Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dobrovolně „pokusnými králíky“: Muži se nechají infikovat koronavirem, kvůli studii

Autor: Darina Jíchová - 
16. června 2020
22:50

Dva Britové Oscar Tarpey (21) a Jason Crowell (42) ze sebe dobrovolně nechají udělat „pokusné králíky“. Muži se přihlásili do projektu testování vakcíny proti koronaviru způsobující nemoc covid-19. Hlavním krokem programu ale je, že se naprosto zdraví muži nechají infikovat smrtícím virem, kterým se po celém světě nakazilo přes 8 milionů lidí a na 437 tisíc osob mu podlehlo. Britové svým odvážným krokem můžou zachránit miliony životů, riskují však, že přijdou o svůj vlastní, napsal list Daily Mail.

Tarpey pochází z Cheltenhamu, Crowell z Londýna, muži se neznají, pojí je ale odvaha a touha pomoct vědcům v honbě za účinnou vakcínou proti koronaviru. Pojišťovací agent Tarpey se do přelomové studie přihlásil před 4 týdny, řada farmaceutických firem, laboratoří a specialistů, kteří pátrají po vakcíně, ale od kontroverzní metody testování odrazuje.

Světové kapacity zdůraznily, že zatím žádný ze zhruba 100 rozpracovaných projektů ke zmiňované technice testování nepřistoupil, nicméně mnoho expertů naléhá na své vlády, aby metodě „daly zelenou“. Podle vědců by tato forma testování mohla značně zkrátit dobu hledání účinné vakcíny.

Dobrovolník: Vím, že bych mohl umřít

Tarpey a Crowell zdaleka nejsou jediní, kdo je ochoten riskovat vlastní život. Letos v dubnu newyorský právník Josh Morrison založil databázi 1 Day Sooner, kam se můžou dobrovolníci hlásit. Přes 28 tisíc lidí ze 102 různých zemí se registrovalo s plnou vědomostí toho, že v případně spuštění projektu budou infikováni koronavirem. S databází spolupracují i například odborníci z prestižní americké Harvardovy univerzity.

„Vím, že bych mohl zemřít,“ prohlásil Tarpey. „Ale myslím, že je mojí morální povinností zkusit pomoct, hlavně když to urychlí vývoj vakcíny, která by mohla zachránit miliony lidí po celém světě,“ vysvětlil Brit své rozhodnutí. Morrison na své stránce zdůrazňuje, že dobrovolníky nečeká žádná finanční odměna, jde opravdu o jejich „čistě dobrou vůli“.

„Jsem připravený, rozebral jsem to s rodiči. Trochu se o mě bojí, ale rozumí mi. Plně akceptuju veškerá rizika,“ tvrdí Tarpey. Crowell se připojil k databázi poté, co jeho blízký přítel podlehl koronaviru. „Řekl jsem to své manželce Cindy. Nejdřív si myslela, že jsem se zbláznil, ale pak jsme si o tom promluvili a ona přijala mé důvody,“ uvedl londýnský právník a otec dětí.

Riskantní metoda by mohla urychlit vývoj vakcíny

Během tradičního testování vědci oočkují stovky někdy až tisíce zdravých lidí a čekají, zda se nakazí. S tím ale, jak pandemie koronaviru opadá, mezi experty roste strach, že klesá možnost, že případný naočkovaný jedinec přijde do kontaktu s někým nakaženým. Testovací metoda, kterou prosazuje 1 Day Sooner, by mohla nabídnout řešení tohoto problému a zároveň by mohla probíhat vedle klasických testů.

Vědci popsali, že pokud by se přistoupilo k dané technice, dobrovolníci by byli nejprve oočkování jednou z desítek vakcín, na jejichž vývoji pracují experti z celého světa včetně Česka. O několik týdnů později by byli převezeni do speciálního nemocničního zařízení, kde by byli vystaveni viru. Odborníci varují, že setkání s virem může být dramatické, dobrovolníkům budou jeho vzorky vloženy do ústní a nosní dutiny.

Následně nezbude než čekat, zda se u jedinců objeví potenciálně smrtonosná nákaza, nebo zda je vakcína tak účinná, jak její tvůrci doufají. Vědci doufají, že výsledná vakcína bude fungovat jako očkování proti chřipce, tedy že u některých lidí nákaze zabrání úplně a u jiných značně sníží infekčnost.

Technika má svá pro i proti

„Takovéhle testování imunity představuje značný risk, na druhou stranu to ale také znamená, že do několika dnů budeme znát, zda je vakcína efektní, nebo ne. Navíc vůbec nezáleží na tom, zda se virus ještě pohybuje ve společnosti,“ vysvětlil britský virolog Andrew Easton.

Farmaceutická společnost AstraZeneca oznámila, že plánuje testovat vakcínu v Brazílii, kde je momentálně epicentrum nákazy. Oproti tomu v Evropě už koncentrace nakažených opadla. Odborníci z AstraZeneca však přiznali, že klasické testování zabere ještě spoustu času, než budou jasně vědět, zda je vakcína účinná

Expert: Zřejmě budeme muset obejí klasické postupy

Vědci debatují nad tím, zda k riskantnímu testování přistoupit, nebo nikoli. Pravdou je, že metoda byla využívána při vývoji vakcíny na malárii, tyfus, choleru a jiné nebezpečné viry. Nicméně koronavirus je nový patogen a ne všechny jeho vlastnosti jsou odborníků známy.

Skupina britských a amerických vědců publikovala otevřený dopis v odborném časopisu Journal of Infectious Diseases, v němž se dovolávají toho, aby vlády povolily testovací metodu. Pro se vyslovili i zástupci Světové zdravotnické organizace.

„Dopad pandemie je tak vážný, že podle mě budeme muset obejít všechny tradiční metody a přiklonit se k drastičtějšímu řešení,“ domnívá se Easton. Testování imunity, jak se rovněž metodě v odborných kruzích říká, musí v Británii nejprve schválit etická komise a Regulační agentura lékařských a zdravotnických produktů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa