Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obamová v době pandemie přiznala, že trpí depresí. Bývalá první dáma zmínila i strach

Autor: Darina Jíchová - 
8. srpna 2020
21:20

Jedna z nejoblíbenějších prvních dam v historii Spojených států Michelle Obamová (56) se přiznala k tomu, že si během pandemie koronaviru prošla „lehkou“ depresí. Zároveň ale ujistila, že „je jí dobře“ a není třeba, aby se o ni její fanoušci strachovali. O svém duševním zdraví promluvila v týdnu v rámci svého debutu na platformě Spotify, kde má někdejší první dáma vlastní podcast, informoval deník Daily Mail.

Obamovou zpovídala novinářka Michele Norisová, mluvily spolu nejen o tom, jak bývalá první dáma prožívá pandemii koronaviru. Ale i o tom, jak se jí dotkla reakce současného prezidenta Donalda Trumpa a jeho vlády na protesty proti rasismu a policejní brutalitě. „Tíží mě to,“ poznamenala Obamová, zároveň zdůraznila, že rozhodně není jediná, kdo se takto cítí.

Obamová: Musíme si dovolit cítit

První dáma se zmínila také o tom, že má strach o učitele, studenty, lékaře a zdravotní sestry. „Idea, že bychom se v této době měli všichni cítit dobře, není reálná. Měli bychom sami sobě dovolit cítit to, co opravdu cítíme,“ vyzvala. Sama Obamová se otevřela o své depresi, kterou označila za „lehkou“. „Není žádný důvod, abyste se o mě báli, jsem v pořádku,“ vzkázala. O duševním zdraví promluvila v rámci druhé epizody svého podcastu.

Deprese u Obamové není spojena jen s koronavirem, ale především s Trumpovou reakcí na demonstrace organizace Black Lives Matter (Na životech černochů záleží), které vyvolalo zabití George Floyda. Afroameričan zemřel na následky policejní brutality během zatčení.

„Je to vyčerpávající a skličují pozorovat, jak Trump reaguje, nebo spíš nereaguje na další a další situace, při které je zabit nebo je vážně zraněn někdo tmavé pleti,“ vysvětlila Obamová.

„Jen jsem se s vámi chtěla spojit, protože mě dost z vás po mém podcastu zkontaktovalo,“ napsala na svém instagramu. „Takže za prvé – jsem na tom dobře, nemáte důvod se o mě bát. Jak jsem řekla během hovoru s Michele Norrisovou, myslím hlavně na ty, kteří za nás riskují své životy, na lékaře, zdravotní sestry a další. Myslím na učitele a studenty a rodiče, kteří nevědí, jak to bude se školou na podzim. Myslím na lidi, kteří protestují a snaží se dosáhnout aspoň trocha spravedlnosti v této zemi,“ pokračovala Obamová.

Obklopuje se „dobrými lidmi“

„Všem, kteří se mi ozvali, děkuju. Doufám, že stejně tak píšete všem vašim blízkým, možná to nemusí být zpráva, ale radši hovor nebo dokonce videohovor. Nebojte se jim nabídnout svou podporu, nebo se nebojte si o podporu říct. Mám vás všechny moc ráda,“ zakončila Obamová.

„Musím říct, že když se probudím a vidím zprávy, vidím, jak vláda reaguje nebo spíš nereaguje, když slyším další příběh černocha, jak je dehumanizován, zraněn nebo zabit nebo lživě obviněn z něčeho… je to vyčerpávající,“ svěřila se v podcastu. „Není to jen karanténa a protesty či pokrytectví Trumpovy vlády. Je to tíha, kterou jsem v životě nepocítila,“ uvedla.

Obamové pomáhá, že se cítí zdravá a je obklopená „dobrými lidmi jako její rodina a přátelé“. Uvedla, že se i elektronicky snažila dodržovat svoje rituály, schůzky s kamarádkami, práci a podobně. „Někdy se budím uprostřed noci, protože se strachuju nebo mě něco tíží,“ připustila.

„Snažím se cvičit a udržovat si režim, i když během karantény jsem měla chvíle, kdy jsem prostě nemohla,“ řekla Obamová.

Prvním hostem Obamové byl její muž

Debut na Spotify si Obamová odbyla 29. července a jejím úplně prvním hostem byl její manžel, exprezident USA Barack Obama, v dalším díle se nechala vyzpovídat Norrisovou. V dalších epizodách se bude věnovat různým tématům, závažným problematikám i každodenním věcem.

Oznámila, že v podcastu vystoupí i její matka Marian Robinsonová a bratr Craig Robinson, bavič Conan O'Brien či její kamarádky Kelly Dibbleová, Denielle Pembertonová-Heardová a gynekoložka Sharon Maloneová.

tryskomys ( 4. listopadu 2020 05:18 )

Ted vylézá z úkrytu,když se podle barvy kůže začne šikanovar,tak jak to předvádí HAMILTON,novodobá diskriminace,její muž seděl v Bílém domě dlouhých osm let,ale nic světobornýho nepředvedl,přispěl jen k dalšímu napětí na středním východě a rozdávání soc.dávek pro nepracující menšiny,ted napadají Trumpa,jen aby se zviditelnili,hnus.

abil ( 9. srpna 2020 10:52 )

Boj za spravedlnost znamena niceni a rabovani, urazeni a zesmesnovani, nasili proti tem, kteri maji jiny nazor? Tohle tady ta pani obhajuje? Ale v dnesni zvracene dobe muzou cernosi vsechno, dokonce byt tvrdymi a nemilosrdnymi rasisty, a pomateni a zbabeli belosi je v tom jeste podporuji, tleskaji jim a omlouvaji se za neco, co nezpusobili a nenesou na tom zadnou vinu. Na jedne strane se odmita kolektivni vina a tvrde se odsuzuji stereotypy, ale v tomhle pripade je to naopak zadouci?
Jak je mozne, ze v tak 'rasisticke' zemi se stal jeji manzel, cernoch, prezidentem a dokonce byl zvoleny 2x???

monpetitloup ( 9. srpna 2020 00:38 )

Jaká "jedna z nejoblíbenějších prvních dam" v historii? Co je to za levicový blábol? Pisatelka článku má k dispozici statistiky "oblíbenosti prvních dam" za posledních 200 let? Na to odpovím rovnou. Nemá. Takže ještě jednou: Je to blábol.

monpetitloup ( 9. srpna 2020 00:15 )

Krysa prolhaná, neustále musí do někoho hryzat, stejně jako Pelosi nebo AOC. Doufám, že Trump vyhraje, aby si tu depresi užila pořádně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa