘n‘ bassu nebo brostepu. Je radost je poslouchat.

Fotogalerie
52 fotografií
Tekken se vrátil v plné polní. Má sice své chyby, ale jde o nejlepší bojovku na trhu, která vám navíc vydrží díky spoustě obsahu na dlouhou dobu. Dokonce podporuje i boje ve virtuální realitě. Pokud vám v ní hraní vyhovuje, určitě je alespoň zkuste. Král železné pěsti je zpět a nikdo, kdo má rád bojovky, by si to neměl nechat ujít. Z fanouškovského hlediska stále spíše preferujeme starší Tekken Tag Tournament 2, ale objektivně je Tekken 7 objektivně lepší, propracovanější a vyspělejší. Tak vzhůru do boje.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy:
Skvělá a propracovaná bojovka
Téměř čtyři desítky zápasníků s rozličnými styly
Noví bijci jsou zajímaví
Upravitelné postavy
Přístupné začátečníkům
Téměř dokonalý příběhový režim o rodině Mishimů
Dlouhá životnost díky spoustě obsahu
Parádní soundtrack


Minusy:
Hra není odolná vůči button mashingu
Nestabilní online hraní
Technické problémy a nahrávací časy
Ostatní postavy měly mít delší příběh

Infobox
Datum vydání: 2. června 2017
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1799 Kč (konzole), 999 Kč (PC)
Výrobce: Bandai Namco Studios
Vydavatel: Bandai Namco Entertainment 
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ