Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nevyhnutelná pohroma? Španělsko otevřelo brány turistům, plán pro nová ohniska nemá

Autor: mj - 
22. června 2020
15:32

Španělsko otevřelo své brány turistům z Evropské unie, kteří mohou přiletět do řady letovisek. Zatímco si mnozí užívají letní idylku, zemi hrozí pohroma. Úřady totiž nemají schválené protokoly a postupy pro případ výskytu nových „turistických“ ohnisek.

Od neděle španělská vláda povolila vstup občanům EU na území Španělska bez nutnosti karantény. Toto opatření se týká také Velké Británie, i když království už není členem Unie. Zdravotní kontroly jsou prováděny ještě na hranicích, tedy nejčastěji na letišti hned po příletu.

Uvolnění opatření nejdřív jenom pro EU

Uvolnění cestovních opatření se týká všech zemí EU s výjimkou Portugalska, kde počet nakažených roste příliš rychlým tempem, jak píše El Economista. Turisté ze zemí mimo EU si budou muset počkat na začátek července a i tehdy budou úřady vybírat „zelené“ země s ohledem na epidemiologickou situaci, která v daném státu panuje.

Hned v neděli ale začaly do Španělska proudit davy turistů. Zatím k žádným větším problémům nedošlo, ale mnozí upozorňují na to, že neexistují žádné jasné pokyny, jak zareagovat v případě výskytu nových ohnisek. „Naším hlavním úkolem je chránit životy a celý národ, ale teď se nacházíme v momentu otevírání ekonomiky a návratu k normálu. Protokoly budou vypracovány postupně, v závislosti od toho, jak se bude vyvíjet situace,“ okomentovala situaci ministryně průmyslu a turismu Reyes Marotová.

Na letišti chtějí testovat, ministr to odmítá

Metropole Madrid požaduje, aby se na největším letišti hlavního města Barajas vykonávaly PCR testy, ministryně se k tomuto požadavku ale zatím nevyjádřila jasně: „Situaci analyzujeme, svolám komisi, aby se tím zabývala, a podstoupíme všechny kroky, abychom se vyhnuli novým ohniskům.“ Jenom pár hodin poté ministr zdravotnictví Salvador Illa řekl, že masivní PCR testování turistů nepřichází do úvahy.

U bezpečnostních opatření ministryně odkázala pouze na jediný vypracovaný protokol, který je zaveden na Baleárských ostrovech. Tam přijeli v rámci pilotního projektu němečtí turisté ještě o něco dřív. Po příletu je jim změřena teplota a ještě během letu musejí vyplnit dotazníky s osobními údaji, kde uvedou i adresu během svého pobytu v Španělsku, aby byla jejich případná lokalizace jednodušší.

Každodenní telefonát

Nemusí podstoupit karanténu, ale každý den je budou telefonicky kontaktovat zdravotníci a při objevení příznaků je podrobí PCR testu. Nemocnice na ostrovech jsou připraveny vykonat 3000 testů denně. Jenomže právě nárůst počtu turistů po 21. červnu pravděpodobně neumožní telefonovat každému jednomu turistovi. To ale ministryně rázně odmítla: „Protokol se bude dodržovat, i pokud jde o telefonické sledování, jelikož neočekáváme masivní nárůst turistů po 1. červenci.“

Marotová už není tak optimistická jak před několika týdny a sama uznala, že letošní sezona bude „komplikovaná“. Vyjádřila pochybnosti o tom, kolik turisté v zemi utratí. Kromě toho se snaží vláda podpořit i turismus v rámci země, ale nechce španělským rodinám poskytnout kupony na dovolenou ve vlastní zemi, jak to dělají mnohé jiné státy.

Virus mohou rozšířit i domácí

Ve Španělsku k 21. červnu skončil i nouzový stav, a tak mohou Španělé volně cestovat do jiných částí země, to až doteď nebylo možné. I z toho důvodu se ale některé autonomní komunity bojí „zavlečení“ viru z více postižených regionů. Kanárské ostrovy požadují, aby test musel podstoupit každý, kdo má bydliště mimo ostrovy, a také nejméně 25 % ostatních Evropanů.

„Ještě před pár dny sem k nám nemohli přijet ani lidi z Madridu, a teď najednou sem mohou i ze zemí, které jsou novými ohnisky koronaviru? S Evropany to jinak nejde, protože by nešlo, aby nás zachraňovali svými penězi a my je pak nepustili k nám přes hranice. A možná jsou na tom u nich doma ještě i líp než my tady. Ale u těch ostatních se musíme ujistit, že jsou v pořádku, nebo je nenechat vstoupit na naše území,“ prezentuje svůj názor v komentáři na sociální síti jedna Španělka ze severu země.

Samotný ředitel Centra zdravotní pohotovosti Fernando Simón uznal, že „je nutné mít se na pozoru před návštěvníky, kteří by k nám mohli přijet z rizikových zemí.“ Největší nebezpečí bude po 1. červenci představovat Jižní Amerika. Za normálních okolností odtud jenom na letiště Barajas každý měsíc přiletí 30 až 40 tisíc lidí. Takové množství je téměř nemožné uhlídat. Země jako Brazilie nebo Chile momentálně vykazují vysoké tempo růstu nakažených.

Od března bylo v Španělsku potvrzeno více než 245 tisíc nakažených a s koronavirem zemřelo přes 28 tisíc lidí. To dělá z této pyrenejské země jeden z nejhůře zasažených států na světě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa