Video
Video se připravuje ...

Astro's Playroom - trailer PlayStation

Robůtek Astro se poprvé objevil v kolekci hříček The Playroom, která demonstrovala, co umí konzole PlayStation 4 a její ovladač. Situace se opakovala s The Playroom VR, což byla další kompilace hříček, která pro změnu hráče seznamovala s možnostmi virtuální reality PlayStation VR. První skutečná videohra s robůtkem k sežrání, byla hopsačka Astro Bot: Rescue Mission taktéž pro VR.

Astro předvádí, co umí DualSense

Nyní se Astro opět vrátil, aby nám ukázal, co umí konzole PlayStation 5 – konkrétně její ovladač DualSense. Právě jeho až neuvěřitelné funkce Astro's Playroom dokonale představuje. Co se žánru týče, jde i tentokrát o hopsačku. S robůtkem se podíváte do čtyř odlišných světů, kterou jsou vymodelovány podle hardwaru nové konzole. Budete hopsat, likvidovat nenásilně nepřátele i řešit snadné úkoly.

Astro's Playroom pro PlayStation 5.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Astro se umí díky tryskovým nohám chvíli vznášet, hopsání zvládá i se zavřenýma očima (Pardon, vypnutým vizorem!) a protivníkům umí zasadit slušný pravý hák. Co máte dělat, je hned jasné, protože je hra přístupná hráčům všech věkových kategorií. Navíc je plně lokalizována do českého jazyka. Už při prvních krocích ucítíte s ovladačem DualSense znatelný rozdíl oproti DualShocku 4.

Haptická odezva je fakt něco

Haptická odezva gamepadu dodává hraní naprosto nový rozměr. Nebojím se říct, že jde o jinou ligu. Když se rozběhnete po písku, nebo se budete brodit bahnem, pocítíte rozdíl. A jen počkejte, až budou Astrovi dopadat na deštník kapky deště. To je něco neuvěřitelného! Dotykovou plochu vyzkoušíte při zapínání robůtka do koule, kterou pak stejnou částí ovladače budete ovládat napříč překážkovou dráhou.

Astro's Playroom pro PlayStation 5.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Hopsání v robotické žabce i let ve vesmírné raketce pak ukáže, jak funguje pohybové ovládání. Uvidíte to i v akčnějších pasážích, kdy Astro do rukou uchopí balónkomet - luk s šípy. Nejnápaditější pak je ovládání robo-opice, při níž musíte kombinovat pohybové ovládání s mačkáním tlačítek v přesný okamžik. To už vyžaduje nějaký um. Foukání do mikrofonu zase roztočí větrník. Ve hře se postavíte i pár bossům.

Nostalgické artefakty

Za úspěchy jste odměňování tzv. artefakty. Ty odkazují na historii PlayStation, ale nechci o nich prozradit víc, než je nutné, abyste nebyli ochuzeni o překvapení, až je získáte. Prohlédnout si je můžete v PlayStation laboratoři. Každý ze čtyř světů nabízí čtyři úrovně a k dispozici jsou i odemykatelné úseky, které musíte splnit v co nejrychlejším čase. Astro's Playroom je tak zábava na zhruba čtyři hodiny.

Fotogalerie
30 fotografií

K opakovanému hraní nevybízí vůbec nic. Titul taky mnohdy působí víc jako technické demo nebo než skutečná videohra. Ale to nevadí, je zdarma a svůj účel splnil parádně. Kouká se na něj navíc hezky. I když nejde o grafiku nové generace, vypadá hra v 4K rozlišení při 60 FPS velmi pěkně. Líbily se mi mnohé efekty i ostré textury. Takže doufám, že se s Astrem opět shledám v nějakém delším dobrodružství.

Hodnocení Blesk.cz: 75 %

Plusy:
Zábavná hopsačka s roztomilým robůtkem
Ukazuje všechny možnosti ovladače DualSense
Nostalgické artefakty
Česká lokalizace
Zdarma v každé konzoli PlayStation 5
 
Minusy:
Příliš krátké
Někdy více technické demo než hra
 
Infobox
Datum vydání: 19. listopad 2020
Platforma:  PlayStation 5
Cena: Zdarma
Výrobce: ASOBI Team
Vydavatel: Sony Interactive Entertainment
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: CZ text
Oficiální stránka hry